Wayne Rooney kasvoi Liverpoolin lähiössä ja nousi jalkapallomaailman tietoisuuteen ryminällä. Hän teki Valioliiga-debyyttinsä Evertonissa jo 16-vuotiaana.

Englannin maajoukkueeseen huippulupaava kärkipelaaja nousi lähes samoihin aikoihin. Lopulta Rooneysta kasvoi supertähti, joka oli Manchester Unitedin kasvot.

– En ollut yhtään valmis Valioliiga-pelaajaksi 16-vuotiaana. Itse asiassa en ollut koskaan ajatellut ammattilaisuuden toista puolta. En yksinkertaisesti ollut valmistautunut siihen ”hullunmyllyyn”.

Rooney siirtyi 18-vuotiaana kasvattajaseurastaan Evertonista Manchester Unitediin 37 miljoonalla eurolla. Siitä hetkestä alkaen tämä oli tähti, jonka jokaista liikettä seurattiin herkeämättä.

– Kesti todella kauan sopeutua uudenlaiseen elämään. Minut ikään kuin heitettiin tilanteeseen, jossa en todellakaan kokenut oloani hyväksi. Se oli erittäin vaikeaa.

– Ensimmäisinä vuosinani Unitedissa lukittauduin sisälle. En koskaan käynyt ulkona. Tilanne muuttui ehkä hivenen, kun ensimmäinen poikani, Kai, syntyi.

Myös päihteet astuivat kuvaan, kun ahdistus kasvoi hetki hetkeltä suuremmaksi.

– Jos meille sattui muutama vapaapäivä, niin lukittauduin ryyppäämään pariksi päiväksi, jotta pääsisin irti kaikesta siitä.

Rooneyn mukaan hänellä on maine miehenä, joka piti juomisesta ja juhlimesta. Hän kertoo tilanteessa olleen paljon muutakin. Kyse oli paljolti siitä, miten suosio ja huomio vaikuttivat englantilaiseen psyykkisesti.

– Se oli kaikkien elementtien yhteisvaikutus. Paineita maajoukkueen edustamista, pelaaminen Manchester Unitedin kaltaisessa joukkueessa, lehtien kirjoitukset henkilökohtaisista asioistani. Se oli jollain tapaa selviytymistä.

Rooney kertoi, että kesti aikansa käsitellä tilannetta ja keksiä ratkaisuja. Hänen mukaansa kasvuympäristö ei varsinaisesti tukenut tällaisia tilanteita. Avun pyytäminen ja keskustelu olivat outoja käsitteitä.

Nykyisen Derby-valmentajan mukaan maailma on muuttunut. Tuolloin Rooney ei nähnyt millään tapaa mahdolliseksi kertoa ongelmistaan pukukopissa pelikavereilleen. Nykyisin se ei millään muotoa olisi outoa.

– Sitä kärsi vaan sisäisesti mielummin kuin avautui jollekin toiselle kokemastaan.

Rooney pelasi lopulta kuitenkin upean uran. Manchester Unitedia hän edusti 559 ottelussa, joissa maaleja syntyi 253. Sir Alex Fergusonin luottopelaaja ehti voittamaan seurassa liki kaiken mahdollisen.

Lähteet: The Times, BBC, Daily Mail