Arsenalia vuosina 2007-2014 edustanut, tätä nykyä jo aktiiviuransa päättänyt Bacary Sagna puhui Pohjois-Lontoon derbystä Goalin haastattelussa. Laitapakki pelasi kotimaastaan saavuttuaan vasta viidettä virallista otteluaan Gunners-paidassa, kun joukkue matkusti fyysisesti lähelle, henkisesti hyvin kauas, White Hart Lanelle.

– Se oli kaikki minulle uutta, koska Ranskassa ei vastaavia vihollisuuksia ole, muuten kuin Pariisin ja Marseillen välillä, enkä koskaan pelannut niissä joukkueissa.

NLD ei todellakaan ole mikä tahansa ottelu.

– Siihen valmistautuminen oli jotain aivan muuta. Jopa kadulla kävellessä ihmiset huusivat ja kannustivat. Tunnelman poikkeuksellisuuden aisti selkeästi.

24-vuotias laitapakki imi vihanpidosta energiaa.

– Jo verryttelyssä niskaan satoi tavaraa katsomosta. Sen vihan tunsi, ja minä pidin siitä. Nautin ensimmäisestä pelistäni sillä stadionilla, ja voitimme sen mukavalla tavalla.

Sagna onnistui derbyssä kertaalleen myös maalinteossa, vuoden 2012 klassikossa. Syötön tuohon maaliin antoi muuan Mikel Arteta. Arsenal oli ensin 0-2 -tappiolla, mutta vei pelin lopulta 5-2. Viiden maalin tekeminen otti Gunnersilta 27 minuuttia.

– Kun osuin, tiesin että tulemme nousemaan. En edes tuulettanut, vaan menin heti hakemaan pallon ja vein sen keskiympyrään. Laitoin sen paikoilleen aloituspisteeseen sanoakseni, ”OK, katsotaan kumpi on parempi”.

38-vuotias jalkapalloeläkeläinen seuraa vanhojen kulmiensa tapahtumia tietysti edelleen.

– Mikel on onnistunut tuomaan seuraan taas rauhaa, ja palauttamaan itseluottamusta pelaajien mieliin. Heidän mentaliteettinsa on taas mahtava. Toisaalta, tekee pahaa sanoa tämä, mutta myös Tottenhamilla menee hyvin.