Valioliiga on tehnyt päätöksen purkaa TV-sopimuksensa kiinalaisen striimauspalvelun PPTV:n kanssa. PPTV:llä ei näin ollen ole enää oikeuksia näyttää Valioliigan otteluita Kiinassa. Päätös astuu voimaan välittömästi.

Sopimuksen jäljelläoleva arvo oli muhkeat 490 miljoonaa puntaa eli noin 550 miljoonaa euroa. Ratkaisu jättää siten valtavan aukon Valioliigan kassaan.

PPTV:n omistaa monialayhtymä Suning, joka rahoittaa myös Serie A:n Internazionalea. Se osti Valioliigan Kiinan TV-oikeudet vuosiksi 2019-2022 jo vuonna 2016, muhkealla 564 miljoonan punnan summalla. Korotus oli massiivinen, sillä edellisen, Super Sportsin hallussa olevan TV-sopimuksen arvo oli vain 160 miljoonaa puntaa, vaikka sen kesto oli kuusi vuotta. Toisin sanoen kausikohtainen maksu noin seitsemänkertaistui.

PPTV jätti kuitenkin maksamatta 160 miljoonan punnan maksun Valioliigalle maaliskuussa. Siitä johtuen Valioliiga päätti nyt purkaa kontrahdin yksipuolisesti, vaikka sopimuskautta olikin vielä kaksi vuotta jäljellä. PPTV perusteli maksun laiminlyömistä koronaviruspandemiaa seuranneella talouskriisillä.

– Valioliiga vahvistaa, että se on tänään päättänyt sopimuksensa Valioliigan näyttämisestä Kiinassa sen alueen lisenssiä hallitsevan toimijan kanssa. Valioliiga ei toistaiseksi kommentoi asiaa enempää, virallisessa tiedotteessa todettiin.

[readmore from=TV-oikeudet]

Valioliiga jäi tauolle 13. maaliskuuta, mutta kautta jatkettiin taas kesällä. PPTV:ltä odotettu maksusuoritus ei kuitenkaan saapunut ajallaan, ja Valioliiga tulkitsi tämän sopimusrikkomukseksi.

Asiasta kertovan Independentin mukaan jotkut lähteet ovat epäilleet maksun laiminlyönnin johtuvan myös Kiinan hallinnon ja Boris Johnsonin johtaman Ison-Britannian hallituksen jännitteistä. Pääministeri Johnson esti kiinalaisvalmistaja Huawein pääsyn Ison-Britannian 5G-markkinoille ja on myös vastustanut Hong Kongin uusia turvallisuuslakeja.