Ennätykset murskannut Aleksandar Mitrovic toimi kapellimestarina, kun Fulham palasi näytöstyyliin Valioliigaan. Serbialaistähdellä on paluukaudella taas merkittävä rooli sarjanousijan menestyksessä.

Aleksandar Mitrovic valloitti Mestaruussarjan

Fulham nousi vuosi putoamisensa jälkeen suoraan takaisin Valioliigaan. Mökkiläiset jyräsi etenkin hyökkäyspäässä iskemällä yhteensä 104 maalia kaudessa. Määrä oli reilusti suurin koko Mestaruussarjassa.

Ennen kauden alkua valmennuksessa saatiin muutoksia, kun valioliigatasolla meritoitunut Marco Silva pestattiin erotetun Scott Parkerin korvaajaksi.

Maalitalkoita johti läpi kauden tähtihyökkääjä Aleksandar Mitrovic. Serbialainen oli läpi kauden täysin pitelemätön ja 43 tehtyä maalia murskasivat kertaheitolla sarjan maaliennätyksen uuteen uskoon.

Dominointia kuvaa hyvin se, että Mitrovic sivusi ennätystä jo helmikuun lopussa (31 maalia).

Fulhamin paluu Valioliigaan varmistui lopulta hyvissä ajoin huhtikuun puolivälissä. Mestaruus puolestaan sai sinettinsä toiseksi viimeisellä kierroksella murskaavassa 7-0-voitossa Lutonista.

Portugalin maajoukkuepelaaja kesän suurin värväys

Fulham ei ole vielä siirtomarkkinoilla riehunut. Kaksi merkittävää hankintaa on kuitenkin saatu jo maaliin. João Palhinha saapui Sportingista keskikentän pohjalle ja Manchester Unitedista keskikentän hyökkäävämpään rooliin hankittiin Andreas Pereira.

Portugalin maajoukkueessa meritoitunut Palhinha on paperilla täsmäkorvaaja Napoliin pysyvästi myydylle André Zambo Anguissalle. Anguissan lisäksi Lontoon taakseen jätti Liverpooliin siirtynyt portugalilaislahjakkuus Fábio Carvalho, jota Pereira saapuu paikkaamaan. 36 otteluun 10 maalia ja kahdeksan maalisyöttöä keränneen hyökkäävän keskikenttäpelaajan lähtö on suuri menetys. 19-vuotias oli Mitrovicin ohella yksi viime kauden tehokkaimpia pelaaja.

Myös muita lisäyksiä on tehty. Laituriksi saapui ukrainaisseura Shakhtar Donetskia lainasopimuksella hankittu Manor Solomon. Israelin maajoukkuepelaaja viimeisteli viime kaudella neljä maalia 16 pelaamassaan Ukrainan liigan ottelussa.

Oikean laitapuolustajan tontti vahvistuu Wolfsburgista seuraan siirtyvällä Kevin Mbabulla. 66 bundesliigaottelun kokemuksella varustettu Sveitsin maajoukkuepelaaja pelasi aiemmin Englannissa teini-ikäisenä Newcastlen riveissä ja pääsi tuolloin debytoimaan myös Valioliigassa.

Maalivahdiksi puolestaan ollaan hankkimassa Arsenalissa kakkostorjujan rooliin jäänyyt Bernd Leno. Saksalaisen siirto on vain lääkärintarkastusta vailla.

Lähtijöistä viime kauden runkopelaajista keskikenttäpelaaja Jean Michaël Seri poistui seurasta päätettyään sopimuksensa. Keskikenttäpelaaja löysi uuden seuran Mestaruussarjasta Hull Citystä.

Materiaalin ohuuden myötä vaihtoehdot eri pelipaikoille ovat vähäisiä ja vahvistuksia kaivataan edelleen useammalle osa-alueelle. Ainakin Seri tarvitsisi korvaajan keskikentällä.

Mitrovic ja Silva hyökkäysvoittoinen pelitapa avainasemassa

Fulhamin kiistaton ykköstähti on aiemmin mainittu Mitrovic. 43 maalin serbialaisjyrä on myös todistanut jo aiemmin tasonsa Valioliigassa tehtyään kaksinumeroiset maalilukemat kaudella 2018-19 (11). Edellistä valioliigavisiittiä toissa kaudella vaivasivat loukkaantumisongelmat, mutta nyt 27-vuotias hyökkääjä on uransa kuumimmassa vireessä.

Mitrovicin ohella tehoja voi odottaa laituri Harry Wilsonilta, jonka 19 maalisyöttöä oli koko Mestaruussarjan suurin määrä.

Puolustusta johtaa 196-senttinen kolossi Tosin Adarabioyo. 24-vuotias Manchester Cityn entinen akatemiapelaaja rehki viime kaudella 41 ottelua avauksessa. Puolustajista vain yhdysvaltaisen Tim Reamin ottelumäärä (46) oli suurempi.

Manageri Marco Silva, 44, valmentaa Fulhamissa jo neljättä englantilaisseuraansa. Vuodesta 2017 asti Englannissa työskennellyt portugalilainen luotsasi aiemmin Hull Cityä ja Watfordia ennen lyhytaikaista pestiä Evertonissa.

Silvan jalkapallo on hyökkäysvoittoista, mutta tärkeintä on tasapainon pitäminen. Pelinhallinnan on oltava joukkueen omassa kontrollisissa.

Silvan pelisysteemissä pelaajat ovat jatkuvassa liikkeessä joko vastaanottamassa syöttöjä tai riistämässä palloja pysähtymättä. Portugalilaisen entinen apuvalmentaja Boavistasta Joao Pedro Sousa on kuvaillut kollegaansa yksityiskohtiin paneutuvaksi valmentajaksi, joka keskittyy kollektiivin lisäksi pelaajien yksittäisiin suorituksiin yksilöinä. Silvan kerrotaan tapaavan omia pelaajiaan säännöllisesti kahden kesken.

Silva on suosinut 4-2-3-1-muodostelmaa, jossa laitapelaajat ovat kriittisessä roolissa. Laitapuolustajat ovat keskiössä ja heidän tehtävänä on tuoda lisätukea hyökkäykseen.

Fulhamissa paikalle löytyy hyökkäysorientoituneita vaihtoehtoja. Vasemmalla ovat Antonee Robinson ja Joe Bryan. Oikealla Kenny Tete.

Silva arvostaa muodostelmassaan kahden tyypin laitapelaajia. Toinen leikkaa suoraviivaisemmin vastustajan boksin sisälle ja toinen operoi enemmän kentän keskellä lähempänä kymppipaikan pelaajaa.

Wilsonin ohella suurimpia minuutteja laitureista keräsi yhdeksän maalia 38 otteluun viimeistellyt Neeskens Kebano. Tämä kaksikko tulee olemaan kahdeksan maalia ja seitsemän maalisyöttöä keränneen Bobby Decordova Reidin ohella vahviten kiinni avausminuuteissa. Uutena haastajana mukaan rotaatioon liittyy Manor Solomon.

Myös kymppipaikalla pääroolissa operoiva Pereira kykenee pelaamaan myös laidoilla.

Keskikentällä Silva suosii box to box -pelaajia, jotka tekevät töitä molempiin suuntiin kentällä. Uusi hankinta Palhinha on huomattavasti tätä muottia puolustusorientoituneempi pelaaja.

Palhinha on nähty Portugalin maajoukkueessa sekä Sportingissa rikkovammassa roolissa. Keskikentän pohjamies loistaa taklaus- ja pelinlukutaidoillaan luoden suojaa puolustuksen ja keskikentän välille.

Hänen erinomaiset puolustuspään taitonsa paikkaavat hyökkäyssuunnan puutteita ja mahdollistavat muille keskikentän pelaajille enemmän vapautta ylöspäin. Esimerkiksi Sportingissa Palhinha rehki puolustusvastuun keskikentällä täysin yksin, jonka myötä pari Matheus Nunes sai liikkua korkeammalle kentälle. Fulhamissa se voisi olla Harrison Reed.

Silva noudattaa näkemystään usein orjallisestikin, eikä hyökkäävää lähestymistapaa vaihdeta kovimpiakaan vastustajia vastaan.

Hyökäten sarjapaikkaa kiinnittämään

Fulhamin tavoitteena on edellisen hissivisiitin jälkeen vakiinnuttaa paikkansa Valioliigassa. Hankinnoissa keskitytään nyt määrän sijaan laadukkuuteen. Palhinhan värväys on vahva osoitus lontoolaisseuran vetovoimasta.

Sitä on myös Sveitsin maajoukkueessa 22 ottelussa marinoitunut Mbabu.

Valioliigan tason täyttäviä lisävahvistuksia tarvittaisiin kuitenkin vielä muutama lisää.

Jos Mitrovic saa siirrettyä viime kauden tehokkuutensa Valioliigaan, serbialaisen tehot voisivat tuoda voittoja tiukoista otteluista sarjan heikompia joukkueita vastaan ja kääntää ne mökkiläisten eduksi. Ykköstähti tarvitsee kuitenkin myös taustatukea, sillä pääsarjatasolla hänet tullaan merkkaamaan etenkin kärkiseurojen puolustusten osalta tarkasti.

Parhaimmassa tapauksessa Fulham voi hyökkäyksen tehokkuudellaan yltää lähelle keskikastia. Realistisinta kuitenkin on, että Mökkiläiset saavat ilman lisävahvistuksia jälleen taistella tosissaan sarjapaikastaan sijoilla 16-20.

Muokattu 1.8.2022 kello 11:14 Fulhamin hankintoja päivitetty.