Valioliigan kausi 2020-21 polkaistaan tänä viikonloppuna käyntiin kahdeksan ottelun voimin. Viime kauden europeleissä pitkään viihtyneet Manchesterin seurat aloittavat kauden vasta viikon päästä.

V Sport ja suoratoistopalvelu Viaplay näyttävät kaikki syyskuun ottelut suorina lähetyksinä, joten alkukaudesta riittää katsottavaa.

Olemme poimineet tähän ennakkoon avauskierrokselta muutaman ottelun, joita kannattaa seurata suurella mielenkiinnolla.

Fulham-Arsenal

Lauantaina 14.30, V sport jalkapallo & Viaplay

Kauden ensimmäisenä pelinä toimii Lontoon paikalliskamppailu sarjanousija Fulhamin ja Arsenalin välillä.

Tykkimiehet saapuu Craven Cottagelle suurena suosikkina, sillä Fulhamia on pidetty monissa ennakoissa heikoimpana nousijana. Mökkiläiset on sijoitettu myös Valioliiga.comin ennakkopaketissa putoamisviivan alapuolelle.

Fulham on vahvistanut nippuaan kauden alla useilla pelaajilla, mutta sillä on auttamatta kasassa heikompi ryhmä kuin päivän vastustajalla. Arsenalin joukkueeseen on ilmestynyt kesän aikana muutama nimekäs hankinta, ja viime kauden rungosta on pidetty kiinni. Tykkimiesten kannalta siirtoikkunan isoin onnistuminen on ollut se, että kapteeni Pierre-Emerick Aubameyang on yhä seurassa. Gabonilaiskärki on tiettävästi allekirjoittamassa pian rahakkaan jatkosopimuksen.

Aubameyang teki viime kaudella Valioliigassa 22 maalia. Kuva: Getty Images

Vuoden tauon jälkeen pääsarjatasolle palannut Fulham on ollut viime vuosina Arsenalille lähes suupala. Tykkimiehet on viimeksi hävinnyt Fulhamia vastaan Valioliigassa tammikuussa 2012. Kun seurat viimeksi pelasivat samalla sarjatasolla, Fulham päästi keskinäisissä otteluissa yhteensä yhdeksän maalia.

Valioliiga-ikoni Scott Parkerin luotsaama Fulham lähtee päivän otteluun ilman suurempia loukkaantumishuolia. Mökkiläisten riveissä saatetaan nähdä useampikin debytantti, joista odotetuin on Paris Saint-Germainista lainattu maalivahti Alphonse Areola.

Arsenalin kokoonpanosta uupuu toppari David Luiz, joka saattaa olla niskavamman takia sivussa jopa kuusi viikkoa. Sairastuvalla ovat myös keskikenttäpelaaja Emile Smith Rowe ja keskuspuolustaja Sokrátis Papastathópoulos.

Liverpool-Leeds

Lauantaina 19.30, V sport jalkapallo & Viaplay

Hallitseva mestari saa Anfieldilla vastaansa Leedsin, joka palaa Valioliigaan 16 vuoden tauon jälkeen.

Kulttivalmentaja Marcelo Bielsan valmentama Leeds on tulevalla kaudella varmasti yksi sarjan seuratuimmista joukkueista. Bielsa on monen huippumanagerin esikuva, jota on kuvailtu niin neroksi kuin hulluksi. Argentiinalaisluotsi kiinnittää huomiota yksityiskohtiin, joita muut eivät edes tiedosta.

Leeds nousi Valioliigaan Bielsan toisella kaudella pelaamalla upeaa jalkapalloa, mutta tänään se kohtaa joukkueen, jonka toimintakulttuuria ja pelitapaa ihaillaan ympäri maailman.

Bielsa solmi Leedsin kanssa juuri vuoden jatkosopimuksen. Kuva: Getty Images

Liverpool ei ole riehunut koronakesänä siirtomarkkinoilla, mutta sen joukkue on jo entuudestaan erittäin laadukas. Mohamed Salahin, Roberto Firminon ja Sadio Manén muodostama hyökkäyskolmikko on yksi Euroopan pelätyimmistä, ja alakerrasta löytyvät pelipaikkojensa eliittiin lukeutuvat Virgil van Dijk sekä Trent Alexander-Arnold ja Andrew Robertson.

Leeds on panostanut siirtomarkkinoilla määrän sijasta laatuun. Seura rikkoi siirtoennätyksensä maksamalla Valencialle 30 miljoonaa euroa Espanjan maajoukkueen hyökkääjästä Rodrigo Morenosta, joka saattaa debytoida tänään. Kannattajat ovat arvuutelleet ottelun alla, nähdäänkö tolppien välissä Illan Meslier vai Kiko Casilla. Loukkaantumisten vuoksi vieraiden kokoonpanosta puuttuvat tänään Gaetano Berardi ja Adam Forshaw.

Liverpoolin kapteeni ja keskikenttäpelaaja Jordan Henderson sekä toppari Joël Matip ovat hiljattain palanneet loukkaantumistensa jälkeen harjoituksiin, mutta molempien pelikunto on kysymysmerkki. Hendersonille löytyy helposti korvaaja, vaikka joukkue kaipaisikin varmasti kippariaan kentälle. Matip taistelee tällä kaudella avauksen paikasta Joseph Gomezin kanssa.

Tottenham-Everton

Sunnuntaina 18.30, V sport jalkapallo & Viaplay

Pohjois-Lontoossa kohtaa sunnuntaina kaksi joukkuetta, joiden viime kausi ei mennyt suunnitellusti.

Sekä Tottenham että Everton vaihtoivat valmentajaa kesken kauden. José Mourinho korvasi Mauricio Pochettinon Tottenhamissa ja Carlo Ancelotti tuli Marco Silvan tilalle Evertonissa. Sunnuntain ottelu on jo siinä mielessä mielenkiintoinen ja poikkeuksellinen, että siinä ovat vastakkain valmentajat, joiden välillä on juhlittu Mestarien liigan voittoa yhteensä viidesti.

Kummatkin joukkueet haluavat murtautua mukaan kärkikahinoihin, mutta europaikoista taisteltaneen tulisesti ja tasaisesti myös tällä kaudella.

Ancelotti on ehtinyt toimia Evertonin managerina 21 ottelussa, joista joukkue on voittanut kahdeksan ja hävinnyt seitsemän. Kuva: Getty Images

Molemmat seurat ovat satsanneet kesällä täsmähankintoihin. Tottenham on leventänyt materiaaliaan laitapakki Matt Dohertylla, keskikenttäpelaaja Pierre-Emile Højbjerg ja varavahdiksi hankitulla Joe Hartilla. Everton taas laittoi keskikenttänsä uusiksi värväämällä James Rodríguezin, Allanin ja Abdoulaye Doucourén.

Tottenhamin riveistä puuttuu varmuudella reisivammasta kärsivä puolustaja Japhet Tanganga, ja keskikenttäpelaaja Giovani Lo Celson pelaaminen on epävarmaa takareisivaivan takia. Lähtökuopissa oleva laitapuolustaja Danny Rose ei ole ollenkaan kokoonpanossa mukana.

Everton lähtee otteluun ilman varpaansa loukannutta puolustaja Mason Holgatea, mutta keskikenttäpelaaja André Gomes ja toppari Yerry Mina ovat toipuneet pikkuvammoistaan.

Valioliigan avauskierros

Lauantai 12.9.

14.30 Fulham-Arsenal
17.00 Crystal Palace-Southampton
19.30 Liverpool-Leeds
22.00 West Ham-Newcastle

Sunnuntai 13.9.

16.00 West Bromwich-Leicester
18.30 Tottenham-Everton

Maanantai 14.9.

20.00 Sheffield United-Wolverhampton
22.15 Brighton-Chelsea

Lähteet: BBC, Transfermarkt