Teemu Pukin edustaman Norwichin kohtalo on sinetöity. Kanarialinnut pelaa Mestaruussarjassa kaudella 2022-23.

Sen uskaltaa jo tässä kohtaa julistaa, vaikka valioliigakautta on vielä kolmannes pelaamatta.

Norwich on kerännyt kauden 26 sarjaottelustaan vain 17 pistettä. Se on auttamatta liian vähän. Sarjapaikan säilyttäminen vaatisi ihmeen, jollaista ei ole näköpiirissä.

Viimeisen viiden kauden aikana sarjapaikan säilyttämiseen on vaadittu keskiarvolta 33,6 pistettä. Keskiarvoa laskee viime kausi, jolloin putoamiselta välttyi 29 pisteellä. Neljänä muuna kautena säilymiseen on vaadittu kolmesti 35 pistettä, kerran 34 pistettä.

Viime kauden alhainen lukema oli täysin poikkeuksellinen. Tällä kaudella on edessä “paluu arkeen”, ja sarjapaikan säilyttäminen vaatii jälleen noin 35 pistettä – ehkä enemmänkin.

Norwichilta vaaditaan mieletöntä venymistä, jotta joukkueen pistesarakkeessa olisi kauden päätteeksi 35 pistettä. Dean Smithin miehistön tulisi raapia kasaan 18 pistettä viimeisestä 12 ottelustaan – eli 1,5 pistettä ottelua kohden. Käytännössä siis joka toinen ottelu pitäisi voittaa.

Onko se mahdollista? On. Onko se realistista? Ei todellakaan.

Norwichin tulisi kerätä kauden 12 jäljellä olevasta ottelustaan enemmän pisteitä ja voittoja, kuin mitä se on kerännyt tähän mennessä 26 ottelustaan. Jo pelkästään tämä fakta antanee osviittaa siitä, kuinka utopistista sarjapaikan säilyttäminen on.

Norwichin lisäksi putoamisuhan alla on kuusi joukkuetta: Watford, Burnley, Everton, Leeds, Brentford ja Newcastle. Norwichin pitäisi jättää näistä joukkueista vähintään kolme taakseen. Sitä ei tule tapahtumaan, koska rajapyykiksi ottamani 35 pisteen saavuttaminen vaatii useimmilta näiltä seuroilta perussuorittamista:

  • Newcastle: 0,76p/o, 13 ottelua jäljellä
  • Brentford: 1,0p/o, 11 ottelua jäljellä
  • Leeds: 1,0p/o, 12 ottelua jäljellä
  • Everton: 0,93p/o, 14 ottelua jäljellä
  • Burnley: 1,07p/o, 13 ottelua jäljellä
  • Watford: 1,33p/o, 12 ottelua jäljellä

Jotta Norwichin sarjapaikka säilyisi, pitäisi näistä joukkueista vähintään kolmen pelata loppukausi alle vaaditun pistekeskiarvon. Samanaikaisesti Norwichin tulisi kerätä 1,5 pistettä per ottelu. Todennäköisyydet tämän skenaarion toteutumiseen ovat häviävän pienet.

Näin ollen Valioliiga toteaa Norwichille jälleen kauden päätteeksi: “Kiitos käynnistä ja tervetuloa uudelleen!”