Jalkapallon säännöistä päättävä kansainvälinen elin (IFAB) on ilmoittanut uusista sääntömuutoksista, joiden mukaan kaikissa otteluissa sallitaan jatkossa viisi pelaajavaihtoa per joukkue tavallisen kolmen pelaajavaihdon sijaan.

Väliaikaisen sääntömuutoksen tarkoituksena on suojella pelaajia, jotka palaavat pelikentille pitkän koronaviruspandemian aiheuttaman tauon jälkeen.

IFAB on hyväksynyt FIFA:n tekemän ehdotuksen antaa kummallekin joukkueelle viisi vaihtoa yhtä ottelua kohden. Kummallakin joukkueella on kuitenkin vain kolme mahdollisuutta tehdä vaihtonsa pelin ollessa käynnissä.

The IFAB

@TheIFAB
OFFICIAL: Five substitutes option temporarily allowed to competition organisers ⚽️

➡️ News release: bit.ly/IFAB_5_Substit…
➡️ Circulars: bit.ly/IFAB_Temporary…

Jokainen sarja saa itse päättää, ottaako se uuden väliaikaisen säännön käyttöönsä. IFAB ja FIFA tulevat päättämään myöhemmin, onko sääntömuutoksen laajentaminen myös ensi vuoden kilpailuihin tarpeellista vai ei.

IFAB tiedottaa myös, että Valioliigassakin käytettyä VAR:ia ei ole pakko käyttää sarjan jatkuessa. Jos videotuomariteknologian käyttämistä halutaan kuitenkin jatkaa, tulevat kaikki sitä koskevat säännöt pysymään voimassa.

Pelaajavaihtoja koskeva sääntömuutos tiivistettynä:

  • Jokainen joukkue saa tehdä enintään viisi pelaajavaihtoa
  • Jotta pelinkulku ei kuitenkaan vahingoittuisi tavallista enempää, kaikki pelaajavaihdot on tehtävä kolmen vaihtomahdollisuuden aikana. Pelaajavaihtoja saa kuitenkin tehdä myös pelin ollessa tauolla, jolloin joukkue ei menetä vaihtomahdollisuuksiaan.
  • Jos kumpikin joukkue tekee vaihdon samaan aikaan, tämä lasketaan yhdeksi kolmesta vaihtomahdollisuudesta kummallekin joukkueelle.
  • Jos ottelu venyy jatkoajalle, käyttämättömät vaihdot ja vaihtomahdollisuudet säilyvät.
  • Kaikissa sellaisissa kilpailuissa, missä joukkueet saavat yhden lisävaihdon jatkoajalla, joukkueet saavat myös yhden ylimääräisen vaihtomahdollisuuden. Pelaajavaihtoja saa kuitenkin tehdä myös ennen jatkoajan alkua ja jatkoajan ollessa tauolla, jolloin joukkue ei menetä vaihtomahdollisuuksiaan.

Lähde: IFAB