Everton on keskeyttänyt kaupalliset sponsorijärjestelyt venäläismiljardööri Alisher Usmanovin omistamien yhtiöiden kanssa, kertoo BBC.

Usmanovin omistama USM Holdings, jonka puheenjohtaja on Evertonin omistaja Farhad Moshiri, sponsoroi seuran harjoituskenttää. Usmanovilla on myös yksinoikeus nimioikeuksiin Evertonin uudella stadionilla, jonka on määrä avautua Valioliiga-kauden 2024-25 alkaessa.

[readmore from=Ukrainan-sota]

Lisäksi USM:n omistama matkapuhelinoperaattori Megafon sponsoroi Evertonin naisten pelipaitoja. Monivuotisesta sopimuksesta sovittiin lokakuussa 2020, ja Megafon-konserniin kuuluva Yota on paidan hihassa.

Uutisoimme tiistaina, että Euroopan unioni (EU) on jäädyttänyt Usmanovin varat osana Venäjään kohdistuvia pakotteitaan. Venäjä aloitti viime torstaina täysimittaisen hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan.

– Alisher Usmanov on Kremliä kannattava oligarkki, jolla on erityisen läheiset suhteet Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin, totesi EU:n neuvosto perusteluissaan.

Keskiviikkona julkaisemassaan tiedotteessa Everton kertoi, että se on välittömästi keskeyttänyt kaikki kaupalliset sponsorointijärjestelyt USM:n, Megafonin ja Yotan kanssa.

– Kaikki Evertonissa ovat edelleen järkyttyneitä ja surullisia Ukrainassa tapahtuvista kauhistuttavista tapahtumista, kommentoi seura tiedotteessaan.

– Tämän traagisen tilanteen on loputtava mahdollisimman pian, ja uudet ihmishenkien menetykset on vältettävä.

Everton kertoi myös antavansa täyden tukensa ukrainalaispuolustajalleen Vitali Mykolenkolle, 22, joka siirtyi seuraan tammikuussa kotimaastaan Dynamo Kiovan joukkueesta.

Everton ja Manchester City osoittivat tukensa Ukrainalle viime viikonlopun sarjaottelussa. Voi katsoa Viaplayn videon alta.