Lontoolaisseura QPR:n jalkapallojohtaja Les Ferdinand on puhunut The Timesin haastattelussa siitä, kuinka vaikeaa mustien valmentajien on saada jalansijaa englantilaisissa jalkapalloseuroissa. Sama pätee vielä korostetummin mustiin seurajohtajiin ja -vaikuttajiin. Ferdinand puhui ”lasikatosta” sen jälkeen, kun mustien jalkapalloilijoiden yhdistyksen (Black Footballers Partnership) tilaama Szymanski-raportti oli tullut ulos. Myös Ferdinand on BFP:n jäsen.

– Me tarvitsemme äänen itsellemme, koska muuten meitä ei kuulla, 55-vuotias Ferdinand sanoi.

– Jos en jostain syystä onnistu QPR:ssä niin hyvin kuin haluaisin, en saa ikinä toista tilaisuutta tehdä tätä työtä. Näen kuitenkin jalkapallojohtajia, jotka vaihtavat seurasta toiseen ja jatkavat uriaan.

– FA (Englannin jalkapalloliitto) tekee aloitteitaan, mutta kaikki on pelkkää puhetta. Olen puhunut FA:n kanssa tästä mustien valmentajien lasikatosta 30 vuoden ajan, eikä mikään ole muuttunut.

Szymanski-raportin mukaan Valioliigan pelaajista 43 prosenttia on mustia. Kuitenkin mustien osuus valmentajista, jotka ovat suorittaneet UEFA:n Pro-valmentajatutkinnon, on vain 14 prosenttia. Virassa olevista valmentajista mustia on enää 4,4 prosenttia. Seurajohtajien, toimitusjohtajien ja omistajien kohdalla osuus putoaa 1,4 prosenttiin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Stefan Szymanski report

Kuva Sky Sportsin sivuilta.

17 A-maaottelua pelannut Les Ferdinand on yksi BFP:n perustajajäsenistä yhdessä QPR:n teknisen johtajan Chris Ramseyn, Englannin alle 21-vuotiaiden maajoukkuevalmentajan Michael Johnsonin ja entisen naisten pääsarjapelaajan Eartha Pondin kanssa. Ramsey on puhunut mustien valmentajien väheksymisestä valmentajavalinnoissa vuosien ajan, ja todennut kyseessä olevan ”lajin sisällä olevan järjestelmäongelman”.

– Me menetämme useita sukupolvia lahjakkaita nuoria mustia jalkapalloilijoita, joilla olisi annettavaa myös uran päättymisen jälkeen. Näyttää miltei siltä, että meidän sallitaan rakastaa lajia pelaajina, mutta siinä kaikki. Me saamme olla viihdyttäjiä, mutta meidän ei anneta olla johtajia, Les Ferdinand muotoili.

[readmore from=Les-Ferdinand]

– Kun Frank Lampardin, Steven Gerrardin ja Wayne Rooneyn urat päättyvät, kaikki puhuvat siitä, kuinka mahtavia valmentajia heistä tulee loistavien pelaajauriensa ansiosta. Kun Ian Wrightin, Rio Ferdinandin tai Paul Incen urat päättyvät, ei heistä puhuta ikinä mediassa samaan tapaan. Heilläkin oli komeat urat. Osin se johtuu omistajista, mutta omistajat kuuntelevat, mitä mediassa puhutaan.

Les Ferdinand pelasi Englannin pääsarjatasolla peräti 19 eri kaudella. Hän edusti pisimpään QPR:ää ja Tottenhamia, mutta pelasi myös Newcastlessa, West Hamissa, Leicesterissä ja Boltonissa. Peliura päättyi Watfordissa 39-vuotiaana. QPR:n jalkapallojohtajana Ferdinand on toiminut jo seitsemän vuoden ajan.

Lähde: Sky Sports