Tänään sunnuntaina on tarjolla rutkasti viihdettä englantilaisen maajoukkuejalkapallon ystäville, sillä illalla vauhdissa ovat sekä miesten A-maajoukkue että alle 21-vuotiaat.

Gareth Southgaten valmentamat miehet kohtaavat MM-karsinnassa Albanian kello 19.00 ja Aidy Boothroydin luotsaama U21-ryhmä pelaa ikäluokkansa EM-kisoissa Portugalia vastaan kello 22.00.

Myös Englannin alle 21-vuotiaiden joukkue koostuu pitkälti Valioliigassa ja Mestaruussarjassa pelaavista pelaajista, mutta omistautuneinkin englantilaisen jalkapallon seuraaja saattaa raapia hieman päätään nähdessään Noni Madueken nimen kokoonpanolistassa.

Maduekeä, 19, pidetään Englannissa kovan luokan lupauksena, vaikka hän ei ole esiintynyt kotimaassaan miesten peleissä kertaakaan. Hän teki kesällä 2018 ison päätöksen ja siirtyi Hollannin pääsarjaseura PSV Eindhoveniin, vaikka nuorukaisen oven takana olivat kolkuttamassa myös Manchester United, Chelsea ja skottijätti Celtic.

Tuo siirto on toistaiseksi osoittautunut erittäin menestyksekkääksi. Madueke on pelannut PSV:n ykkösmiehistössä 31 ottelua tehden niissä yhteensä yhdeksän maalia ja syöttäen kahdeksan. Hyvät otteet ovat pitäneet huolen siitä, että Madueke on pysynyt Englannin suurseurojen kiikarissa, vaikka hän antaakin näyttöjä kotimaan kenttien sijaan Manner-Euroopassa.

Viime syksynä Madueke kertoi Voetbal Internationalin haastattelussa, että Jadon Sancho toimi eräänlaisena suunnannäyttäjänä, kun hän jätti Manchester Cityn ja valikoi uudeksi seurakseen Borussia Dortmundiin. Englannin A-maajoukkueen vakiokalustoon nykyisin kuuluva Sancho, 20, siirtyi kesällä 2017 Dortmundiin vajaan kahdeksan miljoonan euron korvauksella, mutta hänen on povattu palaavan tulevaisuudessa Englantiin ja Valioliigaan tähtitieteellisellä korvauksella.

– Sancho on avannut monien lahjakkuuksien silmät. Minä menin vuoden hänen jälkeensä Tottenhamista PSV:hen. Minulla oli silloin mielessäni suunnitelma, joka toimii tällä hetkellä kuten ajattelinkin, sanoi Madueke.

– Englannissa nuoren pelaajan on todella vaikea murtautua edustusjoukkueeseen, etenkin isoissa seuroissa. Joukkueet ovat pelaajamääriltään todella isoja, eikä niissä ole juurikaan tilaa nuorille. He jäävät usein reservijoukkueisiin pitkäksi ajaksi tai heidät lähetetään lainalle.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Reece James (vas.) ja Jadon Sancho kamppailemassa pallosta nuorten FA Cupin ensimmäisessä finaalissa vuonna 2017. Kuva: Getty Images

– Siellä on pieni mahdollisuus tehdä läpimurtonsa. Hollannissa se menee täysin eri tavalla.

Madueke toisteli samaa sanomaa, kun häneltä kysyttiin ulkomailla pelaamisesta meneillään olevan maajoukkueleirin yhteydessä.

– Se on ollut mahtava juttu kehitykselleni. Halusin mennä pelaamaan edustustason jalkapalloa nuorella iällä ja harpata ikätoverieni ohi, kommentoi Madueke Goalin mukaan.

– Olen tehnyt niin nousemalla Englannin alle 21-vuotiaiden joukkueeseen. Se oli minulle täydellinen siirto siihen aikaan.

Madueke seurasi penkiltä, kun Englanti hävisi Sveitsille 0-1 EM-turnauksen avausottelussaan. Itseluottamusta uhkuva laituri toivoo saavansa U21-debyyttinsä tänään Albaniaa vastaan.

– Minun oli katsottava ensimmäinen peli alusta loppuun penkiltä, mutta toivottavasti pääsen huomenna kentälle, me voitamme ja pääsen näyttämään, mitä osaan, sanoi Madueke lauantaina Evening Standardin mukaan.

– Siitä ei oikein ota paineita, jos totta puhutaan. Me olemme ammattilaisjalkapalloilijoita, jokaisessa pelissä on paineita. Minun on tehtävä, mitä valmentaja pyytää ja autettava joukkuekavereitani ainoalla tietämälläni tavalla, eli olemalla suoraviivainen, tekemällä maaleja ja tuhoamalla ketä ikinä vastaan pelaankin.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Madueke pääsi tällä kaudella pelaamaan PSV:ssä myös Eurooppa-liigaa. Kuva: Getty Images

PSV:n akatemiassa Madueke sai oppitunteja maalinteosta itse Ruud van Nistelrooylta, joka muistetaan Valioliigassa kauden 2002-03 parhaana pelaajana ja maalintekijänä.

– Mitä tulee hyökkäyspelaamiseen ja maalintekoon, ei ole olemassa parempaa mentoria, hehkutti Madueke.

– Hän on auttanut minua paljon maalinteon ja kokonaisvaltaisen pelaamisen kanssa. Hän on todella tärkeä minulle. Puhun hänelle yhä paljon.

– Ensinnäkin hän opetti yksinkertaistamaan pelaamistani ja antoi minulle vaihtoehtoja, kun minulla on pallo jalassa. Hän on tehnyt pelaamisesta minulle helpompaa. Olen oppinut rangaistusalueelle etenemisestä, yhden kosketuksen viimeistelyistä ja suttuisista maaleista. Aina ei tarvitse tehdä maailmanluokan osumaa. Sen olen oppinut häneltä.