Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on kritisoinut Manchester Cityn omistajaa sheikki Mansouria siitä, että hän tapasi hiljattain Syyrian presidentin Bašar al-Assadin, kertoo BBC.

Assad, 56, tapasi viime viikolla useita vaikutusvaltaisia henkilöitä, kun hän oli ensimmäisellä matkallaan Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin sen jälkeen, kun Syyrian sisällissota alkoi 11 vuotta sitten. Matkallaan hän tapasi myös Cityn omistajan, joka on Arabiemiraattien varapääministeri.

Yhdistyneen kuningaskunnan ulkoministeriön tiedottaja sanoi, että tällaiset tapaamiset ”heikentävät” Syyrian rauhan näkymiä.

Assadin matka merkitsee mahdollista lämpenemistä Syyrian suhteissa arabinaapureihinsa. Arabiemiraattien hallitsijat ovat ilmaisseet halukkuutensa vahvistaa jälleen suhteita Syyriaan.

Syyriaa vuodesta 2000 hallinnut Assad jatkoi viime vuonna neljännelle seitsenvuotiselle kaudelleen saatuaan noin 95 prosenttia äänistä laajasti kritisoiduissa presidentinvaaleissa.

Maailman valtioiden demokratiatilannetta mittaavan ihmisoikeusjärjestö Freedom Housen mukaan Syyria on yksi maailman pahimmista sortovaltioista.

– [Syyrian] hallinto kieltää aidon poliittisen opposition ja tukahduttaa ankarasti sanan- ja kokoontumisvapauden. Korruptio, pakkokadot, sotilasoikeudenkäynnit ja kidutus ovat vallalla hallituksen hallitsemilla alueilla. Kiistellyillä alueilla tai valtiosta riippumattomien toimijoiden hallussa olevilla alueilla asuvat joutuvat kärsimään lisäväärinkäytöksistä, kuten voimakkaista ja summittaisista taisteluista, piirityksistä, humanitaarisen avun keskeytyksistä ja joukkokarkotuksista, kuvailee Freedom House Syyrian olosuhteita.

– Yhdistyneen kuningaskunnan vankka näkemys on, että – ellei Syyrian hallinto muuta käyttäytymistään – siteiden vahvistaminen heikentää mahdollisuuksia saada aikaan kestävä ja osallistava rauha Syyriaan, kommentoitiin Yhdistyneen kuningaskunnan ulkoministeriöstä Athleticille.

Työväenpuolueen kansanedustaja Chris Bryant, joka on Venäjää käsittelevän parlamentaarisen puolueryhmän puheenjohtaja, kyseenalaisti Telegraphin haastattelussa, onko Mansour ”sopiva ja asianmukainen henkilö omistamaan jalkapalloseuraa”.

Mansour, 51, omistaa Abu Dhabin kuninkaallisen perheen sijoitusyhtiön, joka osti Manchester Cityn syksyllä 2008.

tariq panja

@tariqpanja
Time for daily dose of mental gymnastics. Abramovich no longer fit to own Chelsea because of close relationship with Putin. Meanwhile, current Man City owner took tea yesterday with brutal Syrian dictator, who aided by Putin, is responsible for thousands of civilians deaths.