Se ei vieläkään tullut kotiin. Jalkapallo ei palannut Englantiin mestaruuden muodossa, mutta finaalin maa sai. Kuinka kauan Englanti joutuu vielä odottamaan?

Englannilla on joukkueellinen lahjakkaita pelaajia ja nuoria mahdollisesti tulevia tähtipelaajia höystettynä joillain supertähdillä. Gareth Southgate on tehnyt hienoa työtä Englannin päävalmentajana, ja tämä EM-joukkue oli hänen paras joukkueensa tähän asti.

Se otti askeleen eteenpäin sijoituksellisesti verrattuna Venäjän MM-turnaukseen 2018. Silti, sen etsikkoajan tiimalasissa hiekka valuu koko ajan. Lähitulevaisuudessa tuloksen pitäisi tulla, ja siihen on kaikki mahdollisuudet.

Englanti osoitti, että sillä on maailmanluokan puolustus, kaksi erinomaista keskikenttämiestä tuplapivotiksi (Declan Rice ja Kalvin Phillips) ja huippulahjakas hyökkäys. Jos Southgate saa tämän kokonaisuuden yhdistettyä kokonaisuudeksi, joka joustaa ja hengittää paremmin, voi Englanti pärjätä Qatarin MM-kisoissa tai seuraavilla EM-viheriöillä.

Ongelma on, että valtaosa Englannin nykyisistä avainpelaajista on parhaassa iässään juuri nyt. Totta kai uusia hyviä nimiä nousee mukaan tulevaisuudessa, mutta jos tällä joukkueella haluaa voittaa, se on tehtävä seuraavan kolmen vuoden sisällä.

Englanti oli näissä kisoissa hieman inhorealistinen, mikä ei kaikkia miellyttänyt. Nyt se muistetaan, koska joukkue hävisi finaalin, ja se hävisi sen passiivisuudellaan ja huonolla hyökkäämisellään.

Nämä asiat Englannin puolelta siirsivät finaalin virran Italialle, ja lopulta ottelu eteni Englannin kannalta raastavaan kohtaan: rangaistuspotkukilpailuun. Se on lopulta hyvin mustavalkoinen, psykologinen tapahtuma.

[readmore from=em2021]

Kukaan ei voi kiistää, etteikö olisi ollut fantastinen tarina, jos Englanti olisi kotiyleisön edessä päättänyt kuivan kautensa mestaruuteen 11 metristä. Mutta tämän Englannin kannalta voitto varsinaisella peliajalla tai 120 minuutin aikana olisi ollut suotuisampi tapa voittaa. Sillä ei kuitenkaan riittänyt hyvin organisoitua ja joustavaa vastustajaa vastaan.

Jos Englanti haluaa menestyä, sen pitää olla ensi kerralla erilainen versio itsestään. Nopeampi, joustavampi, monipuolisempi ja hyökkäys-puolustus-suhteessa tehokkaampi kokonaisuus. Sillä on materiaali siihen, joten pallo heitetään pitkälti päävalmentajalle ja tiimille. Kansalta ja medialta se vaatii työrauhaa ja tukea. Sitä ei juuri nyt ole näkyvissä.