Mestarien liigan viime kauden voittaja Chelsea ja Eurooppa-liigan hallitseva mestari Villarreal ottivat yhteen UEFA Super Cupin huippuottelussa keskiviikkoiltana.

Viihdyttävä kamppailu Belfastissa päättyi lontoolaisten voittoon rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Sankarina toimi Kepa Arrizabalaga. UEFA Super Cupin voitto oli Chelsean toinen seuran historiassa.

Chelsea FC

@ChelseaFC
Chelsea’s won another European Cup, European Cup, European Cup. 🎶

Ottelu alkoi odotetusti Chelsean hallinnassa. Marcos Alonso ja Kai Havertz lähettivät vaarallisia keskityksiä vasemmalta laidalta, mutta kukaan sinisistä ei onnistunut pääsemään niihin kiinni.

Timo Werner vastasi ensimmäisestä laukauksesta kohti maalia. Alberto Morenon otteesta irronnut saksalainen ohjasi kulmapotkun ilmasta kohti maalia, mutta Sergio Asenjo torjui erinomaisesti.

Pienen suvantovaiheen jälkeen Chelsean uudelleenkäynnistynyt painostus tuotti tulosta. Loistavassa preseason-iskussa ollut Hakim Ziyech vei sinipaidat johtoon vajaan puolen tunnin kohdalla.

Chelsea pysäytti Villarrealin hyökkäyksen, jonka jälkeen pallo levitettiin vasemmalle Alonsolle. Espanjalaispuolustaja pelasi Havertzin vasemmalta pystyyn, jonka jälkeen Ziyech ohjasi saksalaisen keskityksen sisään. 1–0.

Maalin myötä ottelutapahtumat lisääntyivät kentän kummassakin päässä. Sekä Asenjo että Edouard Mendy venyivät tolppiensa välissä isoihin torjuntoihin. Kurt Zouman volley Ziyechin vapaapotkusta meni hieman yli maalin.

Noin kymmentä minuuttia myöhemmin Ziyech joutui kuitenkin jättämään kentän tuskaisen näköisenä. Entisen Ajax-tähden olkapää näytti käyneen sijoiltaan hänen puolustaessa Villarrealin kulmapotkua.

Ziyech makasi pitkään nurmen pinnassa, jonka jälkeen hänet talutettiin pois. Erinomaista ottelua pelanneen laiturin tilalle asteli yhdysvaltainen Christian Pulisic.

Tuchel toivoo, ettei Ziyechin olkapäävamma pidä häntä pitkään sivussa. Avausmaalin lisäksi hän loi 40 minuutissa enemmän maalintekopaikkoja (4) kuin koko Villarrealin joukkue yhteensä (3).

Artikkeli jatkuu upotuksen jälkeen.

Squawka

@Squawka
As well as scoring the opening goal, Hakim Ziyech created more chances (4) than the entire Villarreal side combined (3) during his 40 minutes on the pitch.

Let's hope the injury isn't serious. 🤞

Puoliaikavihellys tuli Chelsean kannalta hyvään aikaan. Antonio Rüdigerin turhan voimakas taklaus kuumensi pelaajien tunteita, minkä seurauksena sekä saksalaistoppari että Tuchel näkivät keltaista.

Vielä hetki ennen taukoa Villarreal kävi myös lähellä tasoitusta, kun Alberto Moreno täräytti voimakkaan volleyn yläputkeen. Chelsea kuitenkin pelastui takaiskulta ja piti johtoasemastaan puoliaikavihellykseen saakka kiinni.

Toisella puoliajalla Villarreal otti ottelun täysin haltuunsa Chelsean sortuessa useisiin virheisiin. Gerard Moreno pääsi läpiajoon Mendyn liukastuttua maalipotkussaan, mutta laukoi tolppaan. Senegalilaisvahti sai ohjattua pallon pois takakulmasta sormenpäillään.

Trevoh Chalobah, joka pelasi vasta ensimmäistä kertaa koskaan Chelsean ykkösmiehistössä, esiintyi oikean puolen topparina loistavasti. Avausjaksolla jokainen syöttö meni omille ja toisen puoliajan alussa hänen tärkeät katkonsa pitivät sinipaidat johdossa.

Artikkeli jatkuu upotuksen jälkeen.

Squawka

@Squawka
Trevoh Chalobah's first half by numbers vs. Villarreal:

100% pass accuracy
48 touches
45 passes (most)
1 interception
1 shot

Looking comfortable. 👏

Tunnin pelin jälkeen Tuchel esitteli Belfastiin saapuneille kannattajille kolme EM-kisatähteä; Andreas Christensenin, Mason Mountin ja Euroopan mestaruuden (myös) Italian kanssa voittaneen Jorginhon. Zouma, Werner ja N’Golo Kanté astuivat sivuun.

Vaihdot eivät kuitenkaan palauttaneet Chelseaa sille tasolle, millä se oli ensimmäisellä puoliajalla. Villarreal sahasi komeasti sinipaitojen rangaistusalueen sisälle ja nousi tasoihin Gerard Morenon komealla laukauksella. Pelikellossa oli tässä kohtaa 73 minuuttia. 1-1.

Tuchelin seuraava vaihto tuotti paremmin tulosta. Kapteeni César Azpilicueta tuli Callum Hudson-Odoin tilalle. Hudson-Odoi jäi toisella jaksolla lähes täysin pois kuvasta, eikä kyennyt antamaan tarpeeksi tukea puolustussuuntaan.

Chelsea ei kuitenkaan onnistunut löytämään kaipaamaansa johtomaalia ja varsinainen peliaika päättyi lukemiin 1–1. Pulisicille avautui lisäajalla vielä hyvä maalintekopaikka, mutta hänen laukauksensa ei koskaan löytänyt tietään maalille. Alonso heilutteli puolestaan sivuverkkoa.

Jatko-ottelussa, joka oli jo Super Cupin neljäs peräkkäinen, eteni Chelsean aloitteesta. Ensimmäinen loistopaikka syntyi jälleen Pulisicille, jonka hätäinen laukaus meni kuitenkin ohi takatolpasta.

Artikkeli jatkuu upotuksen jälkeen.

UEFA Champions League

@ChampionsLeague
SO close for Pulišić 😬

#SuperCup

Toisella puolikkaalla Mount pääsi laukomaan Pau Torresin kadotettua kohtalokkaalla hetkellä pallon, mutta Asenjo torjui tulisen laukauksen komeasti tiehensä. Havertz näytti pitkään hyvin uupuneelta piikissä, mutta Tuchel ei suostunut ottamaan saksalaista kentältä.

Tuchel säästi viimeisen, eli kuudennen vaihtonsa lopulta maalivahtivaihtoon. Hän otti Mendyn pois rangaistuspotkukilpailun lähestyessä ja heitti espanjalaisen Kepa Arrizabalagan kehiin.

Rangaistuspotkukilpailu ei kuitenkaan alkanut Chelsean kannalta hyvin. Havertz epäonnistui ja Villarreal maalasi. Toisella vetokierroksella Kepa kuitenkin torjui ja Azpilicueta onnistui. Tuchelin harvinainen veto kantoi hedelmää.

Alonso laukoi kolmantena sisään, vaikka liukastui Belfastin pehmeällä nurmella. Kepa sai keltaisen kortin vastustajan häiritsemisestä ennen Villarrealin tasoitusta. Neljännellä kierroksella Mount upotti pilkkunsa sisään ja niin teki myös Villarreal – vaikka Kepa aavisti oikeaan suuntaan.

Viidennellä kierroksella Jorginhon hyppyloikkapilkku tuotti tuttuun tapaan tulosta. Kepa ei kuitenkaan pystynyt torjumaan Chelseaa tässä kohtaa voittoon. Kuudennella kierroksella Pulisic laittoi verkon heilumaan ja Tottenhamin entinen pelaaja Juan Foyth onnistui.

Rangaistuspotkukilpailu eteni jo seitsemänteen kierrokseen, jossa Rüdiger laittoi Asenjon polvilleen ja onnistui. Villarrealin puolustaja Raul Albiol ei kuitenkaan pystynyt samaan, vaan Kepa torjui jo toisen pilkkunsa. Chelsea voitti Super Cupin.

Duncan Alexander

@oilysailor
Kepa has now won all three UEFA club trophies in the last 805 days