Liverpoolin entinen maalivahti Chris Kirkland kertoo Timesin haastattelussa, että hänen kipulääkeriippuvuutensa oli ajaa hänet itsemurhaan.

Kirkland, 41, päätyi käyttämään uransa aikana kipulääkkeitä selkävammojen takia, mutta vaivojen helpottaminen vaihtui väärinkäyttöön, ja masennus astui kuvaan.

Valioliigassa lähes 200 ottelua pelanneen Kirklandin riippuvuus aiheutti hänelle hallusinaatioita, hyperventilaatiota ja syvensi hänen ahdistustaan.

– Ajattelin, etten ikinä jäisi koukkuun. Ajattelin, että olen tarpeeksi vahva ottaakseni niitä vain tarpeen tullen, mutta ne saivat otteen minusta. Kehoni tarvitsi enemmän ja enemmän, ja minusta tuli riippuvainen niistä.

– Yritin lopettaa monta kertaa. Kotona oli kertoja, kun saatoin ottaa niin paljon lääkkeitä, että kärsin hallusinaatioista ja unohdin, kuka olin. ”Missä minä olen? Olenko kotona? Onko tämä minun kotini?”

Käännehetki tapahtui kesällä 2016 Buryn harjoitusleirillä Portugalissa, kun Kirkland oli riistää henkensä.

– Olimme kerrostalossa. Minä olin ylimmässä kerroksessa ja kirjaimellisesti menin ovesta ulos katolle. Ensimmäisenä yönä en seisonut reunalla, mutta olin pahassa jamassa, itkin silmät päästäni ja ajattelin, että minun on tehtävä tämä.

– Toisena yönä seisoin siinä (katon reunalla) ja olin aikeissa hypätä, mutta sitten tunsin vetoa takaisin. Soitin vaimolleni ja sanoin: ’Tarvitsen apua, olen riippuvainen kipulääkkeistä’.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Kirkland muistetaan myös Wiganista, jossa hän pelasi yli 130 ottelua. Kuva: Getty Images

Kirkland julkaisi tuolloin lausunnon, jossa hän sanoi tarvitsevansa taukoa jalkapallosta. Hänen pelaajauransa ei kuitenkaan jatkunut enää sen jälkeen.

Kipulääkkeiden käyttö loppui joksikin aikaa, mutta Portugalin-tapahtumien jälkeen Kirkland on aloittanut niiden ottamisen kahdesti uudestaan. Ensin vuonna 2018 ja sitten koronapandemian käynnistyttyä. Kummankin kerran jälkeen hän on käynyt vieroituksessa.

Nykyään Kirklandin vaimo tekee hänelle huumetestejä kotona, ja he ovat kieltäneet hänen lääkäriään määräämästä hänelle kipulääkkeitä. Myös postinjakaja tietää olla antamatta ex-maalivahdille paketteja suoraan käteen.

Kirkland toivoo, että hänen tarinansa laittaa ammattilaispelaajien yhdistyksen ja seurat reagoimaan lajin sisällä kytevään ongelman.

– Tiedän, että muutkin pelaajat käyttävät kipulääkkeitä. Jotkut pelaajat ovat olleet minuun yhteydessä. On edelleen pelaajia, jotka eivät aio sanoa mitään, koska he saattavat pelätä seurauksia. On pelaajia, jotka saavat ottelubonuksia, ja jos he eivät pelaa, heille ei makseta palkkaa – ei niinkään huipputasolla, mutta Ykkös- ja Kakkosliigassa. Ihmisillä on asuntolainoja maksettavana.