Arsenalin siirtopuolelta on pudonnut tänään uutisia. Monelle suhteellisen puskista tullut, maalivahti Mat Ryanin laina Brightonista varmistui jo, ja huhut Martin Ødegaardin lainaamisesta Real Madridista vahvistuvat hetki hetkeltä.

Yksi Gunnersin monista kannattajablogeista, She Wore (A Yellow Ribbon) muistuttaa kuitenkin, että norjalaisen saapumiselle tämän hetken ryhmään on olemassa este. Tämän esteen nimi on monitulkintainen homegrown-sääntö.

Periaatteessa homegrown-termillä on tarkoitus viitata seurojen omiin junioreihin – tai ainakin sellaisiin, jotka ovat siirtyneet nykyjoukkueisiinsa lähialueilta. Aivan näin yksinkertainen asia ei kuitenkaan suinkaan ole. Blogin mainiossa kiteytyksessä käytetään esimerkkeinä – kuinkas muutenkaan – Arsenalin, ja sen lähivihollisen, Tottenhamin pelaajia.

Arsenal-puolustaja Héctor Bellerín on syntynyt Kataloniassa, ja aloittanut taipaleensa jalkapalloilijana Barcelonan akatemiassa. Hän on Espanjan kansalainen. Tästä huolimatta puolustaja täyttää homegrown-kriteerit siinä, missä naapurin Englannin A-maajoukkueestakin tuttu Eric Dier ei. Cheltenhamissa syntynyt Dier nimittäin pelasi käytännössä koko junioriaikansa Portugalin Sportingissa. Bellerín sitä vastoin siirtyi Arsenaliin jo alle 18-vuotiaana. Hän on pelannut Englannissa riittävän kauan, ennen kuin täytti 21 vuotta. Tämä on se kriteeri, ei siis suinkaan se, mitä passissa lukee, tai missä on syntynyt.

Jotta asia ei olisi vielä näinkään yksinkertainen, pitää muistaa Britannian monimuotoisuus. Skotlantilainen, kotimaassaan Arsenal-siirtoonsa saakka pelannut Kieran Tierney ei ole homegrown-pelaaja. Ja jälleen esimerkki naapurista; walesilainen Ben Davies on homegrown-pelaaja, kun kyseessä on Valioliiga. Kansainvälisissä otteluissa hänellä puolestaan ei tätä statusta ole.

Arsenalin pelaajatilanne on, Australian kansalaisuuden lisäksi myös brittipassin omaavan Ryanin kiinnityksen jälkeenkin se, että Ødegaardin mahdollisen tulon tieltä on rekisteristä poistettava yksi ei-homegrown -pelaaja. Loogista, ja varmasti kaikkien osapuolten kannalta myös toivottavaa olisi, että tämä pelaaja olisi islantilaismaalivahti Runar Alex Runarsson. Kesällä Dijonista saapuneelle 25-vuotiaalle pitäisi löytää lainapesti – toinen käytännön ratkaisu on vain poistaa tämä pelaajarekisteristä, mahdollisen tulokkaan tieltä.