Newcastle kohtaa sunnuntaina kello 18.30 kotonaan St James’ Parkilla Tottenhamin. Kotijoukkueen kokenut päävalmentaja Steve Bruce yltää samalla huimaan virstanpylvääseen.

Newcastlen 60-vuotias luotsi valmentaa peräti 1000. ottelunsa sunnuntaina. Kaupunki on vellonut juhlahumussa sen jälkeen, kun seura vaihtoi omistajaa. Vihattu Mike Ashley myi seuran Saudi-Arabian valtiolliselle sijoitusrahastolle.

Tottenham-ottelussa nähdään pitkästä aikaa täysi tupa. Stadionilla metelistä pitää huolen 52 000 kannattajan iloinen joukko.

Valmentaja ei ole päässyt tuosta juhlasta nauttimaan. Huhut Brucen potkuista alkoivat välittömästi sen jälkeen, kun kaupasta uutisoitiin.

Bruce antoikin perjantain lehdistötilaisuudessa omat terveisensä medialle.

– Toivottavasti tunnette kaikki paineita niskassanne omilta pomoiltanne, kun se (potkut) ei ole tapahtunut vielä. Eihän?

– Tietonne olivat vääriä ja ette selvästi ole tehneet työtänne huolella, Bruce latasi.

Valmentaja tiedostaa, että kausi ei ole mennyt suunnitelmien mukaan, mutta Bruce on luottavainen tulevasta. Hän myös toteaa pestinsä olevan luonnollisesti varsin haluttu nyt.

– Kuka valmentaja ei haluaisi nyt tätä hommaa? Newcastlella on edessään jännittävät ajat.

Sunnuntain kamppailua kokenut luotsi odottaa todella innoissaan.

– Tarvitsemme voiton, jotta nousemme sarjataulukossa. Tunnelma tulee olemaan varmasti aivan mieletön stadionilla, Bruce hekumoi.

Vain 33 valmentajaa on yltänyt 1000. ottelun rajapyykkiin Englannissa ennen Steve Brucea. Valmentaja on luonnollisesti erittäin ylpeä saavutuksestaan.

– Olen urani alusta asti nauttinut työskentelystä pelaajien kanssa ja heidän kehityksensä seuraamisesta. Tämän merkkipaalun saavuttaminen juuri Newcastlessa merkitsee minulle todella paljon.

Steve Bruce aloitti valmennusuransa Sheffield Unitedin peräsimessä 1998. Getty Images.

Poika Alex Bruce pettynyt isänsä kohteluun

Valmentajalegendan poika Alex Bruce pelasi pitkän uran puolustajana. Hän pääsi pelaamaan myös isänsä alaisuudessa.

Nuorempi Bruce ei ole mielissään isänsä kohtelusta mediassa.

– Häntä on ”lyöty” siitä asti, kun hän astui ovesta. Sitä on ollut todella vaikeaa katsoa vierestä, Alex sanoi.

– Se on käsittämätöntä oikeastaan. Merkittävää kunnioituksen puutetta valmentajalle, joka yltää 1000. pelin rajapyykkiin.

Alex Brucen mielestä hänen isänsä ei ole koko valmennusurallaan saanut sellaista mahdollisuutta, mitä Newcastlessa nyt olisi tarjolla.

– Hänen voittoprosentistaan on ilkuttu usein. Isä on valmentanut Wiganin, Birminghamin ja Hull Cityn kaltaisia joukkueita Valioliigassa. Mitä ihmiset oikeastaan edes olettavat valmentajan pystyvän saavuttamaan tuollaisissa joukkueissa.

Poika muistuttaa myös, että nykyistä ryhmää Steve Bruce halusi epätoivoisesti kesällä vahvistaa. Varsinkin puolustukseen kokenut luotsi halusi laatua ja leveyttä. Tähän ei kuitenkaan annettu mahdollisuutta tuolloin.

Alex Bruce ei ymmärrä myöskään sitä, että Steve Brucen edeltäjää Rafael Benítezia arvostetaan niin paljon enemmän seuran sisällä.

– Isän joukkue on sijoittunut suunnilleen samoille sijoille kuin Benítezin. Silti toinen on messias ja toista haukutaan jatkuvasti. Se on mielestäni käsittämätöntä. Hän on geordie!

Steve Bruce pääsee sunnuntaina juhlimaan 1000. otteluaan oman synnyinseutunsa ylpeydessä. Aika näyttää, että saako hän mahdollisuuden valmentaa suuren siirtobudjetin joukkuetta ensimmäistä kertaa urallaan.

Mielenkiintoista on myös nähdä, että riittääkö uusien omistajien maltti edes mahdollisen Tottenham-tappion yli.

Isä ja poika pääsivät vuonna 2016 juhlimaan nousua yhdessä Hull Cityn organisaatiossa. Getty Images.

Lähteet: Sky, BBC