Manchester Unitedin legendamanageri Sir Alex Ferguson sanoo, että hänellä henkilökohtaisesti ja koko jalkapalloilevalla maailmalla on velvollisuus ottaa puheeksi lajin dementiaongelma, joka on vaikuttanut useisiin entisiin pelaajiin.

Aihe nousi Englannissa pinnalle viime syksynä, kun Englannin vuoden 1966 maailmanmestarijoukkueeseen kuulunut Nobby Stiles menehtyi. Stilesilla ja monella hänen joukkuekaverillaan todettiin dementia ennen heidän kuolemiaan. Myös Manchester Unitedin legendapelaajalla Bobby Charltonilla on todettu dementia.

Monet ovat toivoneet, että päävammoihin kiinnitettäisiin jalkapallossa enemmän huomiota. Ferguson on samalla kannalla.

– Se on ollut todella surullista. Bobby ei ole voinut hetkeen hyvin, kommentoi Ferguson Daily Mailille.

– Nobbyn kuolema ja Bobbyn diagnoosi avasivat keskustelun. He ovat valtavan isoja hahmoja.

– Meidän on selvitettävä, miten voimme auttaa. Jalkapallolla on velvollisuus perehtyä tähän tilanteeseen. Minunkaltaiset ihmiset ovat tälle lajille sen velkaa, että otamme selvää, voimmeko tehdä jotain.

Englannin pelaajayhdistys on sanonut, että seurojen, sarjojen ja Englannin jalkapalloliiton on kehitettävä strategia, jolla tarkkaillaan ja mukautetaan harjoittelua. Pelaajayhdisyksen mukaan kyseisten tahojen on myös keksittävä tekniikoita, joilla turvataan pelaajien pitkäaikainen terveys.

Yksi puhutuimmista ideoista on ollut pallon puskemisen vähentäminen.

– Puskeminen on osa jalkapalloa. Se on ollut sitä yli sata vuotta, eikä sitä voi vain ottaa pois. Mutta minusta sitä olisi helppo vähentää harjoituksissa.

LUE MYÖS: