Valioliiga ja EFL ovat vihdoin päässeet kompromissiin koronatukipaketin koosta.

Valioliiga – eli käytännössä valioliigaseurat – pulittavat kolmella alemmalla sarjatasolla pelaaville seuroille yhteensä 250 miljoonan punnan (276 miljoonaa euroa) suuruisen tukipaketin.

Tukipaketista enimmillään 50 miljoonaa puntaa menee avustuksena Ykkös- ja Kakkosliigan seuroille. 200 miljoonaa puntaa puolestaan menee Mestaruussarjan seuroille lainana. Jokainen Mestaruussarjan seura saa siis 8,33 miljoonan punnan suuruisen lainan, joka on maksettava takaisin kesäkuuhun 2024 mennessä.

EFL onnistui neuvotteluissa nostamaan suoran avustuksen määrää. Aiemmassa ehdotuksessa Ykkös- ja Kakkosliigan seurat olisivat saaneet avustuksia yhteensä vain 20 miljoonan punnan edestä.

– Meidän päätavoitteemme koko tämän neuvotteluprosessin aikana on ollut se, että kaikki EFL:n alaiset seurat selviävät koronapandemiasta taloudellisesti. Olen iloinen, että olemme nyt saaneet aikaan ratkaisun, joka takaa tukea ja selkeyttä monen kuukauden epävarmuuden ajan jälkeen, EFL:n puheenjohtaja Rick Parry sanoi lehdistölle.

50 miljoonan punnan avustuksesta 15 miljoonaa maksetaan suoraan seuroille niin, että jokainen Ykkösliigan seura saa 375 000 puntaa ja jokainen Kakkosliigan seura 250 000 puntaa. Toiset 15 miljoonaa puntaa jaetaan seuroille arvioitujen lipputulomenetysten mukaisesti.

20 miljoonaa puntaa varataan haettavaan tukeen. Jokainen Ykkös- ja Kakkosliigan seura voi tuosta summasta hakea tukea, jonka hyväksymisestä päättää EFL:n ja Valioliigan edustajista koottu paneeli. Jos seura tällaista tukea hakee, sen on vastavuoroisesti sitouduttava pelaajahankintoihin ja palkanmaksuun liittyviin rajoituksiin.

– Sitoudumme tavoitteeseen, jonka mukaan yksikään EFL:n alainen seura ei kaadu Covid-19:n vuoksi, Valioliigan toimitusjohtaja Richard Masters sanoi lehdistölle.

Britannian hallitus on patistanut ja painostanut osapuolia sopuun. Urheilusta vastaava maan kulttuuriministeri Oliver Dowden vakuuttikin nyt tyytyväisyyttään.

– Olen iloinen, että jalkapallossa puhalletaan yhteen hiileen ja että tämä merkittävä tukipaketti saatiin sovittua. Miesten ammattilaisjalkapallon 250 miljoonan punnan tukipaketti ja valtion naisfutikselle, miesten kansalliselle liigalle ja muulle urheilulle tarjoama 300 miljoonan punnan tuki takaavat, että seurat ja urheilu selviävät tästä [pandemiasta], Dowden sanoi.