Seuraavien Afrikan-mestaruuskilpailujen ajankohta on siirretty vuoden 2024 tammi–helmikuuhun, mikä tarkoittaa sitä, että turnaus osuu päällekkäin valioliigakauden 2023–24 kanssa. Alun perin kisat oli tarkoitus järjestää kesällä 2023. Uudesta aikataulusta tiedotettiin eilen sunnuntaina. Suunnitelmien muutoksen vuoksi valioliigajoukkueet joutuvat jälleen tulemaan toimeen ilman yksittäisiä avainpelaajiaan. Siirto toteutetaan isäntämaa Norsunluurannikon sadekauden välttämiseksi.

– Otimme vastaan paljon neuvoja ja päätimme, että emme voi ottaa riskiä, sanoi Afrikan jalkapalloliiton puheenjohtaja Patrice Motsepe.

Motsepe ei vastannut kysymykseen siitä, mikä viivästytti CAFin päätöksentekoa. Liittoa oli varoitettu poikkeuksellisen ankarista olosuhteista jo huomattavasti aiemmin. Edellinen maanosan mestaruusturnaus oli ollut tarkoitus käydä vuoden 2021 puolella, mutta nekin siirrettiin tämän vuoden alkuun. Tuolloin järjestäjät vetosivat päätöksessään koronaviruspandemiaan ja isäntämaa Kamerunin ”epäsuosiollisiin ilmasto-olosuhteisiin”.

Muutos sai aikaan jonkin verran vastustusta, kun esimerkiksi Liverpoolin manageri Jürgen Klopp ilmaisi asiasta ärtymyksensä ja tuli surullisenkuuluisasti kuvailleeksi kisoja ”pikku turnaukseksi”. Liverpool pelasi kuukauden ilman senegalilaista Sadio Manéa ja egyptiläistä Mohamed Salahia, jotka joukkueineen pelasivat loppuottelussa. Myös Naby Keïtan kipparoima Guinea ylsi ratkaisukierroksille.

Mestaruuskilpailujen järjestäjät vakuuttivat, että vastaisuudessa turnaukset pidettäisiin kesäisin, jotta ei ajauduttaisi kiistoihin eurooppalaisten suurseurojen kanssa.

– Tammikuu ei ole paras mahdollinen ajankohta, koska eurooppalaiset seurat eivät halua päästää pelaajiaan, mutta meillä ei ole vaihtoehtoa, Motsepe lisäsi.

Tuore muutos vaivannee taas englantilaisia seurajohtajia, jotka tiedostavat, mitä Salahin, Riyad Mahrezin, Wilfried Zahan, Nicolas Pépén, Thomas Parteyn ja Édouard Mendyn kaltaisten avainpelaajien menetys voi merkitä sarjapisteissä.