Viime vuosina jalkapalloilun parissa on alettu keskustella yhä enemmän päähän kohdistuvista iskuista, jotka johtavat erilaisiin vammoihin. Monet niistä ilmenevät vasta peliuran päätyttyä. Päiden kolahtaessa yhteen tai esimerkiksi polven osuessa päähän on huoli aivotärähdyksestä luonnollisesti ilmeinen, mutta siitäkin on runsaasti tutkimustietoa, että myös pallon puskemisella voi olla terveydelle haitallisia vaikutuksia.

Nyt Englannin jalkapalloliitto FA on reagoinut näihin terveyshuoliin. Se julkaisi viime viikolla tiedotteen, jonka myötä halutaan rajoittaa seurojen puskuharjoituksia. Rajoituksilla halutaan kitkeä pelaajien aivoihin kohdistuvia vaurioita. FA:n asettamat rajoitukset koskevat kaikkia ammattilais- ja amatöörisarjatasoja Valioliigasta lähtien. Lisäksi samat rajoitukset koskevat myös kaikkea maajoukkuetoimintaa.

FA:n ohjeistuksen mukaan ammattilaisseuroja toivotaan rajoittamaan pelaajien viikottaisten puskujen määrä kymmeneen per treeniviikko. Lisäksi jokaiselle pelaajalle pitäisi laatia henkilökohtainen pelaajaprofiili puskemista varten. Pelaajaprofiili kertoisi, kuinka monta puskua kukin pelaaja pystyisi otteluiden aikana turvallisesti suorittamaan.

Amatööriseuroille suositellaan, että puskuharjoituksia tehtäisiin vain kerran viikossa. Myös niissä jokaisen pelaajan pitäisi puskea korkeintaan kymmenen kertaa. Ottelutapahtumiin suosituksia ei asetettu, sillä FA:n laatiman tekstin mukaan ”selkeä enemmistö puskuista tapahtuu harjoituksissa”.

Riskialtiimmiksi puskuiksi tekstissä kerrotaan pitkistä palloista syntyvät puskut, keskitykset ja kulmapotkut. Turvallisemmin puskuja voidaan FA:n mukaan harjoitella, kun pelaajille heitetään pallo potkaisemisen sijaan, ja kun pelaaja hyppää palloon eikä suorita syöksypuskua.

Vuonna 2020 FA kielsi puskuharjoitukset peruskouluikäisiltä lapsilta ja kehotti kaikkia juniorijoukkueita välttelemään puskemista harjoituksissaan. Uudessa ohjeistuksessa ei ole eroavaisuuksia miehille ja naisille, vaikka Transfermarktin mukaan siitä on näyttöä, että naispelaajat olisivat pitkäaikaisille aivosairauksille haavoittuvampia.

FA:n ohjeistus on laadittu yhteistyössä Valioliigan, muita ammattilaissarjoja hallinnoivan EFL:n ja pelaajayhdistys PFA:n kanssa.

– Ensisijainen pyrkimyksemme on tehdä pelistä mahdollisimman turvallinen kaikille pelaajille. Olemme tehneet yhteistyötä halki jalkapallokentän aloittaaksemme nämä tutkimusprojektit, jotka auttavat meitä ymmärtämään puskemisen vaikutuksia ja tarjoamaan ohjeistusta kaikille tasoille, Valioliigan toimitusjohtaja Richard Masters kommentoi.

The FA

@FA
English football will introduce heading guidance across every level of the professional and amateur game from the start of the 2021/22 season.

Read for more information ⤵️