Viime kausi

Crystal Palace lähti viime kauteen lähes puhtaalta pöydältä. Konkarimanageri Roy Hodgsonin ajanjakso oli tullut keväällä päätökseen, ja tilalle palkattiin täysin eri koulukunnan valmentaja Patrick Vieira.

Vieiran ansioluettelossa oli mielenkiintoisia ja jännittäviä pätkiä, mutta myös kysymysmerkkejä.

Palacessa tapahtui kauden 2020-21 jälkeen suursiivous. Useampikin 30-vuotispäiviään viettänyt konkari jätti seuran, ja heidän tilalleen hankittiin isolla rahalla nuorempaa väkeä niin Englannista kuin ulkomailta.

Marc Guéhista, 21, ja Joachim Andersenista, 26, tehtiin noin 40 miljoonalla eurolla Palacen uusi topparipari, ja kärkeen pestattiin lisää tulivoimaa Odsonne Edouardin, 24, muodossa.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Arsenal-legenda Patrick Vieira valittiin Palacen nuorennusprojektin työnjohtajaksi. Kuva: Getty Images

Keskikentälle laajuutta toi Will Hughes, 27, ja laitahyökkääjäksi läpimurtoaan saapui hakemaan Michael Olise, 20.

Lisäksi Palace nappasi Chelseasta keskikentälleen lainalle Conor Gallagherin, 22, joka oli säväyttänyt jo parilla aiemmalla lainapestillään, mutta paras oli vasta edessä.

Crystal Palace ei missään vaiheessa kautta käväissyt Valioliigan kärkikymmenikössä, mutta se onnistui Vieiran alaisuudessa muovaamaan pelillisen ilmeensä täysin uusiksi ja parantamaan samalla sijoitustaan edelliskaudesta. Siinä sivussa se lanseerasi itsensä houkuttelevaksi kohteeksi nuorille pelaajille, jotka haluavat tavoitella läpimurtoaan Valioliigassa, pelata hyvää jalkapalloa ja asua Lontoossa.

Vieira oli täysin ansaitusti ehdolla Valioliigan kauden parhaaksi manageriksi.

Kesän siirtoikkuna

Palace uudisti jo vuosi sitten ryhmäänsä niin isolla kädellä, että sillä ei ole tällä akuuttia tarvetta kovinkaan monelle uudelle hankinnalle.

Vieiran harmiksi Conor Gallagher näyttäisi jäävän Chelseaan tulevaksi kaudeksi, mutta loukkaantumisista kärsinyt Eberechi Eze, 24, on täysikuntoisena enemmän kuin kelvollinen korvaaja hänelle.

Ensimmäinen merkittävä hankinta oli West Bromwichista ilmaiseksi saapunut Sam Johnstone, 29, joka lujittaa entisestään vahvaa maalivahtiosastoa.

Toppariosastoa hankittiin lujittamaan Yhdysvaltain maajoukkuepelaaja Chris Richards, 22, Bayern Münchenistä.

Keskikentälleen Palace on värvännyt Cheick Doucourén, 22, Lensistä reilulla 21 miljoonalla eurolla. Doucouré on pelannut kaksi viimeistä kautta isossa roolissa Ranskan liigassa. Juurikin keskikenttä on Palacen nuorennusprojektin seuraava kriittinen vaihe.

Artikkeli jatkuu twiitin alla.

Hyökkäyspäähänsä Palace hankki Mestaruussarjasta pudonneen Derbyn riveistä laituri Malcolm Ebiowein, 18, joka on vielä varsin tuore tuttavuus miesten peleissä.

Monivuotinen hyökkäyksen ykköstähti Wilfried Zaha, 29, on halunnut jo useana kesänä vaihtaa maisemaa, mutta Norsunluurannikon maajoukkuelaiturin juna on saattanut jo mennä. Zahan sopimus on päättymässä vuoden kuluttua, joten jos jatkodiiliä ei synny, nyt on viimeinen tilaisuus saada hänestä kelvollinen siirtokorvaus.

Tyrick Mitchell, 22, kaipaisi kirittäjää puolustuksen vasemmalle laidalle Jeffrey Schluppin, 29, siirryttyä keskikentälle, mutta seuran toiveissa lienee, että Nathan Ferguson, 21, pystyisi selättämään häntä piinanneet vaivansa ja tekemään läpimurtonsa Valioliigassa.

Palacen rikkaus on se, että sillä on laadukas akatemia, josta se myös pyrkii nostamaan tasaiseen tahtiin uusia pelaajia edustusjoukkueeseen.

Avainpelaajat, valmennus ja ihanneavaus

Patrick Vieiran debyyttikausi Valioliiga-managerina oli suurmenestys.

Ranskalaisvalmentajalla on selkeä idea, jolla hän haluaa lähestyä otteluita, mutta Vieira ei juutu jääräpäisyyteen, eikä hän kaihda muuttaa asioita vastustajasta riippuen tai ottelun aikana. Tässä häntä auttaa se, että Palacella on useita monipuolisia pelaajia ryhmässään.

Crystal Palace pyrkii prässäämään korkealla intensiteetillä, avaamaan maata pitkin puolustuksesta ja liikuttamaan palloa tehokkaasti keskikentällä.

Tulevalla kaudella Sam Johnstone ottanee ykkösvahdin paikan Vicente Guaitalta, 35, joka on kuitenkin yhä kykeneväinen nappaamaan tonttinsa takaisin.

Marc Guéhi ja Joachim Andersen muodostavat jälleen luotettavan topparikaksikon, mutta myös Chris Richardsia nähtäneen paljon kentällä. James Tomkins, 33, tuuraa keskuspuolustajana.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Joachim Andersen oli mainio hankinta Palacelta. Kuva: Getty Images

Puolustuksen oikealla laidalla minuuteista kisaavat Joel Ward, 32, sekä Nathaniel Clyne, 31, ja vasemmalla viilettää Tyrick Mitchell, 22.

Keskikentän pohjalla pelaa vastustajasta riippuen yksi tai kaksi pelaajaa. Vieiran ideaaliformaatiossa Cheick Doucouré nappaa pohjapaikan, ja hänen yläpuolellaan pelaavat ikiluotettava James McArthur, 34, ja toinen kasipaikan pelaaja. Gallagherin lähdettyä valinta kohdistunee Eberechi Ezeen. Luka Milivojević, 31, voi tuurata missä tahansa keskikentän kolmiossa Jairo Riedewald, 25, kirittää Doucouréa.

Hyökkäyspäähän Palacella on jopa kadehdittavan paljon vaihtoehtoja. Wilfried Zaha ja Jordan Ayew, 30, piirretään paperille ensimmäisenä. Jean-Philippe Mateta, 25, ja Odsonne Edouard kilpailevat paikasta kärjessä Christian Benteken, 31, toimiessa kirittäjänä. Penkille jää tulivoimaa vaihtoja varten, vaikka Palace aloittaisi kahdella keskushyökkääjällä.

Michael Oliselta odotetaan laitahyökkääjänä tason nostoa. Laidoilla saatetaan nähdä tarpeen tullessa myös Eberechi Ezeä ja Jeffrey Schluppia, mutta kummallekin löytynee enemmän käyttöä keskikentältä.

Näin käy

Totuus on, että Crystal Palacen voi olla vaikea pistää paremmaksi viime kaudesta.

Palace oli monilla mittareilla parempi kuin kertaakaan aikaisemmin seurahistoriansa aikana Valioliigassa (1992-). Se päästi ennätyksellisen vähän maaleja, koki ennätyksellisen vähän tappioita, teki toiseksi eniten maaleja ja keräsi toiseksi eniten pisteitä kaikista Palacen Valioliiga-joukkueista. Lisäksi Vieira on ensimmäinen valmentaja, joka on kääntänyt Palacen maalieron positiiviseksi Valioliigassa.

Viime kausi oli jo itsessään nappionnistuminen. Palace voi hyvinkin parantaa sijoitustaan, jos se saa karsittua ajoittaiset nukahdukset pelaamisestaan, mutta erityisen isoa harppausta on vaikea kuvitella.

Sarjassa on monta putoamiskypsempää joukkuetta kuin Palace, mutta toisaalta europeleihinkin on vielä matkaa.

Artikkelia muokattu 1.8.2022: Lisätty tapahtuneet siirrot