Chelsean toimintaa siirtomarkkinoilla seuranneet ovat varmasti huomanneet, että vuosien saatossa lontoolaiset ovat lähettäneet useita pelaajiaan lainalle Hollannin pääsarjaseuraan Vitesse Arnhemiin.

Muun muassa Nemanja Matić, Patrick van Aanholt ja nykyjoukkueen Mason Mount ovat aikaneen käyneet lainalla Vitessessä. Viimeisten kymmenen vuoden aikana heitä on ollut kaikkiaan 29. Täksi kaudeksi Hollantiin lainattiin Chelsean hyökkääjälupaus Armando Broja, joka debytoi sinipaitojen ykkösmiehistössä viime kaudella.

Seurat voivat sopia keskenään erilaisia yhteistyösopimuksia, mutta Vitessen urheilutoimenjohtajan Johannes Sporsin mukaan mistään virallisesta järjestelystä ei ole kyse. Hän kertoi Goalin haastattelussa, että Vitessen on neuvoteltava Chelsean ja sen pelaajien kanssa aivan normaalisti, mutta seurojen omistajien läheisistä väleistä ei ainakaan ole haittaa keskusteluissa.

Chelsean omistaa venäläismiljardööri Roman Abramovitš ja Vitessen taustalla vaikuttaa hänen maanmiehensä Valeriy Oyf, joka osti hollantilaisseuran osake-enemmistön vuonna 2018 Alexander Chigirinskiyltä, toiselta Abramovitšin ystävältä.

– Omistajat tuntevat toisensa hyvin, se on aloituspiste. Siitä se kumpuaa. Jos totta puhutaan, niin ei siinä ole juuri muuta taustalla. Meillä on hyvä yhteys heihin, sanoi Spors.

– Minulla on hyvä yhteys [Chelsean tekniseen neuvonantajaan] Petr Čechiin, sillä olen tuntenut hänet aika pitkään. Välillä vaihdamme ajatuksia jalkapallosta, heidän pelaajista, meidän pelaajistamme. Välillämme on hyvä keskusteluyhteys. Mutta minä käyn tällaisia keskusteluja myös muiden isojen seurojen kanssa.

– Kyse on vain hyvästä yhteydestä seurojen välillä. Kaikki tietävät, että me emme ole mikään satelliittiseura. Mitään sopimuksia ei ole, eikä sellaisia ole ikinä ollut.

– Se on hyvä asia, että on Chelsean kaltainen iso seura, jonka kanssa voi vaihtaa ajatuksia. Minä olen ollut täällä vuoden, ja lainapelaajien historia on tärkeä. Meidän on silti vakuutettava kaikki siitä, että se (lainasiirto Vitesseen) on oikea askel.

– Minun oli toden teolla taisteltava Armando Brojasta. Ei se niin mennyt, että minä halusin Armandon ja Chelsea antoi hänet tänne. Ei, minun piti todella vakuuttaa hänet. Jos hän olisi sanonut ei, niin hän ei olisi siirtynyt tänne! Meidän oli vakuutettava Chelsea siitä, että hän oli mielestämme valmis siihen.

– Se on hyvä suhde. Mitään ei tapahdu omistajien takia, mutta sanotaan vaikka niin, että se avaa ovia.

Vitesse on parhaillaan viidentenä Hollannin Eredivisiessä. Albanialaiskärki Broja on pelannut lainaseurassaan 23 sarjaottelua tehden niissä yhteensä yhdeksän maalia ja syöttäen kaksi.