Monet muistavat Valioliigasta brasilialaisen keskikenttäpelaajan Denílsonin, joka siirtyi Arsenaliin nuorena superlupauksena vuonna 2006.

Denílson pelasi ”Tykkimiehissä” lopulta 96 peliä ja teki yhdeksän maalia. Lopullista läpimurtoa ei koskaan tullut, ja Denílson palasi kotimaahansa ensin lainalle kesällä 2011 ja lopulta pysyvästi vuonna 2013.

− Lähdin Arsenalista henkilökohtaisista syistä, en ollut henkisesti oikeassa paikassa. Elin itsekseni erilaisessa maassa ja se tuntui vaikealta. Loppua kohden tunsin oloni hyvin yksinäiseksi, Denílson kertoi The Guardianin laajassa haastattelussa.

Ulkomaalaisille pelaajille uuden maan kulttuuri voi tulla usein yllätyksenä. Brasiliassa ja Englannissa ympäristö on aivan erilainen, etenkin nuorelle 18-vuotiaalle, joka muuttaa uuteen yhteiskuntaan yksin.

− Aloin tuntea oloni sekä henkisesti että fyysisesti huonoksi. Se vaikutti mieleeni ja myös jalkapalloiluun. Silloin tajusin, että on aika lähteä takaisin Brasiliaan perheen ja ystävien luo, jotta olo paranisi, Denílson sanoi.

− Brasiliaan palattuani pystyin puhumaan isäni kanssa avoimesti olostani, ja se helpotti, brasilialainen jatkoi.

Nykyään Denílson on 32-vuotias. Hän siirtyi viime vuonna Botafogoon, mutta loukkaantumisen takia hän ehti pelata seurassa vain yhden ottelun. Denílson aikoo jatkaa vielä peliuraansa.

Arsenalissa viettämäänsä aikaa muistellessaan Denílson kehui erityisesti päävalmentaja Arsène Wengeriä. Joukkue tunnettiin vuoden 2004 mestaruutensa jälkeen lempinimellä ”Voittamattomat”, mutta menestystä ei tullut sinä aikana, kun Denílson pelasi seurassa.

− Wengerin näkemykset pelistä olivat oikeanlaisia. Jos vikaa on etsittävä, oli syy pelaajissa. Pienet virheet johtivat takaiskumaaleihin, Denílson pohti.

Yksinäiselle ulkomaalaispelaajalle Wenger oli tärkeä tukihenkilö.

− Wenger on yksi parhaista managereista, jonka alaisuudessa olen pelannut. Voin vain kiittää häntä kaikesta, mitä hän on tehnyt vuokseni.

Denílsonin mukaan Wenger oli eräänlainen mentori.

− Hän oli mahtava minua kohtaan, sillä hän kysyi aina, miten minulla menee kentän ulkopuolella. Opin häneltä paljon jalkapalloilijana ja ihmisenä. Se luultavasti vaikutti siihen, millainen olen nykyisin.