Marras-joulukuussa Qatarissa pelattavat MM-kisat ovat saaneet useiden vuosien ajan osakseen suurta kritiikkiä jalkapallofanien ja ihmisoikeusjärjestöjen taholta.

Qatariin on kisoja varten rakennettu lukuisia uusia stadioneja, pääasiassa orjatyövoimalla. Työolosuhteet ovat olleet surkeat ja vuosien varrella jopa yli 5000 rakennusmiestä on menettänyt henkensä.

Ei siis ihme, että kritiikkiä on tullut suunnasta jos toisesta.

Viimeisimpänä kisoja kritisoi Man Unitedin ex-manageri, nykyisin Hollannin A-maajoukkueen päävalmentajana toimiva Louis van Gaal. Kokenut hollantilaisluotsi latasi suorat sanat Qatarin MM-kisoista, joihin hän myös itse osallistuu.

– Kaikki tietävät, että pidän kisoja naurettavina. On naurettavaa, että menemme pelaamaan maahan – miten FIFA sanookaan sen? – kehittääksemme jalkapalloilua siellä, Van Gaal sanoi lehdistötilaisuudessa.

– Se on täyttä paskaa! Kyse on vain rahasta ja kaupallisista intresseistä. Se on FIFA:n tärkein motiivi.

Englannin maajoukkuekapteeni Harry Kane suhtautuu kisoihin huomattavasti myönteisemmin. Kun Kanelta kysyttiin, oliko oikein, että MM-lopputurnaus myönnettiin Qatarille, hän ei suoranaisesti ollut sitä vastaan.

– On vaikea vastata, jos olen täysin rehellinen. Se ei ollut meidän päätös, se oli FIFA:n päätös, Kane sanoi.

– MM-kisat ovat yksi suurimmista turnauksista, joissa olen koskaan pelannut. Siellä on ehdottomasti jännittävää olla mukana ja kokea se uudelleen – vuoden 2018 MM-kisat olivat uskomaton minulle ja muille mukana olleille pelaajille. Mutta on joitain ongelmia, joilta et voi piiloutua. Tietysti sen ympärillä on ristiriitaisia ​​tunteita.

– Minun ja joukkueen tulee varmistaa, että teemme mitä voimme ja käytämme alustojamme auttaaksemme kaikin tavoin. Mutta meidän on silti oltava innostuneita suuresta turnauksesta.

Kane näkee myös hyviä puolia siinä, että kisat järjestetään Qatarissa. Jos kisat pelattaisiin muualla, eivät nämä ongelmat olisi välttämättä nousseet esiin.

– Kaikki ongelmat, joita yritämme ratkaista, yritetään ratkaista ikuisesti, Kane muistuttaa.

– Kyse ei ole vain nopeasta korjauksesta. Se, että Qatariin kohdistuu huomiota, auttaa tilannetta ja auttaa meitä puhumaan siitä. Näistä keskusteluista nyt on varmasti hyötyä. Mutta on tärkeää, että keskustelut jatkuvat.

– Se on vähän samankaltainen tilanne kuin polven laskeminen maahan [rasismin vastaisessa taistelussa]. Se ei ole vain jotain, jonka teimme pienen ajan. Jatkamalla osoitamme jatkuvasti tukemme, ja se on ollut todella tärkeää. Uskon, että sama tapahtuu Qatarin suhteen. Turnauksen jälkeen on tärkeää jatkaa keskustelua ongelmista ja varmistaa, että kaikki, mitä teemme, auttaa parantamaan asioita pitkällä aikavälillä, ei vain muutaman kuukauden ajan.