Englantilaista jalkapalloa seurataan tiiviisti joka puolella maailmaa. Se tuo luonnollisesti rahaa saarille monia kanavia pitkin. Julkisivua ei kuitenkaan tarvitse raaputtaa kovin paljoa, nähdäkseen toisenlaisen kuvan.

Valioliigaseurojen, osin myös Mestaruussarjan seurojen keräämiä, massiivisia tuloja televisiointioikeuksista jaetaan ainakin teorian tasolla myös alemmilla sarjaportailla operoiville jalkapallotahoille. Pyramidin rakenne on kuitenkin puhuttanut etenkin koronakeväänä.

Isojen sarjojen isojen seurojen tappiosta on raportoitu näkyvästi, ja suuriahan esimerkiksi suljetuin ovin pelattavista otteluista kasautuvat tappiosummat ovatkin. Kun Manchester Unitedin Old Traffordilla myymättä jää poikkeusoloissa lähes 75 000 lippua, jää niitä Kakkosliigan Grimsby Townin Blundell Parkilla maksimissaan 9000. United kuitenkin selviää mainiosti, ja voi jatkossakin käyttää satoja miljoonia pelaajahankintoihin, TV-rahojen turvin. Alasarjoissa taas on pitkin kevättä puhuttu kokonaisten seurojen toiminnan lakkauttamisesta, johtuen ottelupäivän tulojen katoamisesta.

Koska Valioliigan ensi kausi käynnistyy kuukautta normaalia myöhemmin, on sarjan taholta esitetty muutoksia muihin kilpailuihin. Jalkapalloliitto FA vastustaa Mailin mukaan tiukasti ajatusta siitä, että sen perinteistä cupia alettaisiin pelata arkiotteluina. Kyse on taas, tietenkin, TV-rahoista.

Liitto antoi Valioliigalle pikkusormen viime vuonna, suostuessaan siirtämään FA Cupin alkupään otteluita arki-iltoihin, perinteisten lauantaitapahtumien sijasta. Myös uusintaottelut parien ratkaisemiseksi poistettiin osin. Tällä systeemillä mahdollistettiin Englannissa ennen tuntematon, mutta muualla Euroopassa perinteinen talvitauko sarjoissa. Uusintaotteluiden poistuminen tietää alempien sarjatasojen seuroille jälleen kerran mittavia tulonhankintamahdollisuuksien menetyksiä.

Nyt pöydällä on ehdotus, joka ohjaisi entistä enemmän FA Cup -otteluita arki-iltoihin. FA:lla on turnauksesta vuoteen 2024 ulottuva, 800 miljoonan punnan arvoinen televisiointisopimus. Mikäli otteluita siirrettäisiin laajemmalti pelattaviksi arkisin, olisi liitolla luultavasti edessään palautusvaatimus ainakin osasta tuota summaa.

Kolmas iso kilpailu, Liigacup saanee pikkuhiljaa jäädä kehitysjoukkueiden väliseksi turnaukseksi.

Kysynnän ja tarjonnan laki on toki pelissä, samoin kuin yleinen markkinatalous. Niiden lainalaisuuksien puitteissa mennään jatkuvasti kohti tilannetta, jossa muutama superjoukkue pelaa vastaanottimistaan otteluita seuraaville yleisöille, samalla kun yksi pikkuseuran stadion toisensa perään alkaa kasvaa ohdakkeita.