Jalkapallon vaate- ja kenkämerkki Adidas ei aio jatkaa 31-vuotiaan Mesut Özilin sponsorisopimusta, kertoo saksalainen Bild-lehti. Selkeää syytä ei varmuudella tiedetä, mutta tiettävästi yhtiö haluaa ainakin säästää kuluissa koronaviruksen aiheuttaman taloudellisten vaikutusten takia.

Spekulaatioita syille kuitenkin löytyy. Yhtenä syynä pidetään Özilin imagoa, joka on kokenut viime vuosina säröjä. Esimerkiksi veljeily Turkin diktaattorimaisen presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa tuskin ainakaan paransi miehen brändiä Adidaksen silmissä. Erdoğan oli myös Özilin häissä bestmanina.

Toinen sotku syntyi, kun Özil otti viime joulukuussa väkevästi kantaa Kiinan uiguurivähemmistön kohteluun ja kritisoi voimakkaasti Kiinan toimia. Se suututti muun muassa Kiinan jalkapalloliiton, ja Özilin hahmo poistettiin japanilaisesta Pro Evolution Soccer -konsolipelistä.

Vuoden 2018 MM-kisoissa Özil sai valtavasti kritiikkiä osakseen, kun Saksan maajoukkue floppasi totaalisesti lopputurnauksessa jääden alkulohkonsa viimeiseksi. Özil ei jäänyt hiljaiseksi, vaan haukkui Saksan jalkapalloliiton puheenjohtajan Reinhard Grindelin Twitterissä (alta näet twiitin. Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä).

Erinäisiä tapahtumia on siis riittänyt. Vuonna 2018 Mercedes-automerkki päätti olla jatkamatta Özilin sponsorisopimusta. Saksalainen Adidas jatkaa siis saksalaisen Mercedeksen tiellä jättäytymällä pois Özilin tukijoista.

Özilin sopimus Adidaksen kanssa oli arviolta noin 25 miljoonan euron arvoinen. Özil solmi sopimuksen Adidaksen kanssa vuonna 2013, kun hän edusti vielä Real Madridia. Seitsemän vuoden sopimus tulee päätökseen tänä vuonna.

Yksi syy voi löytyä myös pelikentältä. Kun Özil allekirjoitti Adidaksen kanssa seitsemän vuoden sopimuksen, hän siirtyi samana vuonna supertähtenä Real Madridista Emirates Stadiumille. Samalla Adidas teki todellisen ryöstön, kun Özil siirtyi kilpailija Niken riveistä saksalaistalliin.

Tällä kaudella Özilin rooli Arsenalissa on pienentynyt. Unai Emeryn aikana Özil oli suorastaan koirankopissa, eikä peliaikaa tullut. Uusi manageri Mikel Arteta on kasvattanut Özilin vastuuta, mutta tehot ovat edelleen kovin vaatimattomat siihen nähden, että Özil on Arsenalin parhaiten palkattu pelaaja arviolta noin 350 000 punnan (noin 392 000 euron) viikkoansioillaan.