Iso-Britannian kauppavaliokunta haluaa maan hallituksen estävän Newcastle Unitedin myynnin Saudi-Arabiaan ainakin maan tv-piratismin tutkinnan ajaksi. Maailman kauppajärjestö WTO ilmoitti aiemmin tällä viikolla uskovansa, että Saudi-Arabia on edesauttanut beoutQ-kanavan kansainvälisten piratismilakien rikkomista.

BeoutQ:ta syytetään laittomista urheilulähetyksistä. Lähetysten joukossa on muun muassa Valioliigan otteluita.

Iso-Britannian kansainvälisen kauppavaliokunnan puheenjohtaja Angus MacNeil on kirjoittanut kauppaministeri Liz Trussille huolistaan laittomiin urheilulähetyksiin liittyen.

– Kuten tiedätte, WTO on tehnyt merkittäviä linjauksia suojellakseen urheiluoikeuksia, jotka ovat Britannin arvokkaimpia ja vaalituimpia vientituotteita. WTO:n tietojen mukaan Saudi-Arabian hallitus on alusta alkaen aktiivisesti tukenut beoutQ:n piratismioperaatioita, jotka ovat varastaneet brittiläisten urheilutahojen oikeuksia kolmen vuoden ajan, MacNeil kirjoittaa.

[readmore from=Newcastle]

Valioliigalla on Lähi-idässä voimassaoleva tv-sopimus qatarilaisen beIN Sportsin kanssa. Sopimuksen arvo on 400 miljoonaa puntaa. Saudi-Arabia on toistuvasti kieltänyt osallisuutensa beoutQ:n piratismiin.

– Tämä on loukkaus Britannian hallitusta ja Valioliigaa kohtaan, ja brittiurheilun hyväksikäyttöä. Sitä ei pidä suvaita, MacNeil jatkaa.

– Tämä on juuri nyt oleellista, sillä se nimenomainen taho, joka on varastanut brittiurheilua, pyrkii ostamaan brittiläisen urheiluinstituution: Newcastle Unitedin.

MacNeilin mukaan hallituksella on velvollisuus tehdä osansa urheiluviennin suojelemiseksi, ja tutkia beoutQ:n toimintaa sekä mahdollisia saudikytköksiä.

– Se on yksinkertaista: jos Saudi-Arabia kieltäytyy noudattamasta kansainvälisiä lakeja, sillä ei tule olla roolia brittiurheilun tulevaisuudessa.

Lähde: BBC