Englantilaista jalkapalloyleisöä on syksyn tullen raivostuttanut uusi lisämaksu, jota peritään otteluiden TV-lähetysten seuraamisesta. Normaalien kanavapakettimaksujen lisäksi oman joukkueensa esityksistä – siis niiden kotisohvalta seuraamisesta – saattaa tätä nykyä joutua maksamaan jopa yli 16 euroa per matsi.

Koronatilanteen iskettyä täydellä voimallaan, ja tyhjennettyä stadionit, päästiin alunperin sopuun kaikkien valioliigaotteluiden näyttämisestä televisiossa. Osa peleistä nähtiin jopa BBC:n ilmaiskanavilla. Nyt tilanne on muuttunut, ja vain tietty määrä pelejä kuuluu televisioinnin piiriin. Tämä on tietenkin ollut normaalitilanne pitkään, mutta tilanteessa, jossa katsomot ovat edelleen suljettuina live-osallistumismahdollisuudelta, ovat rahakoneistot tietysti keksineet uuden väylän kannattajien addiktioiden lypsämiseen.

Iso osa kannattajista, joihin uusi maksu kohdistuisi on niitä, jotka kanavapakettien lisäksi maksavat seurojen jäsenyyksistä ja/tai kausikorteista. Esimerkiksi seurajäsenyydestä ei perinteisesti kannata luopua, vaikka kausi nyt meneillään olevan kaltaisen poikkeustilan vuoksi menisikin vailla mahdollisuutta katsomoon pääsyyn.

Kannattajajärjestöt eivät ole jääneet toimettomiksi. Ainakin Newcastlessa organisoitiin jo aiemmalla kierroksella boikotti ylimääräsille maksuille, ja kehotettiin kannattajia TV-maksun sijasta lahjoittamaan 14,95 punnan summa paikalliselle ruokapankille. Samoin toimii nyt tulevan Leicester-ottelun yhteydessä myös Arsenal Supporter’s Trust.

– AST jatkaa kampanjointia pay per view -maksua vastaan. 14,95 punnan hinta on ylimitoitettu, ja täysin ylimääräistä painolastia kannattajille pandemian keskellä. Muut ryhmittymät ovat jo toimineet asian suhteen, ja opastaneet kannattajia antamaan TV-yhtiöiden vaatiman ottelumaksun sijasta rahat paikalliselle ruokapankille. Arvostamme näitä hankkeita, ja toivomme jokaisen Arsenal-kannattajan harkitsevan mahdollisuutta tukea Islington Giving -järjestöä vastaavalla tavalla.

Magpies-kannattajat osoittivat toiminnallaan jo, että kyse ei ole vain ulkokultaisesta eleestä.

Päivitetty 22.10. klo 11.32: Newcastle-linkki