Arsenalin kannalta tammikuun siirtoikkuna on herättänyt paljon keskustelua. Varsinkin kärkipelaajaa Gunners jahtasi viime hetkille asti.

Tiettävästi ainakin Dušan Vlahović ja Raúl de Tomás olivat pohjoislontoolaisten hankintalistalla, mutta kumpikaan ei Emirates Stadiumin suunnalle matkannut.

Joukkueesta kuitenkin poistui useita pelaajia. Sead Kolašinac, Ainsley Maitland-Niles, Pablo Mari, Calum Chambers ja viimeisimpänä Pierre-Emerick Aubameyang.

Esimerkiksi toppariksi on tarjolla vain kolme pelaajaa ja ryhmässä on kokonaisuudessaan ainoastaan 18 kenttäpelaajaa loppukaudelle.

Suurimman osan urastaan Arsenalin paidassa pelannut Alan Smith, joka toimii nykyisin Skyn asiantuntijana, näkee tilanteessa silti myös hopeareunuksen.

– Ihannetilanteessa Arsenal olisi varmasti halunnut pelaajan tai useamman rinkiinsä. Seura on kuitenkin viime vuosina ”polttanut näppinsä” aivan turhan usein tuomalla pelaajia, jotka eivät ole laatuvaatimusten mukaisia.

– On todella helppoa kasvattaa palkkabudjettia pelaajilla, jotka eivät varsinaisesti vahvista joukkueen kokonaisuutta. Arsenal alkaa ymmärtää tämän.

Smith uskoi, että Arsenal saattaa hyvin napata sijoituksen kärkinelikosta, mutta ymmärtää sen tempun vaativan jättimäistä onnistumista. Asiantuntijan mukaan se on tässä kohtaa varsin epätodennäköistä.

– Oikeastaan kaikkien tulisi pysyä terveenä ja pelin pitäisi kulkea upeasti kauden loppuun asti nykyryhmän kanssa. Kyse ei silti ole vain tästä kaudesta.

– Manageri Mikel Arteta haluaisi varmasti saavuttaa Mestarien liigan paikan ensi kaudeksi, mutta kyse on myös perustan rakentamisesta tulevaisuutta varten.

Smithin mielestä espanjalaisluotsi on kovaa vauhtia parantamassa pohjoislontoolaisten kokonaiskuvaa. Joukkue menee hänen mielestään oikeaan suuntaan koko ajan ja kunnioitus Gunnersia kohtaan on palautumassa.

– Tuon joukkueen yli ei enää juosta ja puolustus alkaa olla erittäin hyvin organisoitu. Sijoittuu Arsenal tällä kaudella neljän kärkeen tai ei, niin Artetan alaisuudessa organisaatio etenee kohden parempia aikoja. Se on pääasia.

[readmore from=Arsenal]

Hänen mielestään kiinnikurottavaa on vielä valtavasti, koska seura valahti niin kauas maan absoluuttisesta kärjestä edellisten vuosien aikana.

Arteta pyrkii Smithin mukaan luomaan nuoren ja nälkäisen joukkueen, joka alkaa kuroa tuota eroa umpeen. Aubameyangin lähtö on hänen mukaansa vain osa prosessia.

Smithin mielestä Arsenalin projektista oli lupa odottaa hidasta, mutta tärkeintä on parantaa jatkuvasti.

– Jos kauden jälkeen voi sanoa, että kaikki meni paremmin kuin edellisvuonna, niin seuraavaan voi lähteä taas suuremmin odotuksin.

Optimismi on palannut Emirates Stadiumille ja se lienee tärkeämpi kuin yksittäinen siirtoikkuna.

Lähde: Sky