Valioliigan viidennen kierroksen aloitusvihellys kuullaan tänään, lauantaina.

Maajoukkuetauolle sarjakärjessä lähti puhtaan pelin Everton, perässään yhdeksän pistettä keränneet Aston Villa, Leicester, Arsenal ja Liverpool.

Putoamisviivan alla on kolme joukkuetta, jotka eivät ole saaneet vielä pistettäkään: Fulham, Burnley ja Sheffield United.

Everton – Liverpool

Lauantaina kello 14.30, V Sport Jalkapallo & Viaplay

On erityisen iso sääli, ettei kannattajia pääse paikalle Goodison Parkille, sillä luvassa on kiehtovin Merseysiden paikallispeli pitkään, pitkään aikaan.

Lauantaina tulee täyteen tasan kymmenen vuotta siitä, kun Everton on viimeksi voittanut Liverpoolin. Lokakuun 17. päivä vuonna 2010 Everton voitti derbyn kotikentällään 2-0 Mikel Artetan ja Tim Cahillin osumilla.

Everton on joutunut seuraamaan vierestä, kun Liverpool on noussut takaisin Euroopan jalkapallon ehdottomaan eliittiin, mutta lauantaina Toffees tarjoaa pitkästä aikaa lähes tasaväkisen vastustajan naapurilleen.

Carlo Ancelotti on johdattanut Evertonin sensaatiomaiseen vireeseen, ja italialaisstrategi valittiin täysin aiheesta syyskuun manageriksi. Kuukauden pelaajan palkinnon pokkasi hänen maalitykkinsä Dominic Calvert-Lewin, joka otti valtavia kehitysaskelia jo viime kaudella. Englannin A-maajoukkueessa juuri debytoinyt Calvert-Lewin on tehnyt kuudessa ottelussa yhteensä yhdeksän osumaa.

Calvert-Lewinilla (kesk.) on ollut tällä kaudella syitä juhlia Kuva: Getty Images

Everton oli yksi siirtoikkunan suurimmista onnistujista. Keskikenttä meni käytännössä kokonaan uusiksi Allanin ja Abdoulaye Doucourén, mutta ennen kaikkea James Rodríguezin myötä. Kolumbialaistähden siirrossa käsittämättömintä oli se, että hän saapui Real Madridista ilmaiseksi. James on ollut alkukaudesta yksi Valioliigan parhaista pelaajista.

Liverpool hävisi maajoukkuetauon alla Aston Villalle murskalukemin 2-7. Lopputulos ei kerro aivan koko totuutta ottelusta, sillä Villalla oli runsaasti tuuria mukana parissakin osumassa. Mestarijoukkueen haavoittuvaisuudet tulivat kuitenkin kertaheitolla esille koko maailmalle.

Derbyt ovat aina derbyjä, ja niissä on aivan omat panoksensa, mutta lauantain ottelu saattaa kertoa jotain oleellista kummankin joukkueen kaudesta. Everton voisi voitolla osoittaa, että se taistelee tällä kaudella tosissaan Valioliigan kärkisijoista. Liverpoolille täysi pistepotti olisi tärkeä jo edellisen kierroksen murskatappion takia. Voitto paikallisvastustajasta palauttaisi joukkueen nopeasti raiteilleen. Tappio nostaisi esiin entistä isompia kysymyksiä öljytyn koneen alla kytevistä heikkouksista.

– Liverpool on yksi maailman parhaista joukkueista. Tämä on fantastinen haaste, hyvä testi meille, kommentoi Ancelotti perjantaina lehdistötilaisuudessaan.

– Olisi hienoa olla Liverpoolin haastaja. Mutta Liverpool on tietysti pärjännyt todella hyvin. Minusta emme ole hirveän kaukana, mutta olemme silti kaukana heistä.

Everton ja Liverpool kohtasivat viime kaudella kolmesti. Liverpool voitti kaksi ensimmäistä peliä yhteismaalein 6-2, ja viimeisessä pelattiin 0-0-tasapeli. Kuva: Getty Images

– Huominen on meille hyvä testi, jossa näemme, kuinka pitkällä olemme.

Liverpoolin manageri Jürgen Klopp kehui hyvää ystäväänsä Carlo Ancelottia vuolaasti omassa pressissään.

– Se ei ole ikinä ollut salaisuus, mitä ajattelen Carlo Ancelottista. En voisi kunnioittaa häntä enempää. Hän on ihana ihminen.

– Kun kuulin hänen siirtyvän Evertoniin, ajattelin: ”Aah, taas yksi kunnon haastaja”.

– He tekivät kesällä täydellistä työtä siirtomarkkinoilla. He löysivät juuri tarvitsemansa pelaajat, joilla he paransivat entuudestaan varsin hyvää joukkuettaan.

Evertonin Yerry Mina ja Lucas Digne loukkaantuivat lievästi maajoukkuetauolla, mutta heidän odotetaan pelaavan lauantaina. Myös Seamus Coleman, Allan ja André Gomes ovat ehdolla kotijoukkueen avaukseen pikkuvammojensa jäljiltä.

Liverpool joutuu yhä pelaamaan ilman loukkaantunutta ykkösmaalivahtiaan Alisson Beckeriä, joten tolppien välissä nähdään paljon parjattu Adrián. Sadio Mané ja Thiago Alcântara palaavat eristyksestä Liverpoolin vahvuuteen saatuaan aiemmin positiiviset tulokset koronatestissä.

Manchester City – Arsenal

Lauantaina 19.30, V Sport Jalkapallo & Viaplay

Etihad Stadiumilla nähdään opettajan ja oppilaan kohtaaminen, kun Pep Guardiolan Manchester City isännöi Mikel Artetan Arsenalia.

Arteta siirtyi heti pelaajauransa jälkeen Guardiolan apuvalmentajaksi Cityyn, jossa hänen työsuhteensa päättyi viime joulukuussa, kun Arsenal pestasi hänet käskyttäjäkseen.

Kaksikko ehti kohdata toisensa ennen viime kauden päättymistä vielä kaksi kertaa. City voitti kesäkuussa Arsenalin 3-0 Valioliigassa ottelussa, joka muistetaan Tykkimiesten topparin David Luizin uran kenties huonoimpana pelinä. Brassipuolustaja oli syypää kahteen Cityyn maaliin ja onnistui hankkimaan itselleen punaisen kortin, vaikka pelasi alle puoli tuntia.

Heinäkuussa Arsenal oli FA Cupin välierässä vahvempi maalein 2-0. Tykkimiehet eteni cupissa aina päätyyn asti voittaen finaalissa Chelsean, mikä toi Artetalle hänen valmennusuransa ensimmäisen pokaalin.

City on tuttuun tapaan yksi Valioliigan suurimmista mestarisuosikeista, mutta Guardiolan poppoo on aloittanut kautensa ailahdellen. Manchesterilaiset ovat keränneet kolmesta ottelusta neljä pistettä, ja heidän maalieronsa on pykälän pakkasen puolella.

City on jäänyt voitoitta kahdessa edellisessä sarjaottelussaan. Kuva: Getty Images

Arsenal on voittanut yhtä vaille kaikki pelinsä. Ainoan tappionsa se kärsi Liverpoolille lukemin 1-3. Hallitseva mestari oli ansaittu voittaja, mutta Arsenal osoitti jälleen, että se on Artetan johdolla matkalla ylöspäin.

Guardiola ei ole yllättynyt siitä, että hänen entinen apulaisensa on tehnyt hienoa työtä Arsenalissa.

– Meistä kukaan ei epäillyt, etteikö hän saisi aikaiseksi tuloksia lyhyessä ajassa.

– Hän sopeutui todella hyvin ja hän on saanut joukkueensa pelaamaan tavalla, joka sopii hänen materiaalilleen täydellisesti. Hän sai Arsenalin takaisin tilanteeseen, jossa he olivat viimeksi kauan sitten.

– Hän on pärjännyt todella hyvin kaikissa kilpailuissa. Mikel on kilpailija ja taistelija. Kaikki häntä rakastavat ihmiset ovat enemmän kuin iloisia siitä, mitä hän tekee Lontoossa.

Guardiola (vas.) ja Arteta työskentelivät yhdessä kolme ja puoli vuotta. Kuva: Getty Images

Arteta ei anna Cityn heikohkon alkukauden hämätä hänen miehistöään.

– He latovat pöytään silti uskomattomia numeroita kaikessa, mitä he tekevät, sanoi Arteta Cityn tilastoihin viitaten.

– Minusta heillä on ollut joissain tuloksissa runsaasti epäonnea, koska heidän olisi pitänyt ratkaista ne pelit hyvissä ajoin. Heidän vastustajansa ovat luoneet puolet vähemmän maalipaikkja, mutta rankaisseet heitä tehokkaasti.

– Mutta minä en ole nähnyt mitään muutosta heidän tasossaan tai heidän tilaistoissaan. En ole nähnyt mitään sellaista.

Manchester Cityn sairastuvalla on pitänyt ottelun alla kiirettä. Uusimpana nimenä loukkaantuneiden listalle liittyi keskikentän tähti Kevin de Bruyne. Gabriel Jesus on yhä sivussa, mutta ykköhyökkääjä Sergio Agüero on palannut polvileikkauksensa jälkeen harjoituksiin ja saattaa näytellä jonkinlaisen osan lauantaina. Bernardo Silva ja João Cancelo ovat loukkaantumistensa jälkeen täydessä kunnossa.

Arsenalin kokoonpanossa saatetaan nähdä odotettu debytantti Thomas Partey, joka saapui kansainvälisen siirtoikkunan viimeisenä päivänä Atlético Madridista. Positiivisen koronanäytteen antaneen Kieran Tierneyn pelaaminen on epävarmaa.

Valioliigan viides kierros

Lauantai 17.10.
14.30 Everton – Liverpool
17.00 Chelsea – Southampton
19.30 Manchester City – Arsenal
22.00 Newcastle – Manchester United

Sunnuntai 18.10.
14.00 Sheffield United – Fulham
16.00 Crystal Palace – Brighton
18.30 Tottenham – West Ham
21.15 Leicester – Aston Villa

Maanantai 19.10.
19.30 West Bromwich – Burnley
22.00 Leeds – Wolverhampton

Lähteet: BBC, Transfermarkt, Manchester Evening News, Liverpool Echo