Teemu Tainio toteutti lapsuuden unelmansa, kun hän siirtyi vuonna 2005 lempiseuransa Tottenhamin riveihin.

Tainio pelasi pohjoislontoolaisseuran riveissä kolme kokonaista vuotta, joihin sisältyi 83 ottelua, kolme maalia sekä yksi Liigacupin voitto.

Huuhkajien entinen keskikenttämies on nyt ripustanut nappulakenkänsä naulaan ja aloittanut valmennusuransa veikkausliigaseura FC Hakan peräsimessä.

Siitä huolimatta 41-vuotiaalla on yhä vahva side Tottenhamiin, jota Tainio on kannattanut pienestä pitäen.

The Athleticin tuoreessa haastattelussa Tainio esimerkiksi paljastaa, miten hän avitti José Mourinhon luotsaamaa seuraa keskikenttäpelaaja Pierre-Emile Højbjergin hankinnassa.

Tainio Spursin scouttina

Tainiosta tuli vuonna 2015 yksi Tottenhamin pohjoismaissa vaikuttavista kykyjenetsijöistä.

Tämä tarkoitti sitä, että hän tarkkaili Skandinaviassa sekä muualla Euroopassa pelaavia keskikenttämiehiä ja raportoi heistä Tottenhamin rekrytointitiimille.

Yksi Tainion seuraamista pelaajista oli tanskalainen Højbjerg, jonka Tottenham hankki Southamptonista viime kesänä noin 17 miljoonalla eurolla.

Tainio näki Højbjergin ensimmäisen kerran Tanskan maajoukkueessa vuonna 2016 – samana vuonna kun hän siirtyi Southamptoniin – mikä kertoo siitä, miten pitkään Tottenham nykyistä avainpelaajaansa tarkkaili ennen siirron toteuttamista.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Højbjerg (kesk.) on pelannut jokaisen mahdollisen minuutin (29 ottelua) tämän kauden Valioliigassa. Kuva: Getty Images

25-vuotiaan keskikenttämiehen peliesityksistä vakuuttunut Tainio on Højbjergin suuri fani ja näkee hänessä jotain samaa kuin itsessään.

– Näen meissä joitain yhtäläisyyksiä, kun katson hänen pelitapaansa. Hän on kuitenkin parempi pallon kanssa kuin minä olin. Pidän hänestä todella paljon. Hän on kokonaisvaltainen keskikenttäpelaaja, kehui Tainio The Athleticille.

– Hän lukee peliä todella hyvin. Kun vertaan häntä nyt siihen pelaajaan, kenet näin vuonna 2016, huomaan hänen ottaneen massiivisia askelia eteenpäin. Hän on hyvä pallon kanssa, tietää laadukkuutensa, pelaa iisisti ja on kovakourainen. Pidän hänen pelitavastaan.

[readmore from=Tottenham]

Højbjerg tuo Tottenhamin keskikentälle myös vokaalista johtajuutta – jotain, mitä sieltä puuttui Tainion mielestä jo pidemmän aikaa.

– Joukkue tarvitsee aina pelaajia, joilla on paljon persoonaa, kuten Edgar Davidsilla oli. Varsinkin kun asiat eivät mene niin miten pitäisi. Tarvitset silloin jonkun, joka astuu esiin ja sanoo muutaman sanan muille, jatkoi Tainio.

Ensi kuussa Højbjergilla on tilaisuus jäljitellä Tainion edustaman Tottenhamin saavutusta vuodelta 2008, kun joukkue kohtaa Manchester Cityn Liigacupin finaalissa.