Senegalia on pidetty yhtenä sunnuntaina alkaneen Afrikan mestaruusturnauksen suosikeista, mutta sen pelaajatilanne ennen maan maanantaista avausottelua Zimbabwea vastaan on erittäin kehno. Valmistautumisen on pitkälti sotkenut tuttu tekijä, COVID-19-virus.

Sky Sports kertoi sunnuntaina, että maailman parhaisiin maalivahteihin lukeutuva, Chelseassa palkkansa tienaava Edouard Mendy on antanut positiivisen koronanäytteen eikä pelaa Zimbabwea vastaan. Eikä Mendy suinkaan ainoa merkittävä poissaolija ole. Sivuun joutuivat koronatartunnan vuoksi myös Senegalin kapteeni, Napolin toppari Kalidou Koulibaly sekä Alanyasporin hyökkääjä Famara Diedhiou.

Senegal sai erittäin huonoja uutisia jo aiemmin. Se joutui jättämään kuusi pelaajaansa – Saliou Cissin, Bamba Diengin, Mame Baba Thiamim, Pape Matar Sarrin, Nampalys Mendyn ja kakkosvahti Alfred Gomisin keskiviikkona Senegalin pääkaupunki Dakariin, kun heillä todettiin koronatartunta. Pelaajat liittynevät kisajoukkueen mukaan myöhemmin.

Niin ikään kisajoukkueeseen kuuluvat Ismaila Sarr (Watford) ja Abdoulaye Seck (Antwerp) ovat puolestaan loukkaantuneina. Kaikkiaan Senegalilla on siis poissaoloja peräti 11. Onneksi Afrikan jalkapalloliitto päätti, että koronatapausten varalta maat saavat nimetä joukkueisiinsa 28 pelaajaa tavanomaisen 23 pelaajan sijaan, ja Senegalinkin joukkueen vahvuus on 27 miestä. Maalivahteja Zimbabwea vastaan on kuitenkin ilmeisesti käytettävissä vain yksi, QPR:n Seny Dieng.

– Tilanne on vaikea ja monimutkainen, Senegalin valmentaa Aliou Cissé totesi sunnuntaina.

– Olemme kuitenkin poissaoloista huolimatta kilpailukykyisiä. Menemme otteluun Zimbabwea vastaan täynnä itseluottamusta.

[readmore from=Edouard-Mendy]

Järjestävä taho pyrkii välttämään otteluperuutuksia Africa Cup of Nationsissa viimeiseen asti. Turnauksen säännöt sanovatkin, että joukkueen pitää pelata ottelunsa, jos se saa jalkeille vähintään 11 pelaajaa. Jos kaikilla kolmella maalivahdilla on koronatartunta, täytyy kenttäpelaajan mennä maaliin. Jos jokin maa ei saa 11 pelaajaa kentälle, tuomitaan se häviämään ottelu 0-2.

Senegalin tähtipelaajiin lukeutuu myös Liverpoolin hyökkääjä Sadio Mané, joka on näillä näkymin pelikunnossa maanantaina. Ottelu Senegalin ja Zimbabwen välillä alkaa maanantaina kello 15. Turnauksen kaikkia otteluita voi seurata Viaplayn ja V Sportin kanavilta. Kisojen avauspäivänä sunnuntaina Kamerun voitti Burkina Fason 2-1 ja Kap Verde Etiopian 1-0.

Afrikan mestaruuskisojen voittoa puolustaa Algeria, joka voitti edellisten kisojen finaalissa Senegalin.