Liverpool kohtasi keskiviikkona Anfieldilla Mestarien liigan kamppailussa FC Porton. Kotijoukkue oli lohkovoittonsa jo varmistanut, kun taas FC Porton jatkohaaveet olivat täysin auki.

Portugalilaiset eivät olleet voittaneet Liverpoolia koskaan, joten Sérgio Conceiçãon luotsaama miehistö oli varsin suuren haasteen edessä.

Liverpoolin kannalta tilanne oli taas päinvastaisesti kutkuttava. Aiemmat pelit Portoa vastaan olivat tuoneet mukanaan kuusi voittoa ja kolme tasapeliä.

Seura ei ollut ikinä selvinnyt mitään joukkuetta vastaan tappioitta kymmenestä ensimmäisestä kohtaamisesta.

No nyt on. Liverpool voitti keskiviikkona Porton lukemin 2-0. Eli nyt kymmenestä kohtaamisesta Liverpool on voittanut seitsemän ja kolmesti pisteet on jaettu.

Kotijoukkue lähti kamppailuun säästellen muutamia avainpelaajiaan. Muun muassa Virgil van Dijk, Diogo Jota ja Trent Alexander-Arnold aloittivat penkillä.

Sen sijaan avaukseen juoksi Tyler Morton, 19, joka teki lauantaina debyyttinsä Valioliigassa. Jürgen Klopp päätti tehdä nuoren miehen viikosta varsin komean. Heti perään avaukseen Mestarien liigassa.

Avausjaksolla panokset näkyivät peliesityksissä. Liverpool pelasi aika-ajoin turhankin levollisesti, kun taas Porton pelaamisessa oli hermoilun merkkejä.

Vieraiden korkea prässi aiheutti Liverpoolille ongelmia. Voisi sanoa, että kotijoukkue joutui maistamaan omaa lääkettään. Vasen pakki Konstantinos Tsimikas menetti pallon Porton Otáviolle.

Hän lähetti pallon maalille hakien iranilaista kärkipelaajaa Mehdi Taremia, mutta Pool-toppari Joël Matip ehti väliin.

Ibrahima Konaté aloitti van Dijkin tilalla ja oli kyllä avausnelivitosella suurissa ongelmissa.

Noin 11 minuutin kohdalla Konaté sähläsi pallon keskialueella vieraille. Taremi puolittain läpi ja syöttö noin pilkun tienoille Otáviolle. Tsimikas ehti kuitenkin tilanteeseen liukumalla pallon portugalilaisen takaa yli päätyrajan.

Mahdollista rangaistuspotkua tarkistettiin VAR:n kautta, mutta siihen ei nähty syytä.

Porton pelissä näkyi, että asenne oli tapissa, mutta samalla hermot kovilla. Ennen kaikkea nuori 22-vuotias tähtimaalivahti Diogo Costa osoitti inhimillisyytensä.

Nuorukainen sähläsi kaksi avausta suoraan Liverpoolin pelaajille ja kummallakin kerralla meinasi käydä kylmät. Ensimmäisessä tilanteessa Costa paukautti pallon Sadio Manén päänuppiin, josta pallo kimposi Mohamed Salahille.

Egyptiläisellä oli tyhjä maali edessään, mutta sijoitus jäi piippuun. Jälkimmäisessä tilanteessa Costan pelasti Salahin paitsioasema.

25. minuutilla kokenut portugalilaisjyrä Pepe siirtyi vaihtopenkin puolelle. Hän aloitti kamppailun riskillä ja se ei kantanut hedelmää. Tilalle juoksi Fabio Cardoso.

Kymmenisen minuuttia myöhemmin peliväline löytyi jo Porton verkosta. Thiago antoi komean läpisyötön ja Mané kirmasi läpi. Pallo varmasti ohi Costan, mutta VAR-tarkistus hylkäsi osuman paitsiona.

Thiago oli kamppailun ehdottomia hahmoja. Getty Images.

Hetki tästä ja taas tapahtui toisessa päässä kenttää. Otavio syötti Taremin nokikkain maalivahti Alissonin kanssa. Konaté hukkasi iranilaiskärjen pahasti. Taremi kuitenkin laittoi hämmentävän sokkosyötön oman laukauksensa sijaan. Debytantti Morton katkaisi sen ja tilanne kuivui kokoon.

Todella vauhdikas avausjakso, joka outoa kyllä päättyi maalittomana. Paikkoja sateli molempiin päihin.

Samalla syklillä jatkettiin myös toisella nelivitosella. Virheitä sattui jatkuvasti myös kotijoukkueelle, mutta kamppailun ehdoton hahmo Thiago rikkoi lopulta kuparisen ajassa 52. minuuttia. Osumaa voisi luonnehtia useammilla ylisanoilla.

Espanjalaistähti jysäytti pallon noin 25 metristä oikeaan alakulmaan.

Liverpool alkoi saamaan entistä enemmän vaarallisia paikkoja, koska Porto alkoi nostamaan riskitasoaan. Kymmenen minuuttia Thiagon maalin jälkeen myös Takumi Minamino laittoi pallon verkkoon, mutta tilanne tuomittiin paitsioksi.

Tovi tästä ja edes VAR ei Liverpoolin osumaa enää vienyt. Salah vei Mateus Uribea kuin litran mittaa vartaloharhautuksellaan ja sen jälkeen tarkka sijoitus samaan kulmaan, jonne Thiagokin pallon paukautti.

Myös Salah ehti saada nimensä maalintekijöiden joukkoon ennen siirtymistään penkin puolelle. Getty Images.

Liverpool oli lopulta parempi, mutta Portolla oli omat saumansa, joita se ei käyttänyt. Tosin kotijoukkueen maalitkin olivat sellaisia suoritteita, että niilläkään ei normaalioloissa kovin kummoista maaliodottamaa syntyisi.

Samalla Madridissa Atlético hävisi AC Milanille 0-1. Vieraiden osuman viimeisteli Junior Messias.

Toisen jatkajan osalta lohko jäi edelleen täysin avoimeksi. Liverpool on kärjessä ylhäisessä yksinäisyydessään puhtaalla pelillä. Porto on viidessä pisteessä ja AC Milan sekä Atlético Madrid neljässä.

Lopputulokset:

Liverpool 2 – 0 Porto
Atlético Madrid 0 – 1 AC Milan

Edit: Juttuun korjattu AC Milanin ja Atléticon pistemäärät.