Englannin ja Saksan kapteenit Harry Kane ja Manuel Neuer osoittavat tänään, tiistaina, tukensa seksuaalivähemmistöille pitämällä sateenkaaren väreillä varustettuja kapteeninnauhoja Pride-kuukauden kunniaksi joukkueiden kohdatessa miesten EM-kisojen neljännesvälierässä.

Neuer piti sateenkaarinauhaa jo Saksan jokaisessa lohkopelissä sekä turnausta edeltävässä harjoitusottelussa Latviaa vastaan. Kane on aiemmin pitänyt vastaavaa nauhaa Valioliigassa Tottenhamin paidassa Rainbow Laces -viikon aikana.

Euroopan jalkapalloliitto UEFA tutki, rikkoiko Neuer poliittisiin ilmauksiin liittyviä sääntöjä nauhallaan, mutta lopulta UEFA totesi, että sateenkaarinauhaa pidetään joukkueen merkkinä monimuotoisuuden puolesta ja sitä pidetään ”hyvään tarkoitukseen” perustuvana.

Sateenkaariteema oli vahvasti esillä etenkin Saksan lohkovaiheen päätöspelissä Unkaria vastaan. Münchenin ylipormestari Dieter Reiter jätti UEFA:lle anoomuksen, jotta Münchenin stadion valaistaisiin sateenkaaren väreillä. Eleellä oli tarkoitus protestoida Unkarissa hyväksyttyä lakia, joka kieltää homoseksuaalisuutta ja seksuaalivähemmistöjä käsittelevän materiaalin lasten- ja nuortenkirjallisuudessa sekä koulujen opetuksessa.

UEFA hylkäsi anoomuksen, mutta vaihtoi sitten logonsa sateenkaaren väreihin kanavissaan. Pelipäivänä UEFA tarkensi kantaansa seuraavasti:

– Jotkut ovat tulkinneet UEFA:n päätöksen ”poliittiseksi”. Päinvastoin. Anomus itsessään oli poliittinen, sillä se oli suoraan kytköksissä Unkarin jalkapallojoukkueen läsnäoloon stadionilla tämän illan ottelussa Saksan kanssa.

– UEFA:lle sateenkaari ei ole poliittinen tunnus, vaan merkki meidän lujasta sitoutumisesta monikulttuurisempaa ja inklusiivisempaa yhteiskuntaa kohtaan.

Englanti-Saksa pelataan Wembleyllä, ja se alkaa kello 19.00 Suomen aikaa. Ottelu näkyy suorana Yle TV2:lta ja Yle Areenasta.

England

@England
❤️🧡💛💚💙💜

@HKane will join @DFB_Team's Manuel Neuer in wearing a rainbow captain’s armband for tomorrow’s game at @wembleystadium to mark the end of Pride month, as the #ThreeLions stand in allyship with LGBTQ+ communities around the world.