Millä ehdoilla eurooppalaiset pelaajat voivat siirtyä Valioliigaan sen jälkeen, kun Britannian EU-ero toteutuu? Se on kysymys, jota on mietitty kuumeisesti ympäri Euroopan.

EU:n vapaan liikkuvuuden puitteissa pelaajat ovat voineet siirtyä vaivatta Valioliigaan ja muihin Britannian sarjoihin. Jatkossa tilanne kuitenkin vaikeutuu huomattavasti. Jo tähän asti Britannia on pisteyttänyt EU:n ulkopuolelta tulevia pelaajia muun muassa pelattujen maaotteluiden, oman maansa FIFA-rankingin ja pelaajan ansiotason perusteella. Aihetta käsiteltiin kattavasti Valioliigan Valiocast-podcastissa viime lokakuussa (suora linkki alla).

Artikkeli jatkuu linkin jälkeen.

Valioliigaseurat ovat luonnollisesti olleet huolissaan Brexitin vaikutuksista, mikäli se tarkoittaisi sitä, että jatkossa eurooppalaisten huippupelaajien ostaminen olisi aiempaa hankalampaa sääntöjen vuoksi.

Nyt Valioliiga ja Englannin jalkapalloliitto FA ovat The Timesin mukaan päässeet alustavaan sopimukseen siitä, millä kriteereillä eurooppalaisia ja samalla kaikkien muidenkin maiden pelaajia kohdeltaisiin Brexitin jälkeen.

Luvassa olisi vastaava pisteytysjärjestelmä kuin mitä aiemmin on käytetty EU:n ulkopuolisille pelaajille. Pisteytystä ollaan kuitenkin hieman viilaamassa. Timesin tietojen mukaan pisteytys olisi kokonaisuudessaan kevyempi kuin tähän asti EU:n ulkopuolisille pelaajille, mutta tiukempi keskitason pelaajille. Keskitason pelaajien hankkimisen tiukentamisella halutaan suojella samantasoisten englantilaispelaajien mahdollisuuksia.

Kriteereitä ollaan muuttamassa niin vaadittujen maaottelumäärien, pelaajan maan FIFA-rankingin, vaaditun siirtosumman ja ehdotetun palkkatason osalta.

FA:n ja Valioliigan on määrä kokoustaa ensi viikolla ja päättää tarkoista työlupakriteereistä. Mielenkiintoista on se, että uuden säännön on määrä astua voimaan jo ensi kaudeksi 2020-21. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että uudet säännöt sitoisivat valioliigaseuroja jo tänä kesänä, 1. heinäkuuta alkaen.