Englannin jalkapallosarjoissa eletään huikeita aikoja – mestaruuksia, nousuja ja putoamisia ratkotaan mielettömissä trillereissä. Niiden myötä mieletöntä on myös kannattajien riemu – ja raivo.

Tutkimusten mukaan väkivaltaiseen käyttäytymiseen jalkapallotapahtumien yhteydessä ovat hanakampia voittaneen osapuolen kannattajat. Tätä tietoa puoltavat viime päivien tilanteet saarivaltakunnassa.

Sheffield Unitedin kapteeni, itse ottelusta syrjässä ollut Billy Sharp joutui Nottingham Forest -kannattajan iskun kohteeksi Mestaruussarjan nousukarsinnan välierässä tiistaina. Forest voitti ratkaisuottelun rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

Evertonin varmistettua valioliigapaikkansa torstaina, valtasivat Toffees-kannattajat Goodison Parkin nurmen. Isolta valtaosaltaan riemuun keskittynyt kaaos poiki kuitenkin myös ikäviä tilanteita, vierasjoukkue Crystal Palacen manageri Patrick Vieiran päätyessä yhteenottoon kannattajan kanssa. Voittajapuolen manageri Frank Lampard oli pahoillaan kentillä kovana luuna tunnetun kollegansa puolesta.

– Tunnen sympatiaa häntä kohtaan. En päässyt tapaamaan häntä pelin jälkeen, olisin luultavasti pyytänyt häntä mukaamme.

Lampard kommentoi pitch invasionia laajemminkin.

– Jos se tehdään oikein, kannattajien pitäisi mielestäni saada jäädä nurmelle. Niin kauan kuin he käyttäytyvät, asiassa ei ole mitään ongelmaa.

Ongelmaa oli kuitenkin myös alempana sarjaportaikossa, kun Port Vale varmisti paikkansa Kakkosliigan nousukarsintafinaalissa. Vierasjoukkue Swindonin pelaajat joutuivat kotikannattajien hyökkäyksen kohteeksi keskiympyrässä.

– Se mitä pelaajat saivat kestää päästäkseen kentältä… heitä vastaan käytiin niin sanallisesti kuin fyysisesti, Swindon-valmentaja Ben Garner sanoi.

– Olen nähnyt vastaavaa muissa playoff-matseissa. En tiedä mihin tämä maa on menossa. Täysin kuvottavaa.

Omansa laisen vastauksen Garnerin kysymykseen antoi Britannian hallitus, reagoimalla kenties syvimpien syiden sijasta välillisiin. Jalkapallo-otteluiden häiriökäyttäytymiseen liittyvät luonnollisen vahvasti päihteet.

Torstain tietojen mukaan maan ylin johto suosittaa viiden vuoden porttikieltoja kannattajille, jotka käyttävät tai myyvät A-kategoriaan kuuluvia päihteitä otteluissa. Käytännössä kyse on suosikkihuume kokaiinista – vanhojen huligaaniaikojen amfetamiini kuuluu B-kategorian substansseihin.

– Keskiluokan kokaiininkäyttö ruokkii kaduillamme käytävää sotaa ja kurjuutta tuovaa rikollisuutta niin maan sisällä kuin kansainvälisesti, pääministeri Boris Johnson sanoi.

– Laittomien päihteiden käyttö ei koskaa ole uhriton rikos.

Lähteet: BBC, The Guardian

LUE MYÖS:

Katso: Pitch invasion! – Everton varmisti sarjapaikkansa soihtujen ja kannattajien keskellä

Nousukarsintojen jälkipyykkiä narulle kuivumaan – pelaajan kimppuun hyökänneelle fanille vankilatuomio

Nottinghamissa juhlittiin finaalipaikkaa – osin järjettömillä, väkivaltaisilla tavoilla: ”Vankilatuomion paikka”