Newcastle United Supporters Trustin (NUST) suorittama tutkimus paljastaa, että peräti 96.7 % joukkueen faneista kannattaa seuran kyseenalaista omistajanvaihdosta.

Amanda Staveleyn johdattama ja Saudi-Arabian valtiollisen sijoitusrahaston tukema konsortio on lähellä ostaa Newcastlen itselleen seuran nykyiseltä omistajalta Mike Ashleylta 300 miljoonalla punnalla.

Odotettu vallansiirto voidaan saattaa maalin sitten kun suunnitelma on läpäissyt Valioliigan protokollaan kuuluvan omistajatestin. Amnesty International on kuitenkin lähestynyt Valioliigaa ja esittänyt sarjalle huolensa Saudi-Arabian ihmisoikeustilanteesta ja maan ”valkopesuyrityksestä”.

Qatarin omistama BeIN Sports, jolla on 500 miljoonan punnan suuruinen TV-sopimus Valioliigan kanssa, on myös yrittänyt laittaa kapuloita rattaisiin syyttämällä saudiarabialaista beoutQ-kanavaa laittomien jalkapallostreamien välittämisestä.

Jos kauppa toteutuu, Saudi-Arabian valtiollinen sijoitusrahasto (PIF) ostaa 80 prosentin osuuden Newcastle Unitedista, kun Staveleyn omistama PCP Capital Partners ja Reubenin miljardööriveljesten pääomasijoitusyhtiö jakavat viimeisen 20 prosentin osuuden keskenään.

[readmore from=Newcastle]

Vastauksena haltuunottoon liittyviin huolenaiheisiin Newcastle United Supporters Trust toteutti kyselyn, mihin osallistui yhteensä 3 397 fania. Tutkimus osoitti, että 96.7 prosenttia heistä kannatti kaupan toteuttamista. 52 prosenttia kyselyyn osallistuneista faneista palaisi myös mielellään St James’ Parkille uuden omistuksen alla.

– Tämä tutkimus osoittaa, että Newcastle Unitedin muutoshalukkuus on valtava, ja toivomme, että väitetyt uudet omistajat tunnustavat intohimon tähän haltuunottoon ja tarvittaviin radikaaleihin muutoksiin seuran toiminnassa, NUST:n puheenjohtaja Alex Hurst kommentoi.

– Me emme ole olleet yhteyksissä seuran uusiin omistajiin, koska myynti ei ole vielä toteutunut. Tutkimme edelleen jäsenten ajatuksia seurasta ja siitä, miten sitä tulisi jatkossa johtaa, kun myynti on saatu päätökseen, ja toivomme vahvoja suhteita uusiin omistajiin heti, kun he saavat seuran hallintaansa.

Lähde: The Independent