Uruguaylainen maalipyssy Euroopan TOP 5 -sarjojen ulkopuolelta. Kuulostaapa tutulta.

Tammikuussa 2011 Luis Suárez saapui Liverpooliin Ajaxista ja löi itsensä läpi Euroopan hyökkääjäeliittiin.

Kesäkuussa 2022 Liverpool osti jälleen uruguaylaisen komeetan. Benficasta Liverpooliin saapuva Darwin Núñez on seuran historian toiseksi kallein hankinta heti Virgil van Dijkin jälkeen.

Liverpoolin Núñezista, 22, maksama siirtokorvaus voi kohota bonuksien myötä 100 miljoonaan euroon. Kuuden vuoden sopimus kertoo sijoituksesta pitkälle tulevaisuuteen.

Siirron ympärillä on ollut valtava myllerrys, sillä Núñez tulee korvaamaan Bayern Müncheniin todennäköisesti lähtevän Liverpool-ikoni Sadio Manén.

Millainen hahmo Anfieldille on saapumassa?

Espanjan kakkostason kautta läpimurto Portugalissa

Aloitetaan taustoituksella tähänastisista uravaiheista.

Núñezin ammattilaisura käynnistyi kotimaassaan Peñarolin riveissä. Lahjakas hyökkääjä debytoi seuran edustuksessa marraskuussa 2017 Uruguayn Primera Divisiónissa ollessaan vasta 18-vuotias.

Elokuussa 2019 Espanjan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Segundassa pelannut Almeria värväsi Núñezin viisivuotisella sopimuksella. Hän oli yhden pelaamansa kauden aikana 16 maalillaan koko sarjan maalkuningas yhdessä maamiehensä Cristhian Stuanin kanssa.

Vuotta myöhemmin Benfica naarasi Núñezin Portugalin suurseuraan. Uruguaylainen oli 24 miljoonan euron siirtokorvauksella seuran historian suurin osto.

Ensimmäinen kausi 2020-21 oli hankala Benficassa Núñezin sairastuttua koronavirukseen. Hän kärsi kauden aikana viruksen aiheuttamista jälkivaikutuksista.

Núñez onnistui vaikeuksista huolimatta tekemään kuusi maalia ja 10 maalisyötön määrä oli toiseksi korkein Portugalin liigassa. Uruguaylainen keräsi kuitenkin tuolla kaudella kannattajilta kritiikkiä, sillä kallis hintalappu ei alkuun vastannut odotuksia.

Heikko kritiikinsietokyky on nähty asiantuntijoiden silmissä myös Núñezin suurimpana heikkoutena.

– Kannattajat kritisoivat häntä ja hän alkoi ensimmäiseksi sulkea sosiaalisen median tilinsä, estää kommentteja ja olla lukematta niitä, portugalilaisasiantuntija Pedro Sepulveda analysoi Sky Sportsille.

Seuraava vuosi oli sitten se läpimurtokausi, joka herätti myös Liverpoolin kiinnostuksen. Polvivammasta elokuussa 2021 toipunut Núñez voitti Portugalin liigan maalikuninkuuden viimeistelemällä 28 sarjaotteluun 26 maalia.

Liigakauden huippuhetki oli uran ensimmäinen hattutemppu marraskuun 7-0-voitossa Belenensesistä. Vastustajajoukkue tosin kärsi koronaviruksen aiheuttamista poissaoloista. Seuraava hattutemppu tuli jo seuraavalla kierroksella Famalicãon verkkoon.

Núñez naulasi myös kuusi maalia Mestarien liigassa, joista yksi syntyi puolivälieräparissa Liverpoolia vastaan. Jälleen yksi tekijä, joka kiinnitti merseysidelaisseuran huomion.

– Hän oli fyysisesti vahva, nopea ja rauhallinen viimeistelyssään. Todella hyvä, Liverpool-manageri Jürgen Klopp analysoi Núñezia joukkueiden kohdattua huhtikuussa.

Monipuolinen kärki Liverpoolin hyökkäyksen keskustaan

Seuraavaksi arvioimme mitä Núñez tuo Liverpooliin?

Núñezin vahvuuksia ovat koko, nopeus ja viimeistelytaidot. Uruguaylainen on 187-senttiseksi hyökkääjäksi todella nopea ja hän pääsee nopeasti huippunopeuteensa. Tämän kyvyn ansiosta hän pystyy yllättämään puolustajia, kun he vähiten sitä odottavat.

Núñez loistaa myös monipuolisuudellaan. Hän voi pelata tarvittaessa hyökkäyksen jokaisella pelipaikalla. Normaalisti keskustassa viihtyvä kärki tekee töitä laajalla säteellä.

– Iso, työteliäs ja energinen hyökkääjä loistavalla kiihtyvyydeltä ja hyvillä teknisillä taidoilla varustettuna, Portugoalin toimittaja Tom Kundert arvioi Eurosportille.

Núñezin on arvioitu muistuttavan paljon PSG-tähti Kylian Mbappéa ja Manchester Cityyn siirtyvää Erling Braut Hålandia. Uruguayn maajoukkuepelaaja ei ole tyypillinen ysipaikan pelaaja, vaan hän urakoi paljon laitojen kautta leikaten joko itse sisään tai jakamalla keskityksiä.

Núñezin pelissä korostuu suoraviivaisuus ja raaka voima. Hän leikkaa röyhkeästi sisään ja etenee kainostelematta boksiin. Laukaukset lähtevät täydellä voimalla sen sijaan, että hän yrittäisi hitaampaa sijoitusta.

Vedot sinkoutuvat rakettimaisesti kuin tykin suusta.

Entä kuinka Núñez sijoittuisi Liverpoolin kokoonpanoon?

Uruguaylaisen paikka löytyisi Manén lähtiessä suurella todennäköisellä hyökkäyksen keskustasta Luis Díazin ja Mohamed Salahin operoidessa hänen laidoillaan.

Núñez on maanmiehensä Luis Suárezin ja Daniel Sturridgen lähtöjen jälkeen ensimmäinen perinteisempi kärkihyökkääjä Liverpoolin kolmikossa. Keskellä on viime vuosina käytetty piilokärkenä kokonaisvaltaisempaa Roberto Firminoa sekä Diogo Jotaa.

Edellämainittuun kaksikkoon verrattuna Núñez tuo lisää suoraviivaisuutta, saalistajan vaistoja ja laukaisu-uhkaa Liverpoolin hyökkäyksen keskelle.

Uusi Suárez vai kallis floppi?

Núñez saapuu Liverpooliin valtavien odotusarvojen saattelemana. Merseysidella on syntynyt viime vuosina voittamisen kulttuuria Mestarien liigan, cup-voittojen ja kauden 2019-2020 valioliigamestaruuden myötä.

Liverpoolin oli toimittava Manén korvaamisessa nopeasti, sillä edellisellä kahdella kaudella mestaruuden voittanut Manchester City kilpavarusteli jo aiemmin nappaamalla Borussia Dortmundin tulikuuman maalipyssyn Erling Braut Hålandin.

Jo 100 miljoonan euron hintalappu itsessään kasaa valtavia onnistumispaineita. Núñezilta odotetaan välittömästi tuloksia ja brittiläinen jalkapalloyleisö ei ole tunnettu kärsivällisyydestään.

Jos maaleja ei synny heti, Núñezista maksettua hintaa aletaan varmasti kyseenalaistamaan niin kannattajien osalta sosiaalisessa mediassa kuin brittimedian sauhuavissa kynänkärjissä.

Tässä on nostettava esille Sepulvedan aiemmat kommentit Núñezin heikosta kriitiikinsietokyvystä, joka voi osoittautua suureksi ongelmaksi, mikäli tulosta ei tule välittömästi.

Núñezilla on myös harteillaan kansalaisuutensa myötä Suárezin manttelinperijän viitta. Suárezin 31 valioliigamaalia kaudella 2013-14 on 38-ottelun kausien ennätys Valioliigassa.

Eivät ole siis helpot lähtökohdat 22-vuotiaalle hyökkääjäkyvylle.

Liverpool pelasi urallaan toistaiseksi Euroopan top 5 -sarjojen ulkopuolella pelanneen Núñezin kohdalla suurta uhkapeliä.

Liverpool laittoi nyt merkit keskelle. Uhkapeli voi tuottaa jättipotin tai pahemman luokan flopin.

Joni Ahokas
Twitter: @AhokasJoni