On valmentajanvaihdoksia, ja on valmentajanvaihdoksia. Nottinghamin päätös nostaa syyskuussa valmentajakseen nyt 42-vuotias Steve Cooper on onnistuneista nimityksistä loistava esimerkki, ja kenties huipputasolla yksi tuloksekkaimmista aikoihin kaikki sarjat huomioituna. Se ratkaisu huipentui sunnuntaina uskomattomaan sarjanousuun ja paluuseen Valioliigaan 23 vuoden tauon jälkeen.

Nottingham Forest sai kauden ensimmäisistä seitsemästä Mestaruussarjan ottelustaan vain yhden ainoan pisteen. Startti oli 157-vuotiaan seuran huonoin 108 vuoteen.

Walesilaisen Cooperin ottaessa ohjat 21. syyskuuta Nottingham oli koko Mestaruussarjan viimeisenä. Ensimmäisistä viidestä pelistä kertyi 13 sarjapistettä, ja putoamistaistelu vaihtui äkkiä keskikastiin. Nottingham hävisi sarjassa Cooperin alaisuudessa 38 pelistään vain kuusi, eli saman määrän, kuin se oli hävinnyt ensimmäisten seitsemän kierroksen aikana. Huikea suunnanmuutos johti tasaiseen nousuun sarjataulukossa, ja nousukarsintapaikkaan.

Välierässä Nottingham pudotti Sheffield Unitedin rankkareilla, ja se pääsi Wembleylle pelaamaan noususta Valioliigaan sarjan kolmosta Huddersfieldiä vastaan. Nousukarsintafinaalissa Nottinghamin kausi sai täydellisen huipennuksen, kun syyskuisen sarjajumbon taival päättyi nousujuhliin. Siten Nottingham palaa pääsarjatasolle ensimmäisen kerran sitten kauden 1998-1999.

Juttu jatkuu twiittien jälkeen.

Squawka

@Squawka
21st September 2021: Steve Cooper takes charge of Nottingham Forest with the club rock bottom of the Championship.

17th May 2022: Nottingham Forest reach the Championship play-off final for the first time ever.

What a journey. 🌳

Squawka

@Squawka
◉ 21st September 2021: Steve Cooper takes over at Nottingham Forest, who are bottom of the table on four points from eight games

◉ 29th May 2022: Steve Cooper leads Nottingham Forest back to the Premier League for the first time in 23 years

Absolutely incredible. 🙌

Wembleyn nousukarsintafinaalin ensimmäinen puoliaika ei suuria hienouksia tarjonnut. Kumpikaan joukkue ei saanut yhtään laukausta kohti maalia, mutta tauolle mentiin silti Nottinghamin 1-0-johdossa. Tämä selittyy sillä, että 19-vuotias Huddersfield-puolustaja Levi Colwill ohjasi ahdistettuna Nottinghamin keskityksen omaan verkkoon.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

Squawka

@Squawka
Neither Huddersfield or Nottingham Forest had a shot on target in the first half at Wembley.

But Steve Cooper's side won't care. 😀

Squawka Live

@Squawka_Live
Huddersfield 0-1 Nottingham Forest HT:

⚽ Colwill (o.g.)

Forest are 45-minutes away from a long awaited Premier League return.

Toisellakin puoliajalla Nottinghamin puolustus pysyi tiiviinä. Pulssit nousivat katsomossa kunnolla, kun 73. minuutilla tarkasteltiin VAR-taululta, saisiko Huddersfield rangaistuspotkun. Erotuomari Jon Moss kuitenkin tulkitsi Jack Colbackin välttäneen viime tipassa rikkeen ja piti alkuperäisen tuomionsa Huddersfieldin Harry Toffolon sukellusvaroituksesta voimassa.

Lisäaikaa toisella jaksolla annettiin peräti kuusi minuuttia, ja Nottingham sai jännittää toden teuolla, kun ykkösvahti Brice Samba joutui tulemaan juuri ennen lisäajan alkua loukkaantumisen vuoksi vaihtoon. Hänet korvasi yhdysvaltalainen Ethan Horvath, jonka edellisestä pelistä oli aikaa yli kaksi kuukautta.

Huddersfield ei kuitenkaan saanut koko ottelun aikana yhtään laukausta maalia kohti (Nottingham sai kaksi), ja jatkaa ensi kaudellakin Mestaruussarjassa. Nottingham puolestaan juhlii sarjanousua. Kentänvaltausta ei tällä kertaa Wembleyllä nähty, sillä välierien hulinat olivat menneet pahasti yli.

Steve Cooper sai samalla hyvityksen kahden edelliskauden pettymykselleen, sillä hän valmensi myös vuosina 2020 ja 2021 Swansean nousukarsintoihin, mutta taival katkesi ensin välierissä ja viime vuonna finaalissa.

Nottinghamin lisäksi Valioliigaan nousivat suoraan Fulham ja Bournemouth. Putoajia olivat Burnley, Watford ja Norwich.

Sarjanousu tuo Nottinghamille arviolta 178 miljoonan euron lisätulot.

The Coaches' Voice

@CoachesVoice
Steve Cooper became Nottingham Forest manager with the team bottom of the Championship, having lost 6 of their first 7.

He has since beaten Arsenal and Leicester in the FA Cup, won 25 league games and taken the club back to the Premier League for the first time since 1999. 🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿🌳