Venäjän maajoukkueen kapteeni, Pietarin Zenitin hyökkääjä Artjom Dzjuba on vastannut Valioliigan ukrainalaispelaajille, jotka ovat vaatineet häntä ja hänen maanmiehiään puhumaan Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

West Hamin Andri Jarmolenko ja Evertonin Vitali Mykolenko ovat vaatineet voimakkain sanoin Dzjubaa ja muita Venäjän maajoukkuepelaajia tuomitsemaan Ukrainassa käytävän sodan ja kertomaan siitä Venäjän kansalaisille. Manchester Cityn Oleksandr Zintšenko taas toivoi Venäjän presidentille Vladimir Putinille ”mitä kivuliainta” kuolemaa.

[readmore from=Ukrainan-sota]

Jarmolenko viittasi omassa vaatimuksessaan suoraan Dzjubaan, josta levisi pari vuotta sitten kohuttu masturbointivideo internetiin.

– Tiedän, että jotkut teistä tykkäävät näyttää pallejaan kameran edessä, mutta nyt on tullut aika näyttää pallejaan tosielämässä, kommentoi Jarmolenko Instagram-tilillään.

Mykolenko taas nimitti venäläispelaajia ”kusipäiksi ja paskiaisiksi” julkaisussaan, johon hän merkitsi Dzjuban.

Ukrainalaispelaajien vaatimukset ovat kantautuneet myös Dzjuban korviin, mutta hän ei pitänyt siitä, millaisella äänensävyllä ne esitettiin. Zenitin tähtihyökkääjä sanoi omassa Instagram-julkaisussaan, että hän on sotaa vastaan.

– Niille kollegoille, jotka istuvat perseellään kartanoissaan Englannissa ja puhuvat ilkeitä asioita: emme voi loukkaantua siitä, me kaikki ymmärrämme! Rauhaa ja hyvyyttä kaikille! kirjoitti Dzjuba Goalin mukaan.

– Viime aikoihin asti en halunnut puhua Ukrainan tapahtumista. En halunnut, en siksi, että pelkäisin, vaan koska en ole politiikan asiantuntija enkä ole koskaan perehtynyt siihen enkä aio perehtyä (toisin kuin monet viime aikoina internetissä esiintyneet politiikan tutkijat ja virologit).

– Mutta kuten kaikilla muillakin, minulla on oma mielipiteeni. Aion ilmaista sen, koska minua vedetään tähän aiheeseen joka puolelta.

– Vastustan kaikkea sotaa. Sota on pelottava asia. Mutta vastustan myös aggressiota ja vihaa, joka kasvaa joka päivä tuhoisalla mittakaavalla.

– Vastustan kansallisuuteen perustuvaa syrjintää. En häpeä sitä, että olen venäläinen. Olen ylpeä siitä, että olen venäläinen. Enkä ymmärrä, miksi urheilijoiden on nyt kärsittävä.

Everton ja Manchester City osoittivat tukensa Ukrainalle viime viikonloppuna. Voit katsoa Viaplayn videon alta. Artikkeli jatkuu videon alla.

– Vastustan kaksinaismoralismia. Miksi jotkut ihmiset voivat tehdä mitä tahansa, mutta kaikki laitetaan meidän niskaamme? Miksi kaikki ovat aina huutaneet, että urheilu ei kuulu politiikkaan, mutta heti kun on kyse Venäjästä, tämä periaate unohdetaan täysin?

– Jälleen kerran, sota on pelottava asia. Stressitilanteissa ihmiset näyttävät luonteensa, joskus negatiivisella tavalla. Kuinka paljon vihaa, likaa ja sappea onkaan nyt vuodatettu kaikkien venäläisten päälle heidän asemastaan tai ammatistaan riippumatta. Nuo tuhannet ihmiset, jotka kirjoittavat loukkauksia ja uhkauksia – asettukaa jonoon!

– On kaksin verroin kummallista kuulla tämä kaikki ihmisiltä, joille Venäjä on antanut elämässään hyvin, hyvin paljon. Kaikki tämä luo vain lisää negatiivisuutta.

– Sota loppuu, mutta ihmissuhteet säilyvät. Ja sitä on mahdotonta kelata taaksepäin. Muistakaa se.

FIFA ja UEFA ovat sulkeneet venäläiset maa- ja seurajoukkueet toistaiseksi kaikista kilpailuistaan.

Voit katsoa Palloliiton puheenjohtajan Ari Lahden mietteitä Ukrainan tilanteesta Viaplayn videosta alta.