Viime kausi

Aston Villalla oli hyvin kaksijakoinen kausi.

Joukkueen pidetty kapteeni ja tähtipelaaja Jack Grealish myytiin sesongin alla Manchester Cityyn järisyttävällä 117.5 miljoonan euron siirtosummalla.

Grealishin lähtöä paikattiin kolmella isolla pelaajahankinnalla. Birminghamilaisseura värväsi Emiliano Buendían, 25, Leon Baileyn, 24, ja Danny Ingsin, 29, käyttäen heihin yhteensä lähes sata miljoonaa euroa. Jokainen heistä säväytti hetkittäin, mutta jatkossa kultakin odotetaan enemmän.

Marraskuun ensimmäisen viikon jälkeen Villa antoi kenkää managerilleen Dean Smithille, joka oli kolmivuotisen pestinsä aikana nostamassa seuraa takaisin pääsarjatasolle.

Villa oli tukenut Smithiä runsaskätisesti useammassakin siirtoikkunassa, mutta viime vuoden loppupuolella seura tuli siihen tulokseen, ettei joukkue ollut jatkanut kehityskulkuaan aikaisempien kausien tapaan. Smith lähti seurasta viiden sarjaottelun tappioputken jälkeen Villan ollessa Valioliigassa 16. sijalla, kahden pisteen päässä putoamisviivasta.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Dean Smith luotsasi Villaa lokakuusta 2018 lähtien. Kuva: Getty Images

Smithin tilalle palkattiin Steven Gerrard, joka oli edeltävällä kaudella johdattanut Rangersin Skotlannin mestariksi. Tammikuun siirtoikkunassa Gerrardia tuettiin Lucas Dignen, 28, Calum Chambersin, 27, ja etenkin brassitähti Philippe Coutinhon, 30, hankinnoilla.

Gerrardin projekti lähti lupauksia herättäen käyntiin, mutta mitään erityisen säväyttävää Villa Parkilla ei vielä nähty. Tämän vuoden puolella Villa voitti Valioliigassa vain yhden joukkueen, joka päätyi lopullisessa sarjataulukossa sen yläpuolelle.

Aston Villa hävisi koko kauden aikana puolet sarjaotteluistaan. Gerrard johdatti joukkueensa kuiville vesille putoamistaistelusta, mutta sijoitus parani Smithin potkuista vain kaksi sijaa, eikä kummassakaan cup-kilpailussa päästy kolmatta kierrosta pidemmälle.

Vilkkaiden siirtoikkunoiden ja valmentajavaihdoksen perusteella Villan kautta voisi kuvailla värikkääksi, mutta loppupeleissä siitä jäi jälkipolville kovin vähän kerrottavaa.

Kesän siirtoikkuna

Aston Villan tähänastinen siirtoikkuna on oivallinen esimerkki siitä, millainen vetovoima rahakkaalla Valioliigalla (ja Steven Gerrardilla) on.

Kuinka monessa muussa maassa 14:ksi tullut joukkue hankkii pelaajia Sevillasta, Barcelonasta, AS Romasta ja Marseillesta?

Villa hankki Philippe Coutinhon pysyvästi riveihinsä hänen lainapestinsä jälkeen. Valioliigan päätöskierroksella debyyttinsä saanut varamaalivahti Robin Olsen, 32, hankittiin niin ikään lainapestinsä päätyttyä pysyvästi Villa Parkille.

Yksi kesän yllättävimmistä siirroista oli toppari Diego Carlosin, 29, vaihdos Sevillasta Villan puolustuslinjaan. Carlos oli Espanjassa noussut yhdeksi pelipaikkansa arvostetuimmista pelaajista, ja häntä huhuttiin aiemmin Euroopan ehdottomiin huippuseuroihin.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Sevillasta hankittiin toinenkin puolustaja, kun laitapakki Ludwig Augustinsson, 28, siirtyi Villa Parkille vuoden lainasopimuksella.

Kenties tärkeimpänä hankintana Villa värväsi keskikenttäpelaaja Boubacar Kamaran, 22, ilmaiseksi Marseillesta, jossa hänen sopimuksensa päättyi viime kauden jälkeen. Kamaraa huhuttiin Carlosin tavoin isompiin ympyröihin, mutta Villa nappasi Ranskan maajoukkuepelaajan pitkällä sopimuksella.

Aston Villa hoiti tärkeimmät hankintansa jo kesän alkupäässä, joten nyt tärkeintä on, että joukkue saa pidettyä avainpelaajistaan kiinni. Gerrardin ryhmässä on laatua ja leveyttä ainakin useimmilla paikoilla. Villa saattaa hyvinkin säästää viimeiset 1-2 hankintaansa siirtoikkunan loppusuoralle, kun Gerrard ja kumppanit ovat arvioineet tarpeensa harjoituskauden päätyttyä.

Uudesta keskushyökkääjästä on liikkunut huhuja, mutta kauteen lähteminen Ollie Watkinsin, 26, ja Danny Ingsin, 29, voimin ei olisi katastrofi.

Avainpelaajat, valmennus ja ihanneavaus

Steven Gerrard on tuonut pallonhallintaan nojaavan pelityylinsä Rangersista Aston Villaan.

Gerrardin systeemissä tekniset laitahyökkääjät leikkaavat usein kohti keskustaa, jotta nousevat laitapakit pääsevät etenemään hyökkäyksiin mukaan.

Villa prässää paljon, mutta antaa vastustajan edetä yleensä keskikolmannekselle ennen kuin se käy aggressiivisesti kiinni.

Ykkösmaalivahtina jatkaa Emiliano Martínez, 29, joka on Arsenalista lähdettyään noussut sarjan parhaiden torjujien joukkoon.

Tärkeässä osassa Gerrardin systeemiä ovat juurikin nousevat laitapakit, oikealla Matty Cash, 24, ja vasemmalla Lucas Digne.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Lucas Digne ja Norwichin Teemu Pukki. Kuva: Getty Images

Diego Carlos astelee suoraan avaukseen Tyrone Mingsin, 29, topparipariksi. Kirittäjinä toimivat Ezri Konsa, 24, Kortney Hause, 26, ja Calum Chambers, joka pystyy pelaamaan muutamallakin paikalla.

Boubacar Kamaran hankinnan myötä Gerrard pystyy entistä sulavammin vaihtelemaan eri formaatioiden välillä. Yleensä Villa pelaa yhdellä selkeällä keskikentän pohjalla, joka voi olla Kamara tai Douglas Luiz, 24.

Pohjapelaaja taas saa vierelleen kaksi hyökkäävämpää pelaajaa, joista toinen on satavarmasti John McGinn, 26. Toiseksi hyökkääväksi keskikenttäpelaajaksi ovat tarjolla Jacob Ramsey, 21, sekä Philippe Coutinho ja Emiliano Buendía, joita nähdään varmasti paljon myös laitahyökkääjinä.

Leon Bailey ja Bertrand Traoré, 26, tuovat kilpailua laidoille, ja ykköskärjen paikasta kisaavat Ollie Watkins ja Danny Ings, jotka nähtiin viime kaudella toisinaan myös samaan aikaan kentällä.

Englannin alle 19-vuotiaiden maajoukkueessa loistanut keskikenttäpelaaja Carney Chukwuemeka, 18, olisi kaikista selkein vaihtoehto Villan läpimurtopelaajaksi, mutta hänen tulevaisuutensa on tällä hetkellä hämärän peitossa. Chukwuemeka on kieltäytynyt Villan jatkosopimustarjouksista, ja hänen nykyinen diilinsä päättyy vuoden kuluttua. Nuorukaista on huhuttu muun muassa Barcelonaan ja Borussia Dortmundiin.

Toinen potentiaalinen läpimurtopelaaja on hyökkääjälupaus Cameron Archer, 20, joka teki viime kauden jälkimmäisellä puoliskolla vakuuttavaa jälkeä lainapestillään Prestonissa.

Näin käy

Materiaalinsa puolesta Aston Villa voi taistella jopa paikoista eurocupeihin. Jo hankinnoista voi päätellä, että tavoitteena ei ole vain vakituistaa paikkaa keskikastissa.

Gerrardin projekti lähti lupauksia herättäen, mutta jokseenkin tahmaisesti käyntiin. Pelaajapakasta valmentaja ei voi valittaa. Gerrardille on annettu kortit, joilla on hyvä mahdollisuus onnistua.

Toisin sanottuna paljon on nyt kiinni valmentajasta. Gerrard pystyi jo viime kaudella iskostamaan joitain ajatuksiaan Villan joukkueeseen, ja nyt hänelle on annettu koko kesä aikaa valmistella ryhmäänsä ja hankkia systeeminsä näköisiä pelaajia.

Gerrardille annettiin pitkä sopimus, mutta Villa haluaa nähdä huomattavaa kehitystä jo alkavalla kaudella. Vähimmäistavoitteena on parantaa sijoitusta viime kaudesta. Taulukon puoliväli kuulostaa hyvältä välitavoitteelta Gerrardin projektissa, mutta nappisuorituksella edellytyksiä on parempaankin.

Artikkelia muokattu 1.8.2022: Lisätty tapahtuneet siirrot