Newcastle Unitedin entinen omistaja Sir John Hall, 89, avautuu jalkapallon nykymenosta Daily Mailin haastattelussa.

Newcastlesta tuli kertaheitolla ”maailman rikkain jalkapalloseura”, kun epäsuosittu Mike Ashley kauppasi sen saudiomistajille.

Seuran vuonna 2007 Ashleylle myynyt Hall sanoo suoraan, että toteutuessaan Euroopan Superliiga olisi tuhonnut lajin täysin tavallisen fanin kannalta.

– Jalkapallossa pitäisi olla kyse siitä, että jokaisella seuralla on unelma, ei pelkästään käytössä olevasta rahasta. Minua puistattaa, kun ihmiset sanovat Newcastlen olevan maailman rikkain seura. En haluaisi, että minut tunnetaan siitä. Elämässä on muutakin kuin raha – kyse on siitä, kuinka me käytämme sitä, Hall toteaa.

Hänen mukaansa tällä hetkellä liikaa rahaa virtaa pois jalkapallosta ja esimerkiksi seurojen ulkomaiselle ja valtiorahoitteiselle omistajuudelle pitäisi olla rajoituksia.

– Mielestäni Valioliigalla ja hallituksella on vastuu määrätä verotus siirtosummiin ja palauttaa rahaa urheiluun. Surullista kyllä, en näe minkään systeemin pysäyttävän sitä tällä hetkellä. Minua kauhistuttaa irtautumista Valioliigasta yrittävien seurojen ahneus. Olen kuullut, että ne yrittävät edelleen sitä.

Hall huomasi hiljattain, että omistajan vaihtuminen on saanut hymyn takaisin ihmisten huulille Newcastlessa.

– Olin menossa Landmark-ravintolaan ennen ottelua ja olin aivan yleisön seassa. En ole nähnyt niin paljon iloa, onnellisuutta ja toivoa moneen vuoteen. He kaikki pysäyttivät minut ja halusivat puhua pelaajista, managereista ja omistajista. Se innostuneisuus, se toi mieleeni paljon muistoja.