Manchester Unitedin akatemiajohtaja Nick Cox sanoo, että englantilaisseurat jäävät nuorten pelaajien tavoittelussa alakynteen, kun uudet Brexit-säännöt astuvat voimaan ensi kuussa.

Tammikuun ensimmäisestä päivästä lähtien kaikkien ulkomailta Englantiin siirtyvien pelaajien pitää olla täyttänyt 18 vuotta ja yltää pisteytysjärjestelmään perustuviin vaatimuksiin (lue lisää).

Esimerkiksi Cesc Fàbregas, Paul Pogba ja Héctor Bellerín olisivat jääneet aikanaan siirtymättä Englantiin, jos kyseiset säännöt olisivat olleet voimassa jo silloin.

Manchester Unitedin alle 18-vuotiaiden joukkueessa pelaa tällä hetkellä yhdeksän pelaajaa, jotka ovat syntyneet Ison-Britannian ulkopuolella.

– Ne (uudet säännöt) asettavat meidät luultavasti alakynteen verrattuna muihin eurooppalaisiin seuroihin, sanoi Cox BBC:n mukaan.

– Pelaajat pystyvät liikkumaan muiden Euroopan maiden välillä, mutta he eivät pysty siirtymään meidän seuraamme 16-vuotiaana kuten he nykyään pystyvät.

Cox vihjasi kuitenkin keinosta, jolla englantilaisseurat pystyvät mahdollisesti kiertämään uusia sääntöjä.

Esimerkiksi Manchester Cityn omistava City Football Group omistaa merkittävän osuuden kolmesta muusta eurooppalaisesta seurasta – espanjalaisesta Gironasta, belgialaisesta Lommelista ja ranskalaisesta Troyesista – jotka pelaavat maidensa toiseksi korkeimmalla sarjaportaalla. Chelsea taas tekee tiivistä yhteistyötä Hollannin pääsarjaseura Vitessen kanssa.

Chelsean Mason Mount valittiin Vitessen Vuoden pelaajaksi, kun hän vietti seurassa lainalla kauden 2017-18. Kuva: Getty Images

Englantilaiset seurat eivät voi jatkossa hankkia alle 18-vuotiaita pelaajia ulkomailta, mutta mikään ei estä niiden yhteistyöseuroja tekemästä niin.

– En sanoisi, että se on sääntöjen kiertämistä. Säännöt sallivat sen, kommentoi Cox.

Manchester Unitedilla oli aiemmin vastaavanlainen kuvio Royal Antwerpin kanssa, mutta Unitedin ja belgialaisseuran yhteistyö alkoi hiipua ennen kuin legendamanageri Sir Alex Ferguson jäi eläkkeelle vuonna 2013.

Cox ei halunnut sanoa, aikooko United herätellä yhteistyötä henkiin tai etsiä uusia kumppaneita muualta.

– Meidän toimeksiantomme on aina ollut hankkia parhaat saatavilla olevat lahjakkuudet ja aiomme ehdottomasti jatkaa sitä.

– Me emme halua rikkoa sääntöjä, mutta uskomme, että on strategioita, joita voimme toteuttaa sääntöjen sisällä ja jotka auttavat meitä ylläpitämään nuorten pelaajien kehittämisen perinteitämme, joista olemme todella ylpeitä.