Valioliiga on hiljentynyt myös joulunviettoon, mutta vain ladatakseen akkuja ylihuomisen odotettua Boxing Dayn kierrosta varten.

Syyskausi alkaa kuitenkin olla takana ja tässä kohtaa voisi tarkastella tilastojen valossa toistaiseksi parhaiten onnistuneita pelaajia.

Ottelusiirtojen takia osalla joukkueista on pelattuna vasta 15 kamppailua ja monilla jo 18, mutta jonkinlaisen kokonaiskuvan varmasti saa luotua tälläkin otannalla.

Aloitetaan tehopuolelta.

Liverpoolin Mohamed Salah oli syyskaudella hurjassa lennossa. Egyptiläinen paukutti komeat 15 maalia ja syötti yhdeksän. Kummassakin tilastossa hän on Valioliigan kärjessä.

Sarjassa toisena majaileva Liverpool miehittää molemmilla sektoreilla myös kakkospaikkaa. Diogo Jota on onnistunut viimeistelemään kymmenen maalia ja Trent Alexander-Arnold on alustanut kahdeksan täysosumaa.

Manchester Unitedin Paul Pogba on saanut paljon rapaa niskaansa, mutta ranskalainen on kaikesta huolimatta syöttänyt seitsemän joukkueensa maaleista. Se on selvästi eniten Unitedin pelaajistossa. Bruno Fernandes on syöttänyt kolme maalia.

Kunniamaininnan ansaitsee Watfordin nigerialaishyökkääjä Emmanuel Dennis, joka on tehnyt seitsemän maalia ja syöttänyt viisi. Sarjan kärkipäätä kummallakin saralla.

Teemu Pukki on maaleissa sijalla 16. Suomalaistykki on viimeistellyt viisi täysosumaa.

Maalit (tutustu tarkemmin)

  1. Mohamed Salah (Liverpool) 15
  2. Diogo Jota (Liverpool) 10
  3. Jamie Vardy (Leicester) 9
  4. Raphinha (Leeds) 8
  5. Emmanuel Dennis (Watford) 7
    Cristiano Ronaldo (Man United)
    Bernardo Silva (Man City)
    Sadio Mané (Liverpool)
    Mason Mount (Chelsea)
    Emile Smith Rowe (Arsenal)
    Son-Heung Min (Tottenham)

Syötöt

  1. Mohamed Salah (Liverpool) 9
  2. Trent Alexander-Arnold (Liverpool) 8
  3. Gabriel Jesus (Man City) 7
    Paul Pogba (Man United)
  4. Emmanuel Dennis (Watford) 5
    Mateo Kovačić (Chelsea)
    Reece James (Chelsea)
    Andrew Robertson (Liverpool)
Emmanuel Dennis on ollut yksi kauden viihdyttävimpiä yksilöitä. Getty Images.

Hallitsevan mestarin ja sarjan kärjessä tälläkin hetkellä majailevan Manchester Cityn pelitapa näkyy syöttötilastossa varsin selkeästi. Pep Guardiolan ryhmä pyrkii rakentelemaan hyökkäyksiä pallonhallinnan kautta puolustuksestaan asti.

Huimaa kautta pelaava João Cancelo on syöttänyt eniten koko Valioliigassa. Portugalilaisen lukema on komea 1408. Toisena listalla on seurakaveri Rodri 1320 syötöllään ja kolmantena Rúben Dias lukemalla 1272.

Peliminuuttien saralla Wolverhampton dominoi. Jo 18 kamppailua pelannut Wolves on päävalmentaja Bruno Lagen voimin peluuttanut varsinkin alakerrassaan hyvin orjallisesti samoja profiilipelaajia.

Maalivahti José Sá on pelannut eniten koko Valioliigassa. Peräti 1620 minuuttia. Samaan minuuttimäärään yltää myös Leeds-vahti Illan Meslier.

Wolvehamptonista kärkiviisikkoon mahtuvat myös puolustajat Maximilian Kilman ja Conor Coady.

Yksilöidymmissä hyökkäystilastoissa kärkipaikkojen hallitsijat ovat omissa lukemissaan. Salah on laukonut selvästi eniten koko sarjassa. Egyptiläinen on kiskaissut jo 71 laukausta. Toisena majaileva Mané on jäänyt joukkuetoveristaan 17 laukauksen päähän.

Keskityksissä ero ykkösen ja kakkosen välillä on myös selkeä. Alexander-Arnold on lähettänyt pallon maalille 141 kertaa. Southamptonin James Ward-Prowse yltää toisena lukemaan 119.

Liverpoolin laitapelaaja on antanut myös 12 läpisyöttöä. Samaan lukemaan yltävät myös Cancelo, Martin Ødegaard ja Rúben Neves. Manchester Unitedin Fernandes on tällä saralla silti sarjan valtias. Portugalilaistaituri on syöttänyt pelikavereitaan läpi 14 kertaa.

Syyskauden epäonnisimpiin pelaajiin kuuluu Marcus Forssin seurakaveri Bryan Mbeumo. Brentford-pelaaja on kolisutellut maalipuita peräti seitsemän kertaa. Se on neljä enemmän kuin toisena olevalla Christian Bentekellä.

Puolustustilastoissa pelaajat jakaantuvat selvästi omien vahvuuksiensa mukaan kunkin yksilöidyn mittarin kärkipäähän.

Taklaukset

  1. Christian Nørgaard (Brentford) 53
  2. Matthew Cash (Aston Villa) 46
    Stuart Dallas (Leeds)
    Tyrick Mitchell (Crystal Palace)
  3. Conor Gallagher (Crystal Palace) 44

Blokit

  1. James Tarkowski (Burnley) 25
  2. Craig Dawson (West Ham) 19
  3. Thiago Silva (Chelsea) 18
    Michael Keane (Everton)
    Harry Maguire (Man United)

Purut

  1. Romain Saïss (Wolverhampton) 93
  2. Tyrone Mings (Aston Villa) 80
  3. Pontus Jansson (Brentford) 76
    Jamaal Lascelles (Newcastle)
  4. William Troost-Ekong (Watford) 75

Purkupallot päällä

  1. Romain Saïss (Wolverhampton) 53
  2. Shane Duffy (Brighton) 47
  3. Eric Dier (Tottenham) 40
    Maximilian Kilman (Wolverhampton)
  4. Michael Keane (Everton) 39

Maalivahdeissa tilastollisesti vahvimmilla ovat tuttuun tapaan sarjataulukossakin parhaiten sijoittuneiden seurojen edustajia. Manchester Cityn Ederson pitänyt maalinsa puhtaana kymmenen kertaa. Brassivahti on muutenkin pitänyt nollan liki joka toisessa kamppailussaan City-paidassa.

Eniten töitä ja samalla myös eniten päästettyä maaleja on ollut Leedsin Meslierillä ja Teemu Pukin seurakaverilla Tim Krulilla.

Ehdottoman kunniamaininnan syyskaudesta ansaitsee Wolvesin portugalilaisvahti Sá. 28-vuotias kassari on pelannut eniten minuutteja, torjunut peräti 7 nollapeliä ja torjunut kolmanneksi eniten koko sarjassa. Wolverhampton kärsii tehottomuudesta.

Joukkue on viimeistellyt toiseksi vähiten maaleja koko sarjassa (13). Ainoastaan Norwich on onnistunut maalinteossa huonommin (8). Sá:n urotyöt eivät siis ole kasvattaneet toivotulla tavalla voittosaraketta.

Nollapelit

  1. Ederson (Man City) 10
  2. Alisson (Liverpool) 9
  3. Édouard Mendy (Chelsea) 8
    Aaron Ramsdale (Arsenal)
  4. José Sá (Wolverhampton) 7

Torjunnat

  1. Illan Meslier (Leeds) 65
  2. Tim Krul (Norwich) 58
  3. José Sá (Wolverhampton) 57
  4. Kasper Schmeichel (Leicester) 56
  5. Łukasz Fabiański (West Ham) 54

Päästetyt maalit

  1. Illan Meslier (Leeds) 36
  2. Tim Krul (Norwich) 34
  3. Kasper Schmeichel (Leicester) 27
  4. Jordan Pickford (Everton) 26
  5. David de Gea (Man United) 24
José Sá pelaa erittäin komeaa kautta. Getty Images.

Lopuksi voisi nostaa purkaa rikkeiden tilastokärkiä. Paitsioiden saralla kärkipaikkaa pitää Leicesterin Jamie Vardy, joka eroaa profiililtaan hieman tilaston muista kärkinimistä.

Englantilaiskärki pyrkii juoksuvoimaisena pelaajana usein pystyjuoksuihin puolustuslinjojen selustaan. Tämä on samalla oleellinen osa Kettujen pelitapaa ja ollut sitä jo pitkään. Paitsioita vain tulee reilusti.

Sen sijaan Christian Wood, Cristiano Ronaldo ja Raúl Jiménez ovat vahvoja pääpelaajia, jotka pyrkivät linjan tasolla hakemaan etua keskitystä seuraavaan kaksinkamppailuun ilmassa.

Korttien saralla on tasaista. Kukaan Valioliiga-pelaaja ei ole vielä ehtinyt ottamaan kahta punaista korttia. Kertaalleen jouluista väriä on tähän asti katsellut 20 eri pelaajaa.

Eniten varoituksia on ottanut sen sijaan Wolverhamptonin terrierimäinen Rúben Neves. Hän on katsellut keltaista kuusi kertaa.

Samaan lukemaan yltävät myös Watfordin Dennis ja Southamptonin Mohammed Salisu.

Dennis on tehnyt komean määrän maaleja ja myös syöttänyt niitä. Korttikin on viuhunut ja hyökkääjä on samalla eniten rikkeitä tehnyt pelaaja Valioliigassa. Tuomari on joutunut puuttumaan nigerialaisen tekemisiin 38 kertaa.

Mielenkiintoisena nimenä kärkipäässä on Sadio Mané. Liverpoolin senegalilaispelaaja on rikkonut jo 28 kertaa. Valmentaja Jürgen Klopp on tällä kaudella joutunut jo muutaman kerran ottamaan tähtilaiturin vaihtoon, kun tällä on alkanut kiehumaan ylitse.

Lisää tilastoja riittää purettavaksi taas tapaninpäivästä alkaen. Ehkä nämä antavat osviittaa jo siitä, mitä odottaa kauden päätyttyä. Toivottavasti ainakin maalintekijöiden listalla myös Pukki nostaa osakkeitaan vuoden 2022 aikana.

Rauhallista joulua kaikille lukijoille!

Joakim Nordström