Saudiarabialaisen avustustyöntekijän sisko Areej al Sadhan on järkyttynyt Newcastlen omistajakauppojen toteutumisesta. Valioliigaseura myytiin tällä viikolla Mike Ashleyn omistuksesta Saudi Arabian valtion ja Prinssi Mohammed bin Salmanin johtaman Public Investment Fundin haltuun 300 miljoonan punnan arvoisessa kaupassa.

Saudit omistavat nyt 80 prosenttia Newcastlesta.

Al Sadhanin veli avustustyöntekijänä työskennellyt Abdulrahman pidätettiin Saudi-Arabiassa kriittisistä twiiteistä hallintoa kohtaan. Hän ei ole ollut vuosiin yhteyksissä veljeensä.

Al Sadhan varoittaa Newcastlen olevan nyt sidottu saudihallintoon.

PIFI:n omistaman Prinssi Mohammedin on epäilty järjestäneen vuonna 2018 journalisti Jamal Khashoggin murhan. Prinssi on kiistänyt itse kaikki syytökset.

– Olen täysin järkyttynyt tästä, Al Sadhan kommentoi Observerille.

– Tämä on moraalisesti väärin, kun ottaa huomioon mitä tapahtui samalla viikolla kolme vuotta sitten, jolloin Jamal Khashoggi murhattiin. 24 tuntia siitä veljeni tuomittiin brutaalisti 20 vuodeksi vankeuteen ja 20 vuoden matkustuskieltoon rauhanomaisten twiittien vuoksi.

– Kauppojen ajoituksen tarkoituksena on selvästi valkopestä urheilun kautta näitä tekoja. Tällä normalisoidaan ihmisoikeuksien polkeminen.

– Mitä tulee Jamal Khashoggin murhaan, jos se tapahtui kerran mikään ei estä sen toistumista uudestaan. Se tulee kuvastumaan myös Newcastleen huonolla tavalla. Kannustan kannattajia ymmärtämään sen ihmishengen hinnan, joka oli tämän kaupan takana.

– Tässä kyse ei ole enää puhtaasti urheilusta. Kyse on valitettavasti valkopesusta. Olen huolissani miten se vaikuttaa ajan kuluessa kunnioitettuun jalkapalloseuraan.

Vuosia ilman kommunikointia

Al-Sadhanin veli pidätettiin vuonna 2018 Saudi-Arabian valtion saatua selville hänen olevan nimettömän Twitter-tilin takana, joka kritisoi satiirisesti valtiopolitiikkaa. Hänen tuomionsa päätettiin pitää voimassa vain päivää ennen Newcastlen omistajakauppojen vahvistamista.

– En ole puhunut veljeni kanssa kolmeen ja puoleen vuoteen. Äitini ei ole pystynyt myöskään ottamaan yhteyttä häneen. Veljeäni kidutettiin ja häneltä vietiin oikeudet kommunikoida perheensä kanssa.

– Veljeni katosi vain kuusi kuukautta ennen Jamal Khashoggin murhaa. Sain tuolloin raportteja todistajilta, että veljeni oli saattanut kuolla kidutukseen. Mistään syytteistä häntä vastaan ei ole laillisia todisteita. Oikeus päätti siitä huolimatta pitää tuomion ennallaan.

Lähde: Guardian