”Tämä vuosi on kuollut. Me emme tule voittamaan mitään. Minä haluan voittaa pokaaleja.”

Näillä kaunistelemattomilla sanoilla Paul Pogba kuvaili medialle viimeistä kauttaan Manchester Unitedissa. Red Devils vahvisti eilen ranskalaisen lähtevän kesäkuun lopussa seurassa sopimuksensa päättyessä.

Unitedin akatemiasta läpilyöneen Pogban uran toisen jakson kuuteen vuoteen seurassa mahtui yksittäisiä huippuhetkiä, erimielisyyksiä valmentajien kanssa ja kurkkimista vieraiden seurojen pöytiin.

Pogba ei täyttänyt hänelle asetettuja odotuksia kuin hetkittäin. Myrskyisän liiton epäonnistumiseen oli monia syitä.

Mahtipontinen siirtojulkistus raptähden kera

Palataan aluksi lähtöpisteeseen.

Pogban paluusiirto Juventuksesta Man Unitediin ei jäänyt kesällä 2016 keneltäkään jalkapallon seuraajalta huomaamatta. Seura levitti sosiaalisen median kanavissaan #Pogback -tunnusta mainostaen ikkunan suurinta liikettään.

Siirto vahvistettiin yhdeksäs päivä elokuuta 30 sekunnin videolla, jossa Pogba totesi ytimekkäästi: ”Olen palannut”.

Videota mausti brittiläisen kansanvälisesti suositun rap-artisti Stormzyn vierailu. 83 miljoonan punnan siirto oli tuolloin suurin englantilaisseuran maksama.

Unitedille siirto oli näyte todistaa, että seura pystyisi vielä houkuttelemaan ykköskorin huippupelaajia riveihinsä.

Kaudelle 2016-17 oli lähdetty kovin panoksin. Manageriksi oli pestattu kaiken urallaan voittanut José Mourinho ja Pogban siirtoa olivat edeltäneet Eric Baillyn, Zlatan Ibrahimovicin ja Henrikh Mkhitarjanin hankinnat.

Ensimmäiset kolme vuotta herättivät lupauksia. Pogba oli paluukaudellaan mukana johdattamassa Unitedin Liigacupin ja Eurooppa-liigan voittoihin. Maaleja ranskalainen iski kaikki kilpailut mukaanlukien yhdeksän kappaletta ja maalisyöttöjä kertyi kuusi.

Kuuden vuoden jakson tehokkaimmaksi kaudeksi muodostui kausi 2018-19, jolloin Pogba paukutti 35 valioliigaotteluun 13 maalia ja tarjoili yhdeksän maalisyöttöä.

Ensimmäisestä kolmesta vuodesta kahdella kaudella Pogba esiintyi vähintään 30 valioliigaottelussa ja oli säännöllisesti tärkeä osa joukkuetta.

Myrkylliset välit Mourinhon kanssa

Pogban laskukausi käynnistyi myrkylliseksi muuttuneesta suhteesta manageri Mourinhon kanssa.

Ensimmäisenä askeleena syyskuussa 2018 United-luotsi otti ranskalaiselta pois varakapteenin roolin, koska hän oli kritisoinut managerinsa taktiikoita.

Pian seurasi jatkoepisodi, jossa kiistapari kuvattiin ottamassa riitaisasti yhteen seuran aamuharjoituksissa.

Kameroiden taltioimassa videossa Pogba saapui iloisena harjoituksiin ja kätteli Unitedin henkilökuntaa, kunnes Mourinho loi häneen jääkylmän katseen.

– Viekää Paul kotiin. Viekää Paul pois, Mourinhon kuullaan sanovan videolla.

Jälkeenpäin selvisi Mourinhon ärsyyntyneen Pogban julkaisemasta Instagram-videosta. Videolla keskikenttäpelaaja naureskeli Andreas Pereiran ja Luke Shaw´n kanssa, kun joukkue oli pudonnut Liigacupista Derby Countya vastaan.

Kyseessä oli Pereiran mukaan väärinkäsitys, sillä Pogba oli yrittänyt ladata videon aiemmin joukkueen johtaessa puoliajalla.

Pogba olisi saattanut lähteä Unitedissa jo näihin aikoihin, mikäli Mourinho ei olisi saanut muutama kuukausi myöhemmin potkuja. Viimeisessä portugalilaisen valmentamasssa ottelussa keskikentän tähti istui koko 90 minuuttia käyttämättönä vaihtomiehenä.

Ranskalainen löysi jälleen vireensä kauden jälkimmäisellä Ole Gunnar Solskjærin korvattua portugalilaisen managerina.

Kyseessä oli valtataistelu, jossa häviäjä oli joko Mourinho tai Pogba. Pelaajan valta voitti ja manageri sai pakata laukkunsa.

Kyseenalaistettu uskollisuus seuralle

Pogban motivaatio pelata Unitedille kyseenalaistettiin vuosien varrella voimakkaasti seuran kannattajien keskuudessa. Tähtipelaaja puhui medialle avoimesti kiinnostuksistaan pelata muissakin Euroopan suurseuroissa, kuten Real Madridissa.

Pogba viesti Madridissa pelaamisen olevan hänen unelmansa.

Toinen riippakivi Unitedille oli hänen tänä vuonna menehtynyt agenttinsa Mino Raiola. Superagentin maineestaan tunnettu italialainen sekoitti vuoden 2020 alussa soppaa puhumalla lehdistölle neuvotelleensa asiakkaansa paluusta Juventukseen.

Puheet olivat epäkunnioittavia Pogban Unitedin kanssa voimassa olevaa sopimusta ja seuraa kohtaan.

Tämä kevät oli toinen vaihe, jolloin Red Devils olisi ollut mahdollisesti valmis luopumaan miehestä, jos maailma olisi joutunut koronaviruspandemian armoille.

Pandemiasta Euroopan huippusarjoissa seuranneiden talousongelmien myötä United ei olisi saanut Pogbasta ranskalaisen markkina-arvoa vastaavaa summaa.

Sen sijaan he pitivät Pogban ja yrittivät neuvotella jatkosopimusta. Yhteisymmärrystä ei missään vaiheessa syntynyt.

United ei löytänyt punaista lankaa peluutuksessa

Unitedilla oli läpi vuosien vaikeuksia löytää Pogballe ominta pelipaikkaa. Ranskalaista testattiin niin puolustavammassa kutospaikan roolissa keskikentän pohjalla kuin hyökkäävämmässä kymppipaikan roolissa tai jopa laiturina.

Esimerkiksi edellisessä seurassaan Juventuksessa Pogban rooli oli ollut hyökkäävämpi korkeammalla keskikentällä, sillä Claudio Marchisio ja Andrea Pirlo olivat hoitaneet työnteollaan puolustusvastuita tarjoten hänelle vapaamman roolin.

Ranskan maajoukkueessa Blaise Matuidi ja N’Golo Kanté ajoivat saman asian.

Manchesterissa Pogba ei saanut rinnalleen vastaavan tason keskikenttäpelaajia. Seuraan suurella rahalla hankitut Fred ja Donny van de Beek eivät täyttäneet heihin kohdistuneita odotuksia.

Pogba osoitti toisinaan syöttötaidoillaan ja pallokontrollillaan huippuotteita hyökkäyspäässä, mutta hänen otteistaan puuttui tasaisuus.

Volley-maali vuoden 2017 Eurooppa-liigan finaalissa Ajaxia vastaan, kaksi maalia vuoden 2018 3-2-voittoon päättyneessä Manchesterin derbyssä ja neljä maalisyöttöä päättyneen kauden 5-1-kotimurskajaisissa Leedsiä vastaan olivat hetkiä, jolloin Pogba osoitti täyttä potentiaaliaan.

Vastapainona hän saattoi olla laiskalla työllään alaspäin suuria riskejä puolustussuuntaan pallonmenetyksellä väärässä paikassa tai uhkarohkealla yksinyrittämisellä.

Pogba on myöntänyt ranskalaislehti Le Figaron haastattelussa Unitedissa jatkuvasti muuttuneen pelipaikan tuoneen haasteita löytää tasaisuutta otteisiin. Toisin kuin seuratasolla, Ranskan maajoukkueessa hän tunnisti ja tiesi roolinsa.

– On vaikea suorittaa tasaisesti, jos pelipaikkasi, pelisysteemi tai pelitoverisi vaihtuvat niin usein, Pogba kommentoi haastattelussa.

Ero paras ratkaisu molemmille osapuolille

Läpikäymiemme vaiheiden jälkeen ymmärrämme paremmin, miksi Pogban on lähdettävä Manchesterista. Viimeisinä vuosina ailahteleva tähti on ollut enemmän rasite kuin apu joukkueelleen.

Lukuisista loukkaantumista kärsinyt ranskalainen pelasi päätöskaudellaan Unitedissa vain 20 valioliigaottelussa. Kauden ainoa maali syntyi sarjasta pudonneen Burnleyn verkkoon.

Jatkuvien poissaolojen myötä Pogba ei pystynyt täyttämään hänelle siirron jälkeen asetettua johtavan ankkurin roolia. Kuuden vuoden aikana hän sai vain kerran yli 30 valioliigaottelua kasaan.

Loppuaikoina kannattajat alkoivat turhautua toden teolla Pogban puuttumiseen, kun häntä olisi tarvittu. Rikkoutunut suhde näkyi surullisella tavalla ranskalaisen huhtikuun viimeisessä ottelussa United-paidassa Liverpoolia vastaan.

Kun Pogba otettiin vaihtoon, hän poistui kentältä omien kannattajien vihamielisen vihellyskonsertin säestämänä.

Parhaimmillaan Pogba tarjosi hetkiä, jolloin hänen taituruutensa ratkaisi otteluita, mutta hänestä ei koskaan kasvanut sitä soihdunkantajaa, jota seura hänestä odotti.

Tämä liitto oli tuomittu vuosien ajan eroon. Nyt molemmat ovat vapaita jatkamaan omille teilleen.