Espanjalaishyökkääjä Michu on yksi ensimmäisistä pelaajista, joka monelle Valioliigan ystävälle tulee mieleen, kun puhutaan yhden kauden ihmeistä.

Michu, 34, siirtyi Swanseaan kesällä 2012 kotimaansa pääsarjaseurasta Rayo Vallecanosta reilun 2,5 miljoonan euron korvausta vastaan. Hän oli edeltävällä kaudella tehnyt Vallecanolle 15 maalia La Ligassa, mutta tuskin kukaan osasi odottaa, mitä espanjalaishyökkääjällä oli vielä taskussaan.

Hän teki heti Valioliiga-debyytissään kaksi osumaa ja syötti yhden, kun Swansea kaatoi Queens Park Rangersin 5-0, ja onnistui maalinteossa vielä kahdella seuraavallakin kierroksella. Kaikkiaan Michu pelasi 35 sarjaottelua, joissa hän teki yhteensä 18 maalia ja syötti kolme.

Tammikuussa Michu palkittiin neljän vuoden jatkosopimuksella ja helmikuussa hän pääsi juhlimaan uransa ainoata pokaalia, kun Swansea voitti Bradford Cityn liigacupin loppuottelussa 5-0. Kevään päätteeksi Michu valittiin Swansean pelaajien ja kannattajien toimesta kauden parhaaksi pelaajaksi.

Kesän jälkeen Swansean harjoituksiin tuntui kuitenkin palanneen eri mies. Michu kärsi seuraavan sesongin aikana polvi- ja nilkkavaivoista sekä itseluottamuksen puutteesta. Valioliigassa hän sai aikaiseksi koko kauden 2013-14 aikana vain kaksi osumaa ja yhtä monta syöttöä.

Seuraavaksi kaudeksi hän lähti lainalle italialaiseen Napoliin, mutta hän kykeni sitkeän penikkataudin takia pelaamaan vain seitsemässä ottelussa. Michu palasi lainapestinsä jälkeen vielä takaisin Swanseaan, mutta hänen sopimuksensa purettiin marraskuussa 2015 kesken kauden. Hän pelasi loppukauden amatööriseura UP Langreossa ja palasi vielä kaudeksi 2016-17 entiseen seuraansa Real Oviedoon ennen kuin lopetti uransa 31 vuoden iässä.

Michun kanssa Swanseassa pelannut keskikenttäpelaaja Jonjo Shelvey muisteli entistä joukkukaveriaan The Beautiful Game -podcastissa. Nykyään Newcastlea edustava Shelvey sanoi, että Michun syöksylasku huipulta oli monien tekijöiden summa.

– Michu oli vähän kuin Swansean päätähti silloin, kun minä siirryin sinne. Sitten, viikko minun siirtoni jälkeen, Wilfried Bony siirtyi sinne. Minä uskon, että se vei hänestä mehut, koska Wilfried tuotiin joukkueeseen isolla rahalla ykköshyökkääjäksi. Sen jälkeen Michu ei oikein enää esiintynyt edukseen.

Michu vieraili Swansean Liberty Stadiumilla huhtikuussa 2018. Kuva: Getty Images

– Pelasin hänen kanssa vain kuusi tai seitsemän kuukautta, mutta hänestä näki, että hän oli huikea viimeistelijä.

Shelveyn mukaan Swansealle selvisi, että Michu kärsi unettomuudesta.

– Meilla oli sellaiset rannekkeet, jotka laitettiin käteen, kun mentiin nukkumaan. Niistä näkee, kuinka paljon tulee nukuttua.

– He laittoivat kaikkien lukemat kanttiinin näytölle. Muutama jätkä meni nukkumaan puolilta öin tai joskus silloin, mutta sitten oli yksi käyrä, jonka mukaan joku nukkui vain kolme tuntia yössä, ja se oli Michu.

– Hän tuli harjoituksiin ja hänen silmänsä olivat uneliaat ja turvonneet. Kävi ilmi, että hän pelasi Playstationia aamuneljään asti.

– En tiedä, oliko hän aina ollut sellainen. Hän näytti aina väsyneeltä ja sitten hänelle sattui paha loukkaantuminen. En edes tiedä, mitä hän tekee nykyään. Hän tavallaan katosi maan kamaralta, mutta hän sai kutsun Espanjan maajoukkueeseen, kun hän pelasi Swanseassa. Espanjan maajoukkueeseen ei heru kutsuja, jos ei osaa pelata jalkapalloa.