Uusin Vysyblen analyysi on karua luettavaa Valioliigan kannalta. Koronaviruksen vaikutuksia on vielä mahdotonta arvioida, mutta pelkästään jo kauden 2018-19 talousluvut antavat todella synkän kuvan yleisesti Valioliigan taloudellisesta tilanteesta.

Vysyblen analyysin mukaan valioliigaseurat tekivät kaudella 2018-19 jättiläismäiset, lähes 700 miljoonan euron tappiot.

vysyble

@vysyble
#PremierLeague #Big6 chase for #ChampionsLeague money costs money. 2017-18 economic profit of £105.45m moves into £281.07m loss for 2018-19- a record shift of £386.52m in a single season. Note 'other' 14 performance over course of 2016-19 TV cycle- a negative £626.24m shift. #UCL

– Kauden 2018-2019 luvut ovat järkyttävä ja perusteellisen huolestuttava lopputulema, ja ne ovat oire talousmallin syvällä olevista juurista, Vysyblen johtaja Roger Bell avasi lukemia.

Eikä tilanne ole kääntymässä positiviisempaan suuntaan. Siitä huolen pitää koronapandemia, joka on laittanut seurat todella ahtaalle. Arvion mukaan Valioliigan seurat joutuvat pulittamaan tv-yhtiöille noin 370 miljoonaa euroa hyvityksinä. Bell kuitenkin muistutti, etteivät syyt taloudelliseen ahdinkoon löydy pelkästään koronasta.

– Koronavirus ei ole syy jalkapallon taloudelliseen ahdinkoon. Se on pikemminkin pitkäaikaisen ongelman kiihdyttäjä, minkä datamme ovat selkeästi ja hyvin tarkasti osoittaneet.

Pelkästään valioliigaseurojen yhteenlasketut palkkakulut ovat nousseet jo 3,4 miljardiin euroon. Tällä kaudella osa seuroista on onnistunut tekemään palkanalennuksia koronapandemian takia, mutta nekin ovat lähtökohtaisesti väliaikaisia.

Esimerkiksi Everton teki viime kaudella 125 miljoonan euron tappiot. Tulevassa siirtoikkunassa isoilla panoksilla pelaava Chelsea kärsi sen sijaan 107 miljoonan euron tappiot.

vysyble

@vysyble
#EvertonFC has deferred and in some cases reduced staff costs as Covid-19 continues to affect football. Last season, club achieved 3rd-largest economic loss for a #PremierLeague club since 2009. #EFC

Hälyttävin esimerkki on Tottenham, jonka talous on kuralla pääasiassa uuden stadionremontin myötä. Tottenham eteni viime kaudella Mestarien liigan finaaliin, ja se teki 76 miljoonaa euroa voittoa, mikä oli sarjan suurin tuotto. Siitä huolimatta Spurs kääntyi hiljattain Yhdistyneen kuningaskunnan keskuspankin suuntaan ottaen lähes 200 miljoonan euron lainan. Kassa ammottaa tyhjyyttään.

Yksi syy talouslukemiin Bellin mukaan on tv-sopimuksessa, josta valioliigaseurat ovat aivan liian riippuvaisia. Jos on valioliigaseurat ongelmissa, niin vielä synkemmältä näyttää alemmilla sarjatasoilla, joissa tv-tulot ovat huomattavasti pienemmät.

vysyble

@vysyble
#PremierLeague club cumulative economic losses from 2008-9 to 2019 are £2.7bn despite revenues of £36.1bn. Just two years of economic profit (2016-18) in 11-year period followed by a record loss in 2018-19.

vysyble

@vysyble
Perhaps worth bearing in mind that the combined potential matchday hit for England's #PremierLeague and #skybetchampionship could be over £1bn if closed door games run to end of May 2021.