Jamaikan maajoukkue ei ole juuri suurtekoihin yltänyt. Monet nuoremmat ihmiset tuskin muistavat nähneensä maan edes pelaavan MM-kisoissa.

Itse muistan etäisesti joukkueen Ranskan MM-kisoista vuodelta 1998. Muun muassa Frank Sinclairin, Darryll Powellin ja Theodore Whitmoren tähdittämä Reggae Boyz jäi alkulohkoonsa. Se pystyi kuitenkin voittamaan Japanin lohkon päätöspelissä 2-1. Molemmat maalit viimeisteli Whitmore.

Nykyisin 49-vuotias Whitmore valmentaa Jamaikan maajoukkuetta. Hänen ryhmänsä eteni kesällä Gold Cupin puolivälieriin, mutta matka tyssäsi tappioon Yhdysvalloille. MM-karsinnoissa Jamaika on lohkonsa viimeinen. Ainoa piste on vierastasapeli Costa Ricaa vastaan 9. syyskuuta.

Edellä ovat Meksiko, Yhdysvallat, Kanada, Panama, Costa Rica, Honduras ja El Salvador.

Reggae Boyz Ranskassa 1998. Kuva Getty Images.

Kaikki voisi olla silti aivan toisellakin tavalla. Ajatusleikit ja spekulaatiot ovat mahtavia. Vastuu vapautuu lukijalle, kuulijalle tai katsojalle. Leikitään siis nyt hetki.

Jamaika voisi hyvin olla hallitseva maanosan mestari ja se todennäköisesti voittaisi MM-karsintalohkonsa vuodesta toiseen. Jamaikan maajoukkuepelaajat voisivat hyvin olla kaikille suomalaisillekin erittäin tuttuja.

Maa olisi tässä Jamaikan toiveunien maailmassa sellainen, jossa Reggae Boyz olisi yksi lajin Euroopan ulkopuolisista suurmaista. Jamaika ei edes tässä skenaariossa todennäköisesti taistelisi MM-kisojen aivan kirkkaimmista sijoista, mutta se olisi musta hevonen.

Mistä ihmeestä tuo setä puhuu?

Jamaikan maajoukkueen kenties kirkkain tähti tällä hetkellä on West Hamin Michail Antonio, joka vastikään valittiin Valioliigan kuukauden pelaajaksi. Antonio on ollut myös Englannin maajoukkueen matkassa, mutta hän ei ole kentälle asti päässyt. Lopulta mies vaihtoi Jamaikan maajoukkueeseen.

Valioliigapelaajista tähtikategoriaan yltänee myös Aston Villan laituri Leon Bailey. Mies siirtyi Bayer Leverkusenista Birminghamiin 32 miljoonan euron siirtokorvauksella elokuussa.

Muita nostoja voisivat olla esimerkiksi Derby Countyn Ravel Morrison ja Englannissa pitkän uran tehnyt Adrian Mariappa. Lisäksi Queens Park Rangersin Andre Gray ja Glasgow Rangersin Kemar Roofe ovat tätä nykyä Reggae Boyz -nutussa.

Tämän ajatusleikin idea on kuitenkin se ryhmä, jonka Jamaika voisi tai oikeammin olisi voinut saada.

Maalivahtina toimisi todennäköisesti kaikesta huolimatta MLS-liigan Philadelphia Unionissa pelaava Andre Blake. Haastajaksi voitaneen laskea Queens Park Rangersin Dillion Barnes, joka myös edustaa Jamaikaa jo valmiiksi.

Puolustuslinjan kohdalla alkaisi sitten tapahtumaan. Manchester Cityn laitapuolustaja Kyle Walker on isänsä Michael Walkerin puolelta jamaikalainen. Hänen lapsuutensa paras ystävä Danny Rose olisi mahdollinen toiselle laidalle. Nykyisin Watfordissa pelaavan Rosen isoisä on kotoisin Jamaikalta.

Topparin tontille voisi asettaa nykyisin AS Romassa pelaavan, mutta pitkään Manchester Unitedissa pelanneen Chris Smallingin. Hänen rinnalleen asettuisi Evertonin 24-vuotias Mason Holgate.

Jamaikan palloliiton puheenjohtaja ja myös entinen Reggae Boyz -pelaaja Michael Ricketts on väittänyt Holgaten hakeneen jo Jamaikan kansallisuutta. Holgate on edustanut Englantia nuorisomaajoukkueissa, mutta ei vielä A-maajoukkuetasolla.

Puolustukseen yhtenä vaihtoehtona olisi myös Teemu Pukin seurakaveri Max Aarons, jonka isä on kotoisin Jamaikalta. Tiettävästi myös Aaronsiin ollaan oltu jo yhteydessä.

Myös upeasti kesän EM-kisoissa Englannin paidassa pelannut Kalvin Phillips on isänsä puolelta jamaikalainen. Huhupuheiden mukaan nimenomaan Phillipsin hukkaaminen on harmittanut Jamaikalla, koska mies murtautui vasta tänä vuonna toden teolla Englannin maajoukkueeseen.

Alex Oxlade-Chamberlain ansaitsee leipänsä Liverpoolin joukkueessa. Hänellä on jo 35 ottelua Englannin maajoukkueessa, joissa maaleja on syntynyt seitsemän. Oxlade-Chamberlain voisi hyvin Phillipsin kanssa miehittää Jamaikan keskikentän, koska hänen isovanhempansa ovat kotoisin Karibian iloiselta saarelta.

Vasemmaksi laituriksi tässä 4-4-2 ryhmityksessä astelisi edellä mainittu Bailey, joka maajoukkueessa jo pelaakin. Oikealle sen sijaan olisi tyrkyllä jo toinen Manchester Cityn pelaaja. Raheem Sterling on syntynyt Jamaikan pääkaupungissa Kingstonissa. Hän muutti äitinsä kanssa Englantiin, kun Raheem oli lapsi.

Tämä mies voisi viilettää myös Jamaikan hyökkäyksessä. Kuva Getty Images.

Kärkeen Jamaika voisi asettaa tosiaan hurjassa vireessä alkukauden olleen Antonion. Hän saisi vierelleen Manchester Unitedin supernopean Mason Greenwoodin. Englannissa syntyneen superlupauksen molemmat vanhemmat ovat jamaikalaisia.

Myös Brentfordin Ivan Toney olisi edustuskelpoinen Jamaikan maajoukkueeseen. Brittimedian mukaan hän ja Aarons olisivat hylänneet Jamaikan lähentelyt, koska kumpikin uskoo mahdollisuuksinsa pelata Englannille tulevaisuudessa. Erityismainintoina loppuun vielä Theo Walcott ja Daniel Sturridge. Kumpikin voisi olla Reggae Boy.

Jamaika on lähestynyt joidenkin tietojen mukaan ainakin 14 englantilaispelaajaa. FIFA höllensi hieman edustusoikeuden vaihtamisen sääntöjään. Nykyisin edustusoikeuden vaihtaminen on mahdollista, jos pelaaja on pelannut alle kolme maaottelua. Hän on ollut pelien aikaan alle 21-vuotias ja edellisestä maaottelusta on vähintään kolme vuotta.

Jamaika siis tekee nyt töitä nostaakseen päätään. Maailmalla ja ennen kaikkea Englannissa olisi paljon pelaajia, joiden avulla maa voisi nousta aivan uudelle tasolle. Edellisen kaltainen ajatusleikki on mahdoton.

En ehkä silti sulkisi Jamaikaa kokonaan pois tulevaisuuden suhteen. Reggae Boyz saattaa saapua sinunkin televisioosi joku kesä. Toivottavasti Huuhkajat pelaa samoissa kisoissa.

Lähteitä muun muassa: The Athletic, Sportbible, Footballfaithful, Jamaica Observer,