Puolustus, puolustus ja puolustus. Kyseinen osa-alue on ollut Manchester Cityn ongelmakohta liian usealla kaudella.

Viime kaudella The Citizens oli valtavissa ongelmissa, kun keskuspuolustajan tontilla normaalisti operoivat John Stones ja Aymeric Laporte olivat pidempään sivussa loukkaantumisten vuoksi, eikä kokoonpanosta löytynyt kuin kaksi luontaista topparia: Nicolás Otamendi ja Eric García. Valitettavasti kokeneen argentiinalaisen kohdalla parhaat pelivuodet olivat jo takapäin, ja Garcia ei ollut alkukaudesta valmis avaukseen, joten taivaansinisten alakerta oli lähtökohtaisesti hyvin haavoittuvainen.

Opettavaisen kauden jälkeen manchesterilaiset lähtivät kuumeisesti siirtomarkkinoille, tavoitteenaan hankkia vähintään kaksi uutta pallovarmaa topparia.

City löysikin kaksi päävalmentaja Pep Guardiolan näköistä puolustajaa, joista ensimmäisenä alakertaan saapui sarjaporrasta alemmaksi pudonneessa Bournemouthissa pelannut Nathan Aké. Hollannin maajoukkuepuolustajan hankinta maksoi The Citizensille noin 44 miljoonaa euroa.

Taivaansinisten toinen löytö oli puolestaan Benficassa loistanut Rúben Dias, josta valioliigaseura joutui pulittamaan huimat 68 miljoonaa euroa.

Kaksikosta kumpikin sopii Guardiolan palapeliin mainiosti: Dias on todella vahva kaksinkamppailija sekä taitava pallonkäsittelijä, joka tuo kaivattua varmuutta Cityn alakertaan. Portugalilainen on myös vahva pääpelaaja. Aké tuo sen sijaan monipuolisena pelaajana valmennukselle helpotusta, sillä hollantilainen voi pelata myös vasempana laitapuolustajana, joka ollut välillä yksi manchesterilaisten ongelmakohdista.

Dias, 23, ja Aké, 25, ovat muussakin mielessä Guardiolan näköisiä hankintoja, sillä he ovat iältään sopivia espanjalaiselle, joka tunnetaan hyvänä yksilöiden kehittäjänä. Esimerkiksi Raheem Sterling on noussut Guardiolan alaisuudessa aivan uudelle tasolle.

Jos Cityn puolustusmateriaalia tarkastellaan kaikkien ollessa terveenä, niin se kestää tänä päivänä vertailun mihin vain joukkueeseen. Kentälle on käskyttää Diasin ja Akén lisäksi muun muassa Stones, Laporte, García, Kyle Walker, Benjamin Mendy, João Cancelo sekä Oleksandr Zinchenko.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Aymeric Laporte on Man Citylle elintärkeä toppari. Ranskalaisen rinnalle on löydetty nyt laatua. Kuva: Getty Images

Entä ovatko muut osa-alueet kunnossa?

Maalilla Ederson on pelipaikkansa eliittiä, pohjalle on asettaa Rodrin ja Fernandinhon kaltaisia pelimiehiä ja ylemmäs keskustaan löytyy Kevin De Bruyne, Phil Foden, Ilkay Gündogan sekä Bernardo Silva, joten sekin osasto on kunnossa.

Myös laidoilla kilpailutilanne on kova: Sterling on vakiinnuttanut paikkansa vasemmalla, mutta oikealla peliajasta taistelevat Silva, Riyad Mahrez sekä Valenciasta hankittu Ferran Torres, joka on erityisen vahva 1v1-pelaaja, muttei vielä ykkösvaihtoehto avaukseen.

Torresin hankinnan jälkeen Cityn huhuttiin olleen pitkään myös Lionel Messin perässä, mutta argentiinalainen joutui jäämään vielä kaudeksi Barcelonaan. ”La Pulga” olisi ollut toki huima vahvistus, mutta kaupassa toiseen suuntaan manchesterilaiset olisivat saattaneet menettää liikaa. Tällä on myös turha spekuloida, sillä siirto ei ollut lopulta edes toteutettavissa.

Jos muut osa-alueet ovat kunnossa, niin alkukausi on osoittanut, että keskushyökkääjän tontilla on vaikeuksia.

Sergio Agüero on maailman parhaita maalintekijöitä, mutta argentiinalainen on jatkuvasti hajalla. Gabriel Jesus on puolestaan parantanut otteitaan vuosi vuodelta, mutta brasilialainen on myös loukkaantuneena, joten ainut luontainen keskushyökkääjä on vasta 17-vuotias Liam Delap. Nuori hyökkääjä ei ole kuitenkaan vielä vuosiin valmis suuriin saappaisiin, joten Guardiola turvautuu peluuttamaan tilanteen mukaan keskushyökkääjänä Sterlingiä tai Mahzeria.

Yhteenveto

Man City teki siirtomarkkinoilla oikeita peliliikkeitä ollakseen jälleen vahva mestariehdokas missä vain kilpailussa, mutta jo alkukausi on osoittanut, että joukkue on yhä haavoittuvainen ja liian riippuvainen tietyistä pelaajistaan. Kauden mittaan tilanne voi toki parantua uusien pelaajien päästessä joukkueeseen paremmin sisään.

Taivaansinisten seurajohdossa odotukset ovat korkealla, sillä se himoittu Mestarien liigan voitto on jälleen kauden suurin tavoite. Mikäli Guardiola ei onnistu täyttämään odotuksia, saa espanjalainen pakata laukkunsa, sillä materiaalista mikään ei jää kiinni.

Miikka Lahtinen
Twitter: @ladalahtinen